Feszültségek kísérik az őszi jelöltek kiválasztását a Fideszben

Vágólapra másolva!
Törésvonalak kerültek a felszínre az őszi önkormányzati kampányra készülő, a tavaszi választás óta erős és magabiztos párt képét sugárzó Fideszen belül. Veszprémben félretolták a város jelenlegi fideszes vezetőjét, Vácott összeugrottak a fideszesek és a KDNP-sek, Baján pedig szép csendben mondtak le az eddigi polgármesterről.
Vágólapra másolva!

Május 28-a óta zajlik a Fideszben a jelöltállítás az őszi önkormányzati választásokra, és a legtöbb helyen eddig nem történt meglepetés. Több vidéki nagyvárosban is, a már bevált és több ciklus óta pozícióban lévő polgármestereket indítják újra: Debrecenben Kósa Lajost, Kaposváron Szita Károlyt, Hódmezővásárhelyen pedig Lázár Jánost.

Az áprilisi parlamenti választásokon példátlanul nagyarányú győzelmet arató és így rendkívül határozott és magabiztos képet sugárzó pártban ugyanakkor a jelölés több helyi konfliktust is a felszínre hozott. Veszprémben például az a döntés született, hogy nem indítják újra a 2006-os győztes Debreczenyi Jánost, aki ez után nyilvánosan fejezte ki értetlenségét. Emellett nem megy simán a jelölés Vácon, és vannak problémák Nagykanizsán és Baján is. A vitás esetekben a döntést a Fidesz országos választmánya július 6-i ülésén hozza majd meg.

Navracsics közbelép

A Fidesz veszprémi szervezete a június 12-i ülésén úgy döntött, hogy Porga Gyula alpolgármestert indítja az őszi helyhatósági választásokon Debreczenyi János jelenlegi polgármester helyett, pedig utóbbinak sikerült 2006-ban elhódítania a korábban stabilan SZDSZ-es vezetésű várost. Az [origo] egy neve elhallgatását kérő helyi fideszes politikustól úgy értesült, a jelenlegi polgármester, Debreczenyi János is jelölt volt, de a szavazáson 15:67 arányban elbukott Porgával szemben.

Az [origo] megkeresett több helyi, fideszes politikust, de ők nem akartak a polgármester és a párt viszonyáról beszélni. A közgyűlésben egy helyi civil szervezet képviselőjeként helyet foglaló Wéber László szerint ugyanakkor az utóbbi négy évben a polgármesternek több konfliktusa is volt a Fidesz-frakcióval. Párttársai bírálták a város repülőterével kapcsolatos tervei miatt, de az intézményvezetői kinevezések kapcsán is többször ütköztek Debreczenyivel - magyarázta Wéber.

Porga nem akart beszélni a korábbi konfliktusokról, az [origo]-nak csak annyit mondott: ezeket a vitákat sikerült párton belül rendezni, egyedül akkor szavaztak közgyűlésben a polgármester ellen, amikor Debreczenyi ingyenessé akarta tenni parkolást Veszprémben. "Sokat fejlődött az elmúlt négy évben a város, de rengeteg lehetőséget hagytunk kihasználatlanul" - mondta Porga, aki elzárkózott attól, hogy bővebben minősítse a polgármester négyéves tevékenységét.

Egy névtelenséget kérő veszprémi fideszes politikus azt mondta, a várost saját politikai hátországának tekintő, a kormányban a második legfontosabb pozíciót betöltő Navracsics Tibor már jó ideje Porgát támogatja. "Nem akar hetente Veszprémbe lejárni békíteni, és botrányokkal foglalkozni, egy megbízható embert akar a háta mögött tudni" - állította forrásunk. A Fidesz döntése után Debreczenyi úgy nyilatkozott, fontolgatja, hogy elindul függetlenként, de a Porgával folytatott csütörtöki beszélgetés után letett a tervéről. A történtekről szerettük volna megkérdezni a polgármestert is, de a hivatalában azt mondták, elérhetetlen, mert külföldre utazott.

Fidesz vs. KDNP

Vácott az okoz feszültséget, hogy különböző jelöltben gondolkodik az országos szinten szoros szövetségben együttműködő Fidesz és KDNP. A kereszténydemokraták a korábbi MIÉP-es Fördős Attilát, a város önkormányzati képviselőjét szeretnék indítani az októberi választásokon. Fördős volt a jobboldali pártszövetség 2006-os jelöltje, de akkor nem tudta legyőzni az MSZP-s polgármestert, Bóth Jánost, pedig négy évvel ezelőtt az SZDSZ is saját jelöltet állított.

