Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Hét területre - köztük az egészségiparra, otthonteremtésre és közlekedésre  - akar koncentrálni a kormány az Új Széchenyi Tervben, amelynek vitairatát szerdán délután mutatták be. Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy a magyar észjárásra kellene építeni, bár hozzátette, hogy a leleményességben is kezdünk lemaradni, és "ma kevés embernek jut eszébe, hogy a kormány a legintelligensebb emberek gyülekezete". Tudósítás a bemutatóról percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
15:45
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Négyszáz ember előtt mutatják be az Új Széchenyi Tervet

A Marriott hotel báltermében, négyszáz meghívott vendég előtt mutaja be a miniszterelnök és a kormány több tagja az Új Széchenyi Terv vitairatát. A sajtóanyag szerint a terv legfőbb célja az, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely jöjjön létre Magyarországon. A programot Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter, valamint Cséfalvy Zoltán stratégiai államtitkár és Molnár Ágnes fejlesztési államtitkár mutatja be.

16:00
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Lassan gyülekeznek a vendégek

Csak lassan gyülekeznek a vendégek az elsötétített, félhomályos bálterembe, egyelőre jó, ha a négyszáz szék felét foglalták el. A meghívottak az üzleti élet képviselői, szinte kizárólag férfiak érkeznek. A vendégek a pulpitus előtt csoportokban beszélgetnek, az újságíróknak a terem végében elkerített helyről az [origo] tudósítója csak Demján Sándort ismerte fel.

16:09
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Csendben várják a kormánytagokat

A vendégek a mikrofonpróba alatt elfoglalták a helyüket, de a felállított székekből sok még mindig üresen áll. Elhallgatott az eddig halkan szóló jazz is, mindenki csendben várja Orbán Viktort és a kormánytagokat.

16:13
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán ül középen

Megérkezett a miniszterelnök és a kormány tagjai, egy nagy asztalnál ülnek. Egy hölgy műsorvezető a tíz évvel ezelőtt meghirdetett Széchenyi Tervre emlékezteti a résztvevőket. Először Matolcsy György fog beszélni az új tervről.

16:16
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Csontig lecsupaszított kétszáz oldal

Temetni jöttünk az Új Magyarország fejlesztési terv példátlan kudarcát, és ünnepeljük az Új Széchenyi Terv megszületését - kezdte beszédét Matolcsy György. A miniszter második mondatában már a nemzeti együttműködési rendszer megalapozásáról beszél. A miniszter szerint több tízezer oldalas anyagot szűkítettek le kétszáz oldalra, ez az Új Széchenyi Terv vitairata, amelyet most átadnak a tudósoknak, üzletembereknek véleményezésre.

16:19
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Fordítva kell ülni a lovon

Az új terv szakítani akar az elmúlt húsz év elhibázott gazdasági szemléletével - mondja Matolcsy, aki szerint "fordítva kell ülni a lovon", nem az egyensúlyt kell megteremteni először, mert az nem az alapja, hanem a következménye a jó gazdaságpolitikának. Matolcsy szerint a tervvel 2030-ra kell elérnie Magyarországnak az európai átlag feletti életszínvonalat - ezt célozza a terv.

16:21
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Tíz év alatt egymillió munkahely

Tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígér a terv alapján Matolcsy, aki szerint ezt a tervben szereplő hét területen fogják elérni. Ezek a következők: egészségipar, zöld gazdaságfejlesztés, otthonteremtés, vállalkozásfejlesztés, tudomány, foglalkoztatás, közlekedés.

16:25
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Matolcsy nem betonba és vasba öntené a pénzt

Betonba és vasba öntöttük a pénzt - ezt Matolcsy szerint a jelenlévők mondták arra, hogy a letűnt kormányok 2007 óta összesen 9000 új munkahelyet teremtettek a pályázati pénzekből, ráadásul ezek nagy része az állami szektorba vándorolt. Matolcsy az első Orbán-kormány eredményeit dicséri, azt ígéri, az akkori hagyományokhoz fognak visszanyúlni.

