Megérkezett a Starbucks: eszpresszó 420 forinttól, tea több mint ezerért

Vágólapra másolva!
Első magyarországi kávézóját a budapesti West End bevásárlóközpontban nyitja meg szerdán az amerikai Starbucks Coffee, a világ egyik legnagyobb kávéházlánca. A nemzetközi láncok közül több is jelen van a magyar piacon, sőt, egy már ki is vonult.
Vágólapra másolva!

Bár 1-2 évvel korábbra ígérték, de végül 2010 nyarán Magyarországon is megjelenik a Starbucks, a világ talán legismertebb és egyik legnagyobb kávéházlánca.

Az 1971-ben Seattle-ben alapított cég immár 53 országban kínálja kávéit, süteményeit, és szendvicseit, a kelet-közép-európai régióban a budapesti a 16. üzletük - mondta Drew O'Malley, a térség operatív igazgatója.

Eszpresszó 420 forinttól

A keddi tájékoztatón a cég képviselői többször hangsúlyozták, hogy a Starbucks a fair trade, vagyis a méltányos kereskedelem elkötelezett híve, ami azt jelenti, hogy világszerte magasabb áron veszik meg a kávébabot ezzel segítve a közösségekbe szerveződő kistermelőket, akik így fejleszthetik termelésüket, üzleti lehetőségeiket.

Bár a Starbucks a világ kávétermésének mindössze 2-3 százalékát vásárolja fel, a cég a fair trade tanúsított kávé legnagyobb vevője, 2009-ben 18 millió kilogrammot szereztek be.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Két szintes kávézóval indít Budapesten a Starbucks
További fotókért kattintson a képre!

Budapesten a West End bevásárlóközpontban nyitják meg első üzletüket, az itt dolgozó 25 alkalmazottat több mint 700 jelentkező közül válogatták. Hasonlóan a lengyelországi és csehországi üzletekhez, a Starbucks nálunk is az AmRest Coffee-val közös vállalkozásban üzemelteti a budapesti kávézót, de azt nem tudták megmondani a cég képviselői, hogy az elkövetkező 1-2 évben hány egységgel tervezik bővíteni a hálózatot.

Mennyiségtől függően egy eszpresszó 420-520 forintba kerül, míg a capuccinóért 620, 720, vagy 820 forintot kell leszurkolniuk a betérő vendégeknek. Jeges kávékat 680-920 forint között mérnek, a legdrágább tea 1040 forintba kerül, utóbbi a legnagyobb bögrés Tazo Chai Tea. Egy muffin 650 forintot kóstál, a sajtos pogiért 250 forintot kérnek, az árszint nagyjából megfelel a többi nemzetközi láncnál elkértnek.

A Gloria Jean's már ki is vonult

Nem a Starbucks az első nemzetközi kávéházlánc, amelyik megjelenik Magyarországon: jelen van a magyar piacon a Costa Coffee, a Cafe Jubilee, a Cafe Heaven, Coffee Shop Company és a California Coffee Company is.

A szintén nemzetközi hálózattal rendelkező, Gloria Jean's Coffees is megvetette a lábát a magyar piacon, ám a válság miatt a cég bezárta három budapesti egységét - a társaságnak a Hősök terén, a Mammut bevásárlóközpontban és a Teréz körúton volt boltja.