A kiszáradt spanyol és a sztoikus fogorvos

Vágólapra másolva!
A világnak Maradona, Magyarországnak az irapuatói vereség miatt emlékezetes az 1986-os világbajnokság, ahol egy tizenegyespárbaj kedvéért még a szabályokon is módosítottak.
Vágólapra másolva!

Brazília válogatottja játékerőben elmaradt a négy évvel korábbi csapattól, így nem jelentett akkora meglepetést, hogy a háromszoros világbajnok megint nem jutott be a legjobb négy közé. A brazilok a világbajnokság egyik legjobb találkozóján 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel estek ki az Európa-bajnok franciákkal szemben. A büntetőpárbajban olyan sztárok rontottak, mint Sócrates (a civilben fogorvos klasszis sztoikus nyugalommal végezte el tizenegyest) vagy Michel Platini, ellenben Zico (aki a rendes játékidőben kihagyott egy tizenegyest) javított.

A franciák részéről az utolsó előtti rúgó Bruno Bellone volt, akinek lövése után a labda a kapufáról a kapus, Carlos hátára pattant, majd onnan jutott a gólvonal mögé. A brazilok hevesen reklamáltak, mondván, a találat érvénytelen (csapatkapitányuk, Edinho sárga lapot is kapott), a visszafelé pattanó labda azt jelenti, hogy a tizenegyes kimaradt. A játékvezető, a román Ioan Igna azonban megadta a büntetőt, és mint kiderült, igaza volt, azonban a hivatalos szabályzat nem volt egyértelmű az esettel kapcsolatban. Éppen ezért a FIFA szabálymódosítással foglalkozó szervezete, az International Board 1987-ben pontosította a szabályt: a labda akárhányszor megpattanhat a kapufán vagy a kapuson, a lényeg, hogy a büntetőt elvégző focista még egyszer nem érhet hozzá.

A kritikus pillanatok 5:40-től

A magyar szurkolók számára a mexikói torna örökre egyet jelent a szovjetek elleni 6-0-s vereséggel, az irapuatói mérkőzés óriási traumát okozott Magyarországon. Pedig még így is továbbjuthatott volna a csapat, elég lett volna, ha Franciaországtól csak 1-0-ra kap ki, vagy Kanadát 4-0-ra győzi le 2-0 helyett.

Külföldön ugyanakkor a mexikói vb Diego Maradona nevével kapcsolódik össze, nem véletlenül: az argentin klasszis szinte egymaga vitte be csapatát a döntőbe, az angolok elleni két gólja örökre emlékezetes. Az NSZK elleni fináléban két gólpasszt adott Maradona, a nyugatnémet együttes viszont ismét bizonyította, hogy nem szabad leírni, mert felállt a padlóról. Hanem az argentinokat 1986-ban senki sem állíthatta meg. A gólkirályi címet Gary Lineker szerezte meg, aki hat gólt ért el.

Asztma, kiszáradás és két rúgott gól

Az 1986-os torna sem múlt el pozitív doppingteszt nélkül, ám ezúttal az esetnek semmilyen komoly következménye nem lett. A spanyol csatár, Ramón Caldere szervezetében az Észak-Írország elleni csoportmérkőzés után mutattak ki tiltott anyagot, amire a spanyol orvosi stáb többféle magyarázattal szolgált. Előbb azt állították, hogy a csatár az asztmájára szedett olyan szert, ami miatt a teszt pozitív lett, majd még jobb érvvel álltak elő. A spanyolok szerint Caldere a Mexikóban Montezuma átkának is nevezett utazási hasmenésben szenvedett, mégpedig olyan mértékben, hogy a kiszáradás fenyegette, ezért kellett gyógyszert adni neki. A FIFA elfogadta a magyarázatot, Caldere nem kapott eltiltást (azért a spanyol szövetséget megbüntették 25 ezer svájci frankra), és pályára léphetett a következő találkozón, ahol két gólt is szerzett Algéria ellen.

