Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A dohánynövény lehet a szépségipar új aduásza

Vágólapra másolva!
A dohánynövény lehet a legújabb feltöltőanyag a szépségiparban? Ez nagyon is lehetséges, derült ki egy, a Biomacromolecules szakfolyóiratban megjelent tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A dohányzás öregíti a bőrt (nem beszélve arról, milyen pusztítást okoz az arcon a tüdőrák), egy új módszer azonban a fiatalos szépség szolgálatába állíthatja a dohánynövényt. Oded Shoseyov, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója ugyanis emberi kollagénre hasonlító anyagot hozott létre belőle.


A kollagén a bőr legfontosabb fehérjéje, megtalálható emellett az inakban, a porcban, a csontban és a kötőszövetekben is. A normál öregedési folyamat során mennyisége jellemzően csökken, ennek hatására az orcák beesettebbé válnak és megjelennek a ráncok.


Az új szintetikus kollagént egyelőre orvosi célokra, például csont- és szívműtétekhez alkalmazzák, azonban egy nap kozmetikai célokra is engedélyezhetik. "Ez egy nagyon különleges kollagén" - nyilatkozta a LiveScience.com internetes portálnak Noa Lapido, a Shoseyov laboratóriuma által benyújtott szabadalmakat kezelő CollPlant cég elnökhelyettese. "Szerkezete nagyon hasonlít az emberi kollagénhez, és mivel állatokkal nem kerül kapcsolatba, sokkal jobb és biztonságosabb, mint más kollagének."


A kereskedelemben kapható kollagén nagy része haszonállatoktól, például szarvasmarhától és sertéstől, továbbá emberi tetemekből származik. Ez azonban magában rejti a vírus- és prionfertőzések veszélyét, a kutatók szerint azonban az új kollagén esetében nem kell ilyesmivel számolnunk.


A dohánynövény természetes állapotában nem rendelkezik ezekkel a szépítő és orvosi hatásokkal, ehhez be kell kapcsolni öt specifikus gént a genetikailag módosított növényekben. Lapido szerint egyelőre nem lehetséges az új kollagén kozmetikai felhasználása, mivel annak ára több ezerszeres más módszerekhez képest. Néhány év alatt azonban az ár megfizethetővé válhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről