A bankadó idei szabályairól már nem tárgyal a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány a bankadó idei évi szabályairól már nem tud tárgyalni az érintettekkel - ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentette ki. A miniszter leszögezte: az IMF-tárgyalás őszi fordulóján dönti el a kormány, hogy Magyarország köt-e új megállapodást.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György az MTI kérdésére leszögezte: a kormány a pénzügyi szervezetek ez évi különadójáról már nem tud tárgyalni, sem annak mértékről, sem a vetítési alapról, sem a befizetés ütemezéséről. Leszögezte, hogy a különadót ebben az évben az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat szerint vezetik be.

A nemzetgazdasági miniszter megjegyezte viszont, hogy a különadó következő két évre vonatkozó szabályairól lehet még tárgyalni. Arra a kérdésre, hogy erre mikor kerülhet sor, azt válaszolta, hogy a Bankszövetség vonult vissza a tárgyalásról, rajtuk a sor. A kormány nem kezdeményez megbeszélést.

Arra a kérdésre, hogy miről tárgyal a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó, kedden kezdődő megbeszéléseken, Matolcsy György megerősítette, hogy a szokásos féléves felülvizsgálatról van szó. Mint hozzátette, most először találkozik a kormány hivatalosan az IMF-delegációval, eddig csak informális találkozó volt.

A felülvizsgálat végén, a következő, őszi fordulóban, augusztus-szeptemberben határoz a kormány arról, hogy Magyarország köt-e új megállapodást. Megismételte: erre csak akkor kerül sor, ha annak kedvezőek a feltételei az ország számára.

Orbán Viktor kormányfő 29 részből álló akciótervének egyik pontjaként jelentette be, hogy a pénzügyi szektorra idén összességében 200 milliárd forintos különadót kíván kivetni. Az erről szóló határozatot a kormány június 30-án megtartott ülésén meg is hozta. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a részleteket ismertetve bejelentette, hogy a bankokat érintő 120 milliárdos befizetést a pénzintézeteknek mérlegfőösszegük alapján kell teljesíteniük 0,45 százalékos adó befizetésével.

Matolcsy a kormányülést követően arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor kormányfő öt, Fellegi Tamás fejlesztési minisztert, és Varga Mihály államtitkárt bízta meg azzal, hogy napokon belül egyezségre jussanak a bankokkal a 120 milliárd befizetéséről. Ehhez képest július 2-án Matolcsy György arról beszélt a Reutersnak, hogy a tárgyalások elnyúlnak, amit néhány újság úgy tett közzé, hogy a bankok kivonultak a tárgyalásokról. A Bankszövetség képviselője akkor úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy ők csak a tárgyalások elhalasztását kérték, ameddig egyeztetni tudnak a külföldi anyabankok vezetőivel. A történtekről itt olvashat bővebben.