16:27
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

2030-ig gondolnak előre

A terv 2030-ig tervez, egyelőre egy tízéves programot alkot, és majd "lehet, hogy 2020-ban meggondoljuk, hogy kicsit másfele menjünk" - mondja a tervről Matolcsy. Azt a hét területet sorolja, amelyekben kitörési pontot látnak. Elsőként az egészségipart, a magyar gasztronómiát mondja, szerinte erre a területre sok forrást kell bevonni.

16:30
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

"Merjünk nagyok lenni"

Az otthonteremtés kapcsán Matolcsy azt mondja, "merni kell nagynak lenni", meg akarják mutatni, hogy az első Orbán-kormányhoz hasonlóan lehet sok lakást építeni. A foglalkoztatás átstrukturálását is ígéri, azt mondja, sok lehetőség van a részmunkaidőben, a távmunkába, a nők munkavállalásában. Talpraállás, felzárkózás, felemelkedés - Matolcsy szerint ez áll Magyarország előtt.

16:31
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Kevesebb, egyszerűbb, gyorsabb pályáztatási rendszer

Egyszerűsíteni és gyorsítani fogják a pályázatatási rendszert, hogy az átláthatóbb legyen, és könnyebben hozzájussanak a vállalkozók a forrásokhoz - mondja Matolcsy. "Szabadság és egyensúly" - ilyen jelszavakat sorol.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16:33
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Itt megnézheti az Új Széchenyi Terv vitairatát

A kétszáz oldalas Új Széchenyi Tervet letölthetik erről a linkről pdf formátumban (a file 2 megabyte).

16:37
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Fellegi akciótervet mutat be

Fellegi Tamás miniszter szerint nagy elmaradásban van az uniós források kifizetése, ezért egy akciótervet vázol, amely meggyorsítaná a pénzosztást.

16:43
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Demján az első sorban

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Demján Sándor is ott van

16:45
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Újraosztják a pénzeket

Fellegi szerint az eddigi gyakorlattal szemben a források legalább felét a kis- és középvállalkozásoknak adná a kormány, ez körülbelül 500 milliárd pályázati pénzt jelent. A ciklus hátralévő részéig legalább 1000 milliárd forintot ígér a kis- és középvállalkozásoknak. Fellegi szerint 155 milliárd forintot lehet azonnal átcsoportosítani a kis- és középvállalkozásokhoz. Nagyságrendileg 477 milliárd forintnyi projektet vizsgálnak felül, ebből több tízmilliárdot visszavonnak, a többit pedig át fogják csoportosítani az új céloknak megfelelően - ígéri a miniszter. 

16:50
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán magát ismétli

Orbán Viktor ugyanazzal kezdi a beszédét, amit a múlt héten az országgyűlés utolsó ülésnapján értékelő beszédében mondott. A szavazófülkékben végrehajtott forradalomról és az azóta ledöntött tabukról beszél. Orbán szerint már vannak olyanok, akik az elmúlt 60 napban megértették, hogy lehet becsületes munkával boldogulni, vagy hogy a közbiztonság megteremthető.

16:55
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán tanácsot kér a vendégektől

Azért jöttünk ide, hogy tanácsot kérjünk önöktől - mondja Orbán a vendégeknek, majd sorolni kezdi, mi az, amit eddig már megfogadtak a javaslataikból, például csökkentették a politikai osztály létszámát és csökkentették a társasági nyereségadót. Orbán azt nem mondta, mikor és pontosan kik adták a kormánynak ezeket a javaslatokat. Ilyen javaslat az egykulcsos adó, amelyet januártól megvalósítanak - mondja Orbán. Felsorolja szinte az összes rmár meghozott intézkedésüket az örökösdési illeték eltörlésétől az állami cégek igazgatósági tagjainak csökkentésén át a pálinkafőzésig. Utóbbit nagy derültséggel fogadják, miután Orbán azt mondja, "ez lehetővé teszi, hogy önök közül is sokan visszatérjenek a törvényesség mezsgyéjére".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Orbán Viktor és Fellegi Tamás

17:00
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán beteljesíti az elvárásokat

A miniszterelnök szerint az Új Széchenyi Terv is a jelenlévők kéréseit teljesíti be. "Minden ország idejében eljön az újjáépítés ideje, Magyarország az elmúlt hatvan évben ez a harmadik alkalom" - mondja Orbán. A gazdaságot tönkretették, mondja, szerinte ezt jelzi, hogy eladósodott az ország és az emberek is, óriási a bürokrácia, az állam maga gerjesztett körbetartozást, a magyar termékek nem kaptak védelmet, miközben rossz minőségű áruval "tesznek minket és a mezőgazdaságot tönkre". A gazdaság tönkretételéhez a korrupció is hozzájárult Orbán szerint.

17:06
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán szerint biztos lábakon állunk

A 29 pontos akcióterv nélkül az ország nagy bajban lenne, esély sem lett volna tartani a 3,8 százalékos hiánycélt. Ezt a veszélyt elhárítottuk, most már lehet az újjáépítésről beszélni - mondja Orbán, aki szerint az ország pénzügyi helyzet stabil és kiszámítható. "Hosszú évek után először állunk végre biztos lábakon".

17:10
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

"Világ proletárjai egyesüljetek!"

"Lesz még egy-két leminősítés - világ proletárjai egyesüljetek! - de ezek csak időleges zavarokat tudnak okozni, utána minden visszatér a régibe" - mondta az IMF- és EU-tárgyalások megszakadásának hatásáról röviden Orbán.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17:12
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: a bankadó smafu

Orbán szerint az ország hét hónap alatt egy sor nehézségen ment át: elvettek egyhavi nyugdíjat, egyhavi közbért, felemelték a nyugdíjkorhatárt, az áfát, zárolást, stb. Szerinte ilyen egy más országban sem történt, Romániában, Németországban ennél sokkal kevesebbért sztrájkolnak az emberek. "Ezek után bármilyen kritikát megfogalmazni, hogy az ország nem tett meg mindent, arra utal, hogy nem ismerik a valóságot" - mondja Orbán. Szerinte innen nézve a bankadó smafu. "Nem mondom, hogy nem fájdalmas, hogy nem magas, de indokolt, szükséges, és ilyen értelemben megvédendő".

17:16
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: tanácsadói pályázatokkal nem fog növekedni az ország

Orbán arról beszél, hogy a spekulációs kapitalizmus az egész világon válságban van, ehelyett a kormány Magyarországon a termelő kapitalizmust szeretné támogatni. Példaként azt hozta fel, amikor egy alapkőletételen kiderült számára, hogy a pályázatok többsége tanácsadásra, pályázatírásra, mások munkájának szervezésére megy el, és nem azért pályázatak a vállalkozások, mert valamit tenni szeretnének. Ezt szeretné megváltoztatni.

17:20
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

A sajátos magyar észjárásra építene Orbán

Mi az a sajátos közeg, amire építeni tudunk, ami optimizmusra ad okot? - kérdezi Orbán. Szerinte Magyarországnak kísérletet kell tennie arra, hogy ne csak romantikus történetekben próbáljanak a képességeinre támaszkodni. Orbán szerint mindenki ismeri azokat az anekdotáról, amelyek a magyar intellektus nagyságáról szólnak, de a tanulást, a tudást mérő tesztek szerint ezen a téren is kezd lemaradni az ország. Azt mondja, ezt a sajátos magyar észjárást kell újra megkeresni és kihasználni. Ennek a kormányzásban is meg kell jelennie. "Ma kevés embernek jut eszébe, hogy a kormány a legintelligensebb emberek gyülekezete".

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17:25
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Európa legjobb költségvetését akarja megcsinálni Orbán

A kormánynak Európa legjobb igazgatási rendszerét és Európa legjobb, legátláthatóbb költségvetését kell megcsinálnia - mondja Orbán, aki szerint az Új Széchenyi Terv is ezt a célt szolgálja. "Azt várjuk önöktől, hogy javaslataikkal javítsák ezt a vitairatot" - kéri Orbán. 2013-ig legalább ezer milliárd forintot lehet értelmesen elkölteni - mondja.

17:26
július 28, 2010
Vágólapra másolva!

Helyet adna a magyarok reményeinek - a rendezvény véget ért

Helyet a magyar reményeknek, helyet a magyarok reményeinek - Orbán szerint ezzel foglalható össze a program célja, és jó eszköz arra, hogy sok ember valóra váltsa az álmait Magyarországon. Orbán köszöni a vállalkozónak a támogatást, cserébe az Új Széchenyi Terv támogatását kéri tőlük. A rendezvény az ő felszólalásával ért véget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről