A gazdák 60 milliárdja bánja a rossz gabonatermést

Vágólapra másolva!
A rendkívüli időjárás miatt 2 millió tonnával kevesebb kalászos gabonát takarítottak be a termelők, ami 60 milliárd forint bevételkiesést okoz - mondta Gőgös Zoltán MSZP-s szakpolitikus.
Vágólapra másolva!

Az idén csaknem 2 millió tonna kalászos gabonával termett kevesebb, mint az elmúlt évben - mondta Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa sajtótájékoztatón. A parlamenti képviselő jelezte: az idén 5,2 millió tonna kalászos gabonát takarítottak be a gazdálkodók, szemben a múlt évi 7,9 millió tonnával. Ez elsősorban az állattenyésztőket sújtja, mivel csak drágán tudnak takarmányt beszerezni, de az emelkedő gabonaárak begyűrűznek majd a különböző élelmiszerek, mint a tej és a hús árába is. A politikus szerint az is előfordulhat, hogy a gazdálkodóknak esetleg szabad piacról kell pótolniuk az adásvételi szerződéssel lekötött gabonájukat, mivel nem lesz elegendő a megtermett mennyiség. Így azt drágábban vehetik meg, hacsak az agrárkormányzat vis maiort nem hirdet ez ügyben.

Gőgös Zoltán közölte, hogy a rossz kalászos gabona termés miatt a gazdálkodóknak minimálisan 60 milliárd forintos árbevétel-kieséssel kell számolniuk, amelyet a magasabb gabonaárak sem kompenzálnak. Az MSZP-s képviselő szerint az agrárkormányzatnak nem a Gazdasági Versenyhivatalhoz kellett volna fordulnia a gazdálkodók védelemében, hanem lehetővé kellett volna tenni, hogy akár egyedi kérelemre a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok vis maior-igazolásokat adjanak ki a termelőknek.

Az MSZP szakpolitikusa szerint igen nagy baj, hogy a jövő évi támogatási rendszert a gazdálkodók még nem ismerik. Ebből jelentős finanszírozási gondok adódhatnak, mert késhetnek a megszokott kifizetések és így nem jut pénz a szükséges munkák elvégzésére. Gőgös Zoltán megemlítette, hogy a jövő évtől a nemzeti támogatás - amely most mintegy 44 milliárd forint, a harmadával csökken - 2013-ra ez meg is szűnik. Az előző kormányzat azért szerette volna bevezetni az úgynevezett SPS-rendszert, hogy a kieső nemzeti támogatást uniós forrásból finanszírozni lehessen a továbbiakban is. Erre példaként a tejtámogatást hozta fel, amely jelenleg 8 forint literenként, ám jövőre 5 forintra, 2012-ben 2 forintra, 2013-ban pedig nullára csökken.