Ösztönzi Ausztria a szakképzett munkaerő letelepedését

Vágólapra másolva!
Ausztria ősztől könnyíti a szakképzett, hiányszakmában dolgozó külföldiek letelepedését. Hamarosan összeomolhat ugyanis az egészségügyi és nyugdíjrendszer, ha nem jönnek a bevándorlók - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Várhatóan ősszel bevezetik Ausztriában a piros-fehér-piros úgynevezett A kártyát a rendezett bevándorlás ösztönzésére - írja a Világgazdaság. A lépést 2008 óta tervezik, és mostanra koalíciós egyetértés van a tekintetben, hogy szervezetté kell tenni a szakképzett munkaerő letelepítését. A régen várt bevándorlási hullám ugyanis elmaradt, a szakképzettek inkább Franciaországba, Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba kívánkoznak. Továbbra is évi százezer bevándorlóra számítanak, de az eddiginél jobb struktúrában.

Tavaly 108 ezer migráns ment Ausztriába, közülük csak nyolcezer volt az "irányítottan" érkező kvalifikált külföldi. A többséget a családegyesítés okán bevándorló, gyengén képzett, nehezen integrálható tömeg adja. A helyzeten várhatóan az sem változtat, hogy 2011-től (Bulgária és Románia esetében 2013-tól) Ausztriának is meg kell nyitnia munkaerőpiacát az újonnan belépett uniós államok, így Magyarország polgárai előtt.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter kijelentette, hamarosan összeomolhat az egészségügyi és nyugdíjrendszer, ha nem jönnek a bevándorlók. Egyes számítások szerint már 2015-től jelentős lesz a hiány fiatal munkaerőből. Ausztria lakossága amúgy már 1970 óta fogyna, ha ezt nem ellensúlyozná a bevándorlás.

Az osztrák munkaerő-piaci szolgálat szerint 2009-ben a legnagyobb munkaerőhiány az idegenforgalomban jelentkezett, ahol 29 106 pincér, 18 661 szakács és 11 131 takarítónő számára kínáltak állást, eredménytelenül. Sok volt a szabad munkahely a kereskedelemben és mindenekelőtt az egészségügyben, ahol 14 756 álláshely volt betöltetlen. Az EU 2011-től tervezi kék kártya kibocsátását a magasan képzett, harmadik országból jövő munkavállalók részére, ők egy-négy évre kapnának tartózkodási engedélyt.