Pályázók: Brazília, Egyesült Államok, Kanada, Mexikó (a torna rendezését eredetileg Kolumbiának ítélték, azonban az ország 1982-ben visszalépett).
Odaítélés időpontja: 1983. május 20., FIFA-kongresszus, Stockholm.
Nevezési határidő: 1983. augusztus 31.
Nevezett csapatok száma: 121 (Európa 33, Afrika 29, Ázsia 29, Észak- és Közép-Amerika 18, Dél-Amerika 10, Óceánia 2).
A selejtező sorsolása: 1983. december 7., Zürich.
Selejtező kezdete: 1984. május 2., Ciprus-Ausztria.
Selejtező vége: 1985. december 4., Ausztrália-Skócia.
A torna sorsolása: 1985. december 15., Mexikóváros.
A torna időpontja: május 31.-június 29.
Helyszín: 9 város (12 stadion).
Kabalafigura: Piqué, egy bajszos, sombrerót viselő jalapeno-paprika.
Vb-labda: Adidas Azteca.
Legnagyobb hiányzók: Hollandia, Románia, Svédország, Wales.
Hiányzó sztárok: A Liverpool walesi gólvágója, Ian Rush; az FC Barcelona nyugatnémet karmestere, Bernd Schuster; az 1986-ban BEK-győztes Steaua Bucuresti klasszisai, mint Miodrag Belodedici, Victor Piturca, Marius Lacatus vagy Bölöni László.
Legnagyobb meglepetés: Marokkó csoportelsősége Angliát, Lengyelországot és Portugáliát megelőzve.
Legnagyobb csalódás: A magyar és a portugál csapat szereplése.
Edzők a kispadon, de háttérben: A dánok pályaedzője a későbbi szövetségi kapitány Richard Möller-Nielsen volt; a németek szakmai stábjában Berti Vogts is dolgozott; a magyar csapatnál Egervári Sándor volt az asszisztens; az olaszoknál Cesare Maldini és Azeglio Vicini is segítette a szövetségi kapitány munkáját.
Fő- és mellékszereplők: A tornán 415 futballista lépett pályára, közülük 80-an szereztek gólt.
Nézőszerepre kárhoztatva: Az argentinok Daniel Passarellát ugyan nevezték, de betegség miatt egyszer sem küldték pályára; az olaszoknál az előző vébé hősei közül Paolo Rossi és Marco Tardelli is a kispadról nézte végig a tornát, akárcsak Carlo Ancelotti; Paraguaynál a későbbi világhírű kapus, José Luis Chilavert bátyja, Rolando maradt végig tartalék.
Nézőszám: 2 315 ezer fő
Átlagnézőszám: 45 ezer fő.
Bevétel: 98 985 265 svájci frank (53 217 884 dollár).
A vb álomcsapata: Schumacher (NSZK-beli) - Amoros (francia), Júlio César (brazil), Bossis (francia), Briegel (NSZK-beli) - Batista (argentin), Maradona (argentin), Burruchaga (argentin), Ceulemans (belga) - Elkjaer-Larsen (dán), Lineker (angol).
Legidősebb játékos: A világbajnokság legidősebb résztvevője az északír kapus, Pat Jennings volt, aki a 41. születésnapján védett a brazilok ellen. Ez akkor világbajnoki rekordot jelentett, amit Roger Milla 1994-ben döntött meg.
Extrák: A paraguayi szövetségi kapitány, Cayetano Ré az első edző, akit a világbajnokságokon kiállítottak - a Belgium elleni csoportmeccsen küldték el a kispadtól. A magyar források a szovjetek ötödik találatát Dajka László öngóljaként könyvelték el, de a FIFA hivatalos jegyzőkönyve szerint a gólt Ivan Jaremcsuk érte el.
Jubileumok: Gary Lineker Paraguay elleni második találata volt a vébék történetének 1300. gólja.
Gólok: A tornán 132 találat született, ez mérkőzésenkénti 2,54-es átlagot jelent.


www.global-soccer.eu