Súlyos problémákkal került piacra az iPhone 4

Vágólapra másolva!
Öt országban kezdték meg a mai nap során az Apple legújabb okostelefonjának, az iPhone 4-nek az árusítását. Az első híradások szerint a készülék rejtélyes hibákkal rendelkezik, sárgul a kijelzője, és eltűnik a térerő, ha a gazdája marokra fogja a telefont.
Vágólapra másolva!

Bár a mai napig nem tudjuk, hogy az iPhone 4-be szerelt "retina display" valóban nagyobb felbontású-e, mint amit az emberi szem érzékelni képes, a biztos, hogy a vásárlók többségét lenyűgözte. Ez alól csak azok számítanak kivételnek, akik telefonján sárga csíkok-foltok jelentek meg. Egyelőre nem tudni, hogy a készülékek mekkora hányadát érinti a kijelző elszíneződése. A Gizmodónak beküldött vásárlói levelek szerint az Apple nem próbálja meg letagadni a problémát, a besárguló kijelzőjű telefonokat szó nélkül cserélik hibátlan iPhone 4-esekre.

Eltűnik a térerő

Különösen kényelmetlen hibát tapasztaltak a Gizmodo híradása szerint az iPhone 4-et vásárlók. A hiba nem érinti az összes eladott készüléket, de nagyon sokan panaszkodnak rá. A telefont marokra fogva jelentősen romlik az antenna érzékenysége. A jelenségről számtalan videó készült, magyarázat azonban még nincsen rá. A térerőt jelző grafikon akkor kezd el esni, amikor a felhasználó ujjai a készülék mindkét oldalát érintik.


Megmagyarázhatatlanul eltűnik a térerő, ha rámarkolnak a telefon

A technológiai blog újságírói először úgy vélték, hogy csak az operációs rendszerrel, illetve a térerő kijelzésével van valami gont. A felhasználók ismételt mérései során azonban kiderült, hogy a térerőt jelző sávok csökkenésével valóban romlanak, sőt meg is szakadnak a hívások. A helyzetet tovább rontja, hogy nem csak a GSM antennát érinti a hiba, a wifi kapcsolódási hajlandósága is csökken, ha a készüléket kézben tartják.

Tervezési hiba lehet a háttérben

Az iPhone 4 hardveréről változatos vélemények jelentek meg már korábban is. A kütyüket elsőként szétszerelő - majd borzasztóan részletes szerelési útmutatókat közzétevő - iFixit szerint egy zseni munkáját tükrözi az iPhone antennája. Egy dán rádiós szakértő szerint azonban az antennaproblémák előre megjósolhatóak voltak. Gert Frolund Pedersen, az Aalborgi Egyetem professzora szerint az okozza a gondot, hogy az antenna nincs lefedve semmivel, így a felhasználó keze szabadon interferálhat azzal.

Más gyártók is készítettek olyan telefont, ahol a váz egy része antennaként funkcionál, ám ezeknél a készülékeknél a felhasználó nem érhet hozzá az antennához. Az aalborgiak korábbi kutatásai kimutatták, hogy az antennák teljesítményét akár kilencven százalékkal is le lehet csökkenteni, ha a felhasználó rossz helyen fogja a készüléket.

Bármely színben kapható, ha az a fekete

Az antennával és a retina kijelzővel kapcsolatos gondok mellett eltörpül, hogy az Apple-nek a készülékek gyártásával is problémája támadt. Az iPhone 4-et eredetileg két színben - fehér és fekete - tervezte kiadni a cég, de a fehér példányok gyártásába hiba csúszott.

Forrás: engadget
Fekete-sárgában kapható egyelőre az iPhone 4

Tegnap kiadott sajtóközleményében az Apple azt közölte, hogy a fehér színű készülékek előállítása a vártnál nehezebbnek bizonyult. Egyelőre csak a vásárlók közt népszerűbb fekete iPhone 4 kapható, a másik szín július második felétől kerül be a kínálatba.