Vágólapra másolva!
Négy csoportban megkezdődtek a labdarúgó Bajnokok Ligája 2010-11-es évadjának küzdelmei. Az első játéknapon a Barcelona óriási fölényben játszva 5-1-re verte a Panathinaikoszt, míg a másik spanyol csapat, a Valencia a Bursaspor otthonában nyert 4-0-ra. A címvédő Inter döntetlent ért el a Twente otthonában, de nem bírt egymással a Manchester United és a Glasgow Rangers sem.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, D csoport:
FC Barcelona (spanyol) - Panathinaikosz (görög) 5-1 (3-1)
Barcelona, Camp Nou
v.: Rizzoli (olasz)
Barcelona: Valdes - Alves, Pique (G. Milito, 76.), Puyol, Abidal - Xavi (Mascherano, 79.), Busquets, Iniesta - Messi, Villa (Krkic, 70.), Pedro
Panathinaikosz: Corvasz - Marinosz, Kante, Boumsong, Vintra - Gilberto Silva, Simao - Govou (Luis García, 71.), Kacuranisz (Karagunisz, 64.), Leto - D. Cissé
gól: Messi (22., 45.), Villa (33.), Pedro (78.), Daniel Alves (93.), illetve Govou (20.)

Nem a legjobb előjelekkel készült a Barcelona a Panathinaikosz elleni hazai mérkőzésre, a hétvégén ugyanis meglepetésre 2-0-ra kikapott a Hércules együttesétől. A katalánok a legjobb kezdőcsapattal végtak neki a mérkőzésnek, ott volt a kezdőben a szombati bajnokit kispadon kezdő Daniel Alves, Xavi és Busquets, csakúgy, mint a sérüléséből felépült Puyol. A vendégeknél Hrisztodolopulosz, Petropulosz, Szeitaridisz és Szpiropulosz sérülés miatt el sem utazott Barcelonába.

A mérkőzést a Barca kezdte, s a 6. percben hatalmas helyzetet hagyott ki: Messi, Iniesta, Xavi volt a labda útja, de utóbbi közeli lövését a balra vetődő Corvasz hatalmas bravúrral védte, majd a 12. percben Messi távoli lövését is fogta.

Az első negyedóra óriási hazai fölényben telt el, a Barcelona 79 százalékban (!) birtokolta a labdát, négyszer is próbálkozott gólszerzéssel (Messi 25 méteres szabadrúgása a léc fölött szállt el), a görögöknek csupán a rombolásra futotta erejükből. A 17. percben Iniesta cselezte magát ziccerig, de Kante az utolsó pillanatban szerelni tudott.

20 percet kellett várni, hogy egyáltalán átlépje a félpályát a Panathinaikosz, de ez egyből gólt