Délutánra is megtartotta erejét a forint

Vágólapra másolva!
Csütörtökön erősödést mutatott a forint az euróval szemben délelőtt, míg délután csak minimálisan fordult vissza. Délig 280 forint alá került a jegyzés, amire legutóbb az IMF-tárgyalások összeomlása előtt volt példa.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délután háromnegyed öt előtt egy euró 279,55 forintba került, egy dollárért 212,21 forintot kellett adni, egy svájci frankért pedig valamivel kevesebb, mint 203 forintot kértek a bankközi devizapiacon. Reggel 10 óra körül az euró még 281,50 forinton állt, a dollárt 214 forint környékén jegyezték, a frank pedig 203,60 forintot ért.

A napközben tapasztalt pozitív nemzetközi hangulat ellenére, a New York-i tőzsde vezető indexei gyengüléssel nyitottak. Főként azért, mert a friss adatok szerint július utolsó hetében a várt csökkenés helyett nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma. A magas, 10 százalékos munkanélküliség a múlt század harmincas éveinek nagy válsága óta a legmélyebb recesszióból kiemelkedő amerikai gazdaság növekedésének legfőbb akadálya a szakértők szerint.

Nem lepte meg a piacokat, hogy az Európai Központi Bank nem változtatott alapkamatán. Jean-Claude Trichet, a bank elnöke megjegyzésére, miszerint megfelelő a kamatszint, erősödött az euró.

Az euró jegyzése legutóbb azelőtt járt 280 forint alatt, hogy július közepén összeomlottak a magyar kormány és az IMF és az EU közötti tárgyalások a 2008-as hitelkeret felülvizsgálatáról. Akkor a bejelentés utáni első munkanapon 279 forintról 289 forint környékére ment fel az euró kurzusa, és azóta nem is ment a jegyzés 280 forint alá.