Vágólapra másolva!

Magyar szörfbajnokságot rendeztek az Atlanti-óceánban

Magyarországtól mintegy 2000 kilométerre, a franciaországi Seignosse partjainál rendezték meg az első magyar óceáni szörfbajnokságot, amelyet a férfiaknál Pinczes Csaba, a nőknél Rigler-Nemere Zsóka nyert meg.

A szervezők tájékoztatása szerint a bajnokságot öt napra írták ki, ez az ideális időjárás kivárására szolgált, magát a versenyt egy nap alatt bonyolították le. Az Atlanti-óceán nem volt kegyes a jó hullámokra váró magyarokkal, az első három napon alig moccant a víz. A negyediken az időjárás átcsapott a másik végletbe, és egy ciklon óriási hullámai érkeztek a francia partokhoz erős szél kíséretében. Az ötödik napra az előrejelzés még nagyobb vihart, s még nagyobb hullámokat ígért, így végül a negyedik napon rendezték meg a bajnokságot.

A szabályok szerint a szörfösöknek a legmagasabb pontszám elérése érdekében a hullám legmeredekebb részén kell radikális, de mégis stílusos és kontrollált manővereket végrehajtaniuk. A zsűri továbbá pozitívan értékeli a sebességet, a saját fejlesztésű manővereket és a manőverek különbözőségét.

A Franciaországban élő és helyi hullámokhoz szokott Pinczes Csaba a viharos körülmények között is megtalálta a tiszta hullámokat, és manővereivel az első körtől a döntőig jelezte, hogy ő ismeri legjobban a helyi vízmozgást. Ajtai András a Palatinus strand hullámain tanult kishullámos trükkökkel küzdötte magát a döntőig, ahol csak néhány ponttal maradt alul.