Debreczeni János, a Fidesz korábbi városi elnöke az [origo]-nak elmondta, a vita nem újkeletű, már a 2006-os választások után állandósultak a konfliktusok a Fidesz-KDNP városi frakciójában. Szerinte a vita elsősorban a régi és a pártba az utóbbi évekbe belépett, illetve a képviselőtestületbe 2006-ban bekerült képviselők között zajlott. A váci botrányokat látva a Fidesz országos választmánya tavaly októberben feloszlatta a helyi szervezetet, a jelek szerint azonban ezzel nem rendeződött teljesen a helyzet.

A Fidesz helyi választókerületi elnöke, Bábiné Szottfried Gabriella az [origo]-nak elmondta: június 15-én az új szervezet az általa is támogatott Pető Tibort, kétszeres világbajnok evezőst választotta meg polgármester-jelöltnek. Közben azonban a KDNP is állított jelöltet Fördős személyében.

Pető az [origo]-nak azt mondta, meg fognak egyezni a KDNP-vel, szerinte kizárt, hogy a két párt egymás ellen indítson jelöltet, a végső szót az országos választmány mondja majd ki. Pető ugyanakkor jelezte, nem tartaná bölcs döntésnek, ha a polgármester-választást eddig háromszor elbukó Fördőst indítaná a pártszövetség. Fördős Attila 1998-ban és 2002-ben a MIÉP támogatásával indult a helyhatósági választásokon, de egyszer sem nyert.

Debreczeni János szerint a "meccs még nincs lefutva", szerinte Fördős mindent megtesz majd azért, hogy ő lehessen a váci jelölt. Az [origo] Fördős Attilát is szerette volna megkérdezni a jelölésről, de politikus sms-ben azzal hárította a megkeresésünket, hogy a két párt közötti egyeztetés lezárásáig nem kíván nyilatkozni.

Kibékíthetetlen ellentétek

"Marton István polgármester a szocialisták embere, semmi közünk hozzá" - ezzel a feliratú plakáttal kampányolt tavasszal a Fidesz Nagykanizsán. Marton négy évvel ezelőtt még a Fidesz és a KDNP jelöltjeként nyerte el a városvezetői széket, azóta azonban a jelek szerint helyrehozhatatlan mértékben megromlott a pártszövetség és a politikus viszonya. A Fidesz június 15-én úgy döntött, hogy helyi országgyűlési képviselőjét, Cseresnyés Pétert indítja ősszel.

Martonnak a megválasztása óta viharos a viszonya a városi Fidesz-frakcióval. Miután a fideszes képviselők nem szavazták meg a polgármester fizetésemelését, és az iskolák összevonását, 2008-ban Marton - arra hivatkozva, hogy helyettese, Cseresnyés nem jár be dolgozni - egy időre elvonta a fideszes alpolgármester feladatköreit.

Májusban azért szakadt félbe a nagykanizsai közgyűlés ülése, mert a polgármester nem bocsátotta tárgyalásra a fideszes képviselők egyik indítványát, mely egyszerre adta volna ki Marton felhalmozott szabadságát és négyhónapos pihenőre küldte volna a város vezetőjét. Marton az ülésen azzal vádolta a képviselőket, hogy így akarják távol tartani a közbeszerzési pályázatoktól. Szerettük volna a polgármestert és a helyettesét megkérdezni a kettőjük közötti vitáról, de pénteken hiába kerestük őket hivatalukban.

Csendes csere Baján

Baján az elmúlt négy évben nem voltak a nagykanizsaihoz hasonló, látványos konfliktusok a fideszes polgármester és a párt képviselői között, a Fidesz mégsem a hivatalban lévő Révfy Zoltán indítja ősszel. "Úgy hisszük, hogy Bajának egy erőskezű, határozott, az embereket ismerő és munkájukat elismerő vezetőre van szüksége. Olyan polgármesterre, aki szóba áll az emberekkel, nem kizárólag anyagi érdekei vezérlik" - ezzel indokolta a Fidesz bajai elnöksége, hogy miért nem jelöli újra Révfyt.

A párt helyi szervezete június 16-án döntött úgy, hogy Révfy helyett, a térséget 1998 óta a parlamentben képviselő Zsigó Róbertet indítja. A bajai városi tévé tudósítása szerint a Fidesz helyi szervezetének ülésén csak Zsigóra lehetett szavazni, akire 44-en szavaztak igennel, 39-cel nemmel. A tévének nyilatkozó polgármester kifogásolta az eljárást, szabályszerűtlennek nevezte, hogy őt még csak meg sem hallgatták.

Az [origo] megkereste Zsigó Róbertet, akinek munkatársa azt mondta, szerdán állnak majd a sajtó rendelkezésére. A helyi Fidesz elnöksége kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, a város fejlődése szempontjából azt tartják szerencsésnek, ha "az országgyűlési képviselői és polgármesteri tisztséget egy személy látja el".