A Dell októberben végez a Windows XP-vel

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb számítógépgyártójának számító Dell hallgat a Microsoftra, és október 22-e után nem hoz ki több gépet Windows XP-vel.
Vágólapra másolva!

Azok után, hogy a Microsoft többször meghosszabbította a legsikeresebb operációs rendszerének élettartamát, várható volt, hogy esetleg további haladékot kap az XP. A Dell viszont azzal is nyomatékot adott az XP-korszak elodázhatatlan végének, hogy közleményben tudatta vásárlóival a döntést. Az Engadget szerint így az a legjobb, ha a régi Windowsra vágyó vásárlók még ebben a hónapban beszerzik azokat a gépeket, amikre szükségük van.

Mindemellett a mostani bejelentés hatálya alól is van kibúvó, a cég minősített partnerei ugyanis továbbra is rendelhetik a konfigurációikat XP-vel, bár valószínűbb, hogy ők is inkább már a Windows 7 Professional XP-módját használják, ha szükségük van a régi operációs rendszerre. A Microsoft 2012 decemberéig biztosít drivertámogatást a 2001-ben megjelentetett Windows XP-hez, ami főleg a Windows Vista sikertelensége és az olcsó, kis teljesítményű netbookok elterjedése miatt élt tovább.

Az XP sikere, úgy tűnik, tartós: a felhasználók nehezen szakadnak el tőle. A Net Applications piackutató online mérései alapján augusztusban a netezésre használt számítógépeken a Windows 7 14,46 százalékos nemzetközi részesedéssel már megelőzte a Windows Vistát, ami 14,34 százalékon állt, mindkettő elemarad azonban a Windows XP 61,87 százalékától, ami csak nagyon lassan akar csökkenni.