Forlán a kiesés szélére lőtte a házigazdát

Vágólapra másolva!
Uruguay 3-0-s győzelmet aratott a teljesen impotens játékot nyújtó Dél-Afrika ellen a foci-vb második fordulójának első meccsén. Forlán duplájával vezeti a góllövőlistát, csapata pedig nagyon közel került a továbbjutáshoz. Az egy helyzetet sem kidolgozók hazaiakat csak a csoda mentheti meg a kieséstől, szurkolóik már 10 perccel a vége előtt elindultak hazafelé.
Vágólapra másolva!

Eredmény, vb, A csoport, 2. forduló:
Dél-Afrika - Uruguay 0-3 (0-1)
Pretoria
, Loftus Versfeld Stadion, 42858 néző
v.: Busacca
Dél-Afrika: Khune - Gaxa, Masilela, Khumalo, Mokoena - Letsholonyane (Moriri, 57.), Dikgacoi, Pienaar (Josephs, 79.), Modise, Tshabalala - Mphela
Uruguay: Muslera - Lugano, Godín, Fucile (A.Fernandez, 74.) - M. Pereira, Pérez (Gargano 90.), Árevalo Ríos, Á. Pereira - Forlán - Cavani (S. Fernández, 89.), Suárez
gól: Forlán (24., 80. - 11-esből), Á. Pereira (94.)
sárga lap: Pienaar (6.), Dikgacoi (43.)
piros lap: Khune (76.)

Dél-Afrika dupla ünnepre készült a vébé hatodik napján, az 1976-os sowetói felkelés évfordulója ugyanis 1994 óta ünnepnapnak számít az országban, a válogatottól pedig a nagy többség azt várta, hogy a Mexikó elleni döntetlen után egy győzelemmel fokozza a hangulatot. Az áruházi eladótól kezdve az újságírón át egészen az egyszerű szurkolóig minden megkérdezett a "mikor nyerjünk, ha nem most" mondatot visszhangozta, és ami szintén összekötötte őket, hogy mindannyian a válogatott zöld-sárga mezében pompáztak.

Az A csoport további alakulása szempontjából döntő fontosságú volt Dél-Afrika és Uruguay összecsapása. A forduló előtt valamennyi csapat egy szerzett ponttal állt, a győzelem pedig óriási előnyt jelenthet a továbbjutás szempontjából. Felemás bemutatkozásuk után a dél-afrikaiak egy helyen változtatták meg a kezdőcsapatukat: Lucas Thwala helyett Tsepo Masilela lépett pályára. A franciák elleni roppant defenzív uruguayi csapatban is történtek változások, Oscar Tabarez szövetségi kapitány már a mérkőzés előtt kijelentette, hogy támadóbb szellemű csapatot fog pályára küldeni, ennek köszönhetően a Luis Suárez-Diego Forlán csatárkettőst Edinson Cavanival erősítette meg.

Vuvuzela-koncert a stadionban

A meccs kezdetére a pretoriai Loftus Versfeld-stadion erősen besárgult, az urugayiakat csak akkor lehetett észrevenni, amikor a himnusznál előkapták a zászlókat, a dél-amerikai különítmény szerény létszáma ellenére komoly hangerővel zengte a himnuszt. A hazaiak lelkesedését nem csak a szokottnál is hangosabb vuvuzela-koncerten lehetett észrevenni, hanem azon is, hogy minden támadásnál a gólt várták, és már akkor is felpattantak a helyükről, amikor a labda 40 méterre volt az uruk kapujától.

Az első félidő az uruguayiak fölényével telt, a hazaiak hasonlóan kezdtek, mint Mexikó ellen, viszont a nyitómeccsel ellentétben most ugyanúgy is folytatták. Komoly helyzetet nem sikerült kialakítaniuk, úgy tűnt, igaza volt annak a drukkereket és a bizonytalan újságírókat útbaigazító rendőrnek, aki a meccs előtt abban reménykedett, a Mexikó ellen látott 4-5-1-es felállással ellentétben Parreira kapitány két csatárral küldi fel csapatát. A világbajnok szakember maradt az egycsatáros formációnál, amivel azt érte el, hogy az uruguayi védelem megette a középpályáról kevés labdát és támogatást kapó Mphelát.

Forlán góljai

Fölénye ellenére Uruguay sem tudott komolyabb helyzetet kialakítani, a 24. percben Diego Frolán azonban Aaron Mokoena hátának és az Adidasnak köszönhetően megszerezte a vezetést a dél-amerikaiaknak. A csatár 22 méterről leadott lövése azzal együtt is szokatlan pályát járt be, hogy megpattant a dél-afrikai csapatkapitányon. Ami nem sikerült a FIFA-nak, az összejött Forlánnak, a kétszeres aranycipős gólja után ugyanis hirtelen elhalkultak a hazaiak, de a sokk csak a középkezdésig tartott, és szinte egyszerre emelte vuvuzeláját a szájához 40 ezer fanatikus.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Á. Pereira találata az utolsó percben

A közönséggel ellentétben a dél-afrikai csapatot jobban megfogta a kapott gól, a játékrészből hátralevő időben már semmi érdemlegest nem sikerült felmutatniuk, talán csak Mphela távoli fejesét lehet kiemelni. A második félidőben sem változott a játék jelentősen, a dél-afrikaiak úgy a 65. perc táján jöttek rá, hogy támadniuk kellene, bár ez helyzetekben nem mutatkozott meg. A meccs lagymatagságára jellemző, hogy helyszínen tartózkodó munkatársunk közelében valaki egy cigivel próbálta elcsapni az időt, de egy jó orrú kollégának köszönhetően nem jött be a trükk.

A 76. percben aztán végleg megpecsételődött a dél-afrikaiak sorsa, egy lecsorgó labdára lecsapó Suárezt buktatta Khune, a kapust kiállították, a megítélt büntető értékesítésével pedig Forlán a góllövőlista élére lőtte magát. A nézők elindultak hazafelé, több felső szektor is szinte teljesen kiürült. Az hosszabbítás utolsó percében újabb gólt értek el a latin-amerikaiak a már teljesen elkedvetlenedett Dél-Afrikával szemben, Suárez beadását Álvaro Pereira fejelte be egészen közelről. Uruguay tehát 3-0-ra legyőzte a házigazdát, ezzel nagyon közel került a továbbjutáshoz, Dél-Afrika pedig a kieséshez.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!