Csúcs kiberbűnözőt fogtak Szlovéniában

Vágólapra másolva!
A 12.7 millió számítógépet megfertőző, és azok segítségével banki adatokat és kártyaszámokat lopó Mariposa vírus íróját fogták el Szlovéniában.
Vágólapra másolva!

Mariborban tartóztatta le a spanyol hatóságokkal és a FBI-jal közös nyomozást folytató szlovén rendőrök az Iserdo álnéven ismert kiberbűnözőt. A fiatalember letartóztatása azért is fontos, mert így nem nyerheti vissza az irányítást a még Mariposával fertőzött számítógépek felett - mondta Jeffrey Troy, az FBI főigazgató helyettese. A zombigépeket irányító bűnözőket általában nem tudja letartóztatni a rendőrség, mert kemény titkosításal biztosított hálózatokat használnak.


Nehéz elpusztítani a több millió gépből álló zombihálózatokat

A Mariposa által megfertőzött gépekből összeállt botnetet az irányító szerverek lefejezésével tették elérhetetlenné öt hónapja. A kártevő által irányított számítógépek banki belépési adatokat gyűjtöttek és kártyaszámokat loptak el. Akkor a zombihálózatot irányító három hackert tartóztatták le, a kártevőt író programozó azonban nem került kézre.

A kártevő 2008 decemberében jelent meg, és karrierének egy éve alatt a Fortune magazin 1000 befolyásos céget tartalmazó listáján található vállalatok legalább feléhez bejutott.