Vágólapra másolva!
Noha a szakértők többsége szerint a spanyol Alberto Contador toronymagas favoritja a szombaton rajtoló Tour de France országúti kerékpáros körversenynek, mégis egyik legnagyobb riválisa szerepel a rivaldafényben: a viadalt hétszer megnyerő Lance Armstrong. Az amerikai úgy véli, a doppingvádak csak inspirálják, s készen áll nyolcadik sikerére.

A Touron 1999 és 2005 között veretlen amerikai tavaly három és fél év kihagyás után tért vissza, s lett harmadik, akkor éppen Contador segítőjeként támogatta a spanyol bringást második végső sikerében.

Idén azonban különváltak útjaik, az amerikai sztár Radioshack néven saját csapatot alapított, amelyben olyan kiváló kerekesek dolgoznak neki, mint a német Andreas Klöden, az amerikai Levi Leipheimer, vagy éppen az ukrán Jaroszlav Popovics, azaz Armstrong talán a legerősebb istállóval indul harcba a saját bevallása szerint pályafutása utolsó Tourjának.

A 38 éves Armstrong azt nyilatkozta, sokkal jobb formában van, mint tavaly, és a kerékpársportot beárnyékoló, és az őt illető doppingvádak csak ösztönzőleg hatnak rá. "Tudom, hogy emberek imádják a szenzációkat, a vádakat, a vért, szexet, doppingot. De a sikereim önmagukért beszélnek."

A viadal nagy esélyese azonban kétségtelenül Contador, aki három éve legyőzhetetlen a nagy körversenyeken. Az Asztana kapitánya először 2007-ben diadalmaskodott a Touron, de a következő évben csapatának sorozatos doppingbotrányai miatt nem hívták meg, így kénytelen volt a Giro d,Italia és a Vuelta a Espana megnyerésével vigasztalódni. Tavaly ismét ott lehetett a Touron, amelyen megint győzött. Idén legfőbb támasza a kazah Alekszandr Vinokurov lehet, aki doppingeltiltása után a Girón kiváló teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet.

Rajtuk kívül még hat kerekesnek van komoly esélye arra, hogy az összetettben élen állónak járó sárga trikóban érkezzen Párizsba. Talán leginkább a luxemburgi Schleck-fivérek, a tavaly második Andy és az egy éve ötödik Fra:nk szoríthatja meg Contadort, mivel őket is bivalyerős együttes segíti az időfutamban kiváló svájci Fabian Cancellara és a hegyeken vízhordóként nagyszerű német Jens Voigt személyében. A 2008-ban győztes, szintén spanyol Carlos Sastre és a többször dobogós ausztrál Cadel Evans ezúttal a Girón "hegyezték" a formájukat.

Mellettük pedig Gyenyisz Mencsovra érdemes még nagyon odafigyelni. Az orosz kerekes már kétszer (2005, 2007) megnyerte a Vueltát, idén pedig címvédőként sem állt rajthoz a Girón éppen azért, hogy ezúttal kizárólag a Tourra koncentráljon. Még a Girón idén 2006 után másodszor győztes olasz Ivan Basso okozhat meglepetést, aki nem titkoltan duplázásra készül, ugyanakkor a Giro és a Tour esetében erre legutóbb 1998-ban volt példa, akkor honfitársának, az azóta már elhunyt Marco Pantaninak sikerült a ritka bravúr.

A sprintereknél is óriási harc várható a mezőnypontversenyben. Ebben a kategóriában élen végezhet a címvédő norvég Thor Hushovd, továbbá a spanyol Oscar Freire Gomez, az ausztrál Stuart O,Grady és honfitársa, Robbie McEwen, illetve az amerikai Tyler Farrar. A legnagyobb esélyes azonban a brit Mark Cavendish, aki tavaly hat szakaszgyőzelmet aratott.

A 97. Tour de France 22 csapatának 198 indulójára 3596 kilométer teljesítése vár. A prológ mellett 20 szakaszból álló viadal programjában két egyéni időfutam, továbbá négy hegyi befutó szerepel. A versenyen két szünnap lesz.

A 97. Tour de France programja:
prológ: július 3., Rotterdam, 8 km, egyéni időfutam
1. szakasz: július 4., Rotterdam - Brüsszel, 224 km
2. szakasz: július 5., Brüsszel - Spa, 192 km
3. szakasz: július 6., Wanze - Arenberg Porte du Hainaut, 207 km
4. szakasz: július 7., Cambrai - Reims, 150 km
5. szakasz: július 8., Épernay - Montargis, 185 km
6. szakasz: július 9., Montargis - Gueugnon, 225 km
7. szakasz: július 10., Tournus - Station des Rousses, 161 km, hegyi befutó
8. szakasz: július 11., Station des Rousses - Morzine-Avoriaz, 189 km, hegyi befutó
9. szakasz: július 13., Morzine-Avoriaz - Saint-Jean-de-Maurienne, 204 km
10. szakasz: július 14., Chambéry - Gap, 179 km
11. szakasz: július 15., Sisteron - Bourg-lés-Valence, 180 km
12. szakasz: július 16., Bourg-de-Péage - Mende, 210 km
13. szakasz: július 17., Rodez - Revel, 195 km
14. szakasz: július 18., Revel - Ax-3 Domaines, 184 km, hegyi befutó
15. szakasz: július 19., Pamiers - Bagnéres-de-Luchon, 187 km
16. szakasz: július 20., Bagnéres-de-Luchon - Pau, 196 km
17. szakasz: július 22., Pau - Col du Tourmalet, 174 km, hegyi befutó
18. szakasz: július 23., Salies-de-Béarn - Bordeaux, 190 km
19. szakasz: július 24., Bordeaux - Pauillac, 51 km, egyéni időfutam
20. szakasz: július 25., Longjumeau - Párizs, Champs-Élysées, 105 km