Hamis videóval zsarolt a vád szerint a nemzetvédelmi egyetem rektora

Vágólapra másolva!
Elkészült a vádirat a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem befolyással üzérkedés gyanúja miatt februárban letartóztatott, júliusban elbocsátott rektora és két társa ellen. A vádiratot ismertető Magyar Nemzet és Népszabadság szerint a rektort azzal vádolják, hogy egy kitalált krimitörténetre hivatkozva próbált követeléseinek teljesítésére rávenni egy szállítmányozási céget. A vád szerint az egykori rektor története hitelesebbé tételéhez egy nemzetbiztonsági tisztek tárgyalásáról szóló, megrendezett videófelvételt is bemutatott a cég vezetőinek.
Vágólapra másolva!

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egykori rektora, Szabó János a vádirat szerint kitalált krimintörténettel fenyegőzve, titkosszolgálati kapcsolataira hivatkozva, és egy nemzetbiztonsági tisztek tárgyalásáról szóló hamis videófelvételt készítve próbálta megzsarolni a DHL szállítmányozási cég egyik leányvállalatát - olvasható a Fővárosi Főügyészség vádiratát ismertető pénteki Magyar Nemzetben és Népszabadságban.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a nemrég elkészült vádiratban az áll, hogy Szabó a tervét együtt találta ki egy olyan emberrel, aki néhány éve vesztegetésért megjárta a börtönt, és az ügyben közreműködött a DHL egyik ügyvezető igazgatója is, akinek a vád szerint az volt a feladata, hogy figyelje a zsarolók követeléseinek teljesítését és információkat gyűjtsön.

A befolyással üzérkedéssel vádolt Szabót és két társát még februárban tartóztatták le. Előzetes letartóztatásukat már megszüntették, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom van érvényben ellenük. A rektort állásából júliusban bocsátották el.

A vád szerint a Szabóék által kitalált történet lényege az volt, hogy a rektor titkosszolgálati kapcsolatai révén megtudta: a cég futárai fegyver- és drogkereskedelmi ügybe keveredtek. Ezt Szabó először e-mailben, majd személyesen is közölte a cég vezetőivel, a személyes találkozáskor pedig bemutatott nekik egy mini-DVD-t is, amelyet társa szerzett be állításuk igazolásához - írja a vádiratot ismertetve a Magyar Nemzet és a Népszabadság. Ezen volt látható az az előre megrendezett jelenet, amelyben az állítólag drog-és fegyverügyben folyó nyomozás részeként tartanak megbeszélést titkosszolgálati tisztek.

A vád szerint a rektor ezután felajánlotta a segítségét a DHL magyar leányvállalatának vezetőinek, azt ígérte, hogy kapcsolatai segítségével elsimítja az ügyet, ezért cserébe pedig azt kérte, hogy a DHL Supply Chain a társa ismeretségi körébe tartozó pápai őrző-védő céggel kössön szerződést. Szabó a vád szerint azt is követelte, hogy a DHL négy alkalmazottját bocsássák el, olyan embereket, akikkel korábban társa nézeteltérésbe keveredett.