Csökken a magyar tőzsde hátránya

Vágólapra másolva!
A forinthoz hasonlóan a vezető magyar részvények árfolyama is esett a hétfői nyitás után, később azonban csökkent a papírok hátránya. Az eladói nyomás a magyar kormány IMF és EU képviselőivel folytatott tárgyalásainak felfüggesztésével magyarázható.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal 10 óra előtt a magyar tőzsde részvényindexe, a BUX 2,5 százalékos mínuszban volt, szemben a nyitás utáni közel 5 százalékos süllyedéssel.

Az OTP Bank is javított helyzetén, a nyitás utáni több mint 8 százalékos mínusz 5 százalékra csökkent. A Mol korábbi 4,4 százalékos hátránya 2,5 százalékra mérséklődött, a Magyar Telekom 3,8 százalékos mínusza 1,8 százalékra olvadt, a Richter pedig minimális, 0,1 százalékos pluszba került.

Más célpontokat keresnek a befektetők

A devizapiacon is látszik a piac véleménye a magyar kormány és az IMF közötti tárgyalások felfüggesztéséről, az euró hétfőn korán reggel tíz forinttal erősödött a pénteki árfolyamhoz képest.

Ezek után borítékolható volt, hogy a negatív irányban indulnak majd a hétfői nyitás után a magyar részvények és állampapírok - mondta Kovács Roland, az Equilor elemzője. Balásy Zsolt, a Concorde elemzője pedig azt mondta, hogy Amerikába eljött a korábbi hetek emelkedésének korrekciója, ami a magyar piacon különösen nagy esést indukálhat azzal együtt, hogy az IMF küldöttsége idejekorán távozott az országból.

A Quaestor piaci kommentárjában arról ír, hogy a jelenlegi piaci környezetben a befektetők a befektők azon országok részvénypiacai felé fordultak, amelyek fiskális helyzete, illetve eladósodottsági szintje kedvezőbb, továbbá fenntarthatóbb egyensúlyi helyzetben vannak, vagy legalább is arra minden eszközzel törekednek. Ebben a helyzetben minden olyan kijelentés, intézkedés, amely az államháztartási deficit növelése felé mutat, pánikot generál az érintett ország piacain.

Akadnak pozitívumok

Az Erste részvénypiaci kommentárja szerint nem szabad elfeledkezni arról, hogy Magyarország llam már régóta nem is szorult rá a
hitelkeretre, hiszen közvetlenül a piacról finanszírozta önmagát. Az ország relatíve alacsony költségvetési hiánya és a folyó fizetési mérleg többlete mind stabilizálja a forint fundamentális értékét.

"A tárgyalások megszakadása azonban rendkívül negatív üzenetet hordoz, amire esetlegesen ráugranak a spekulánsok. Másrészt problémát jelent, hogy az államadósságon belül magas a devizaarány rövid lejárati szerkezettel. Ennek megújítása pedig kockázatot jelenthet, mert kérdés, hogy mennyire képes az állam ezt forintkötvény kibocsátásokkal helyettesíteni. Ráadásul a piacok esetleges kiszáradása (mint például 2008 őszén) újra nehéz helyzetbe hozhatja hazánkat az IMF-keret nélkül" - áll az Erste elemzésében, amely szerint az mindenképpen pozitívum, hogy a hitelkeret javarészét már lehívta az ország, és ez az MNB devizatartalékát erősíti (összesen 35 milliárd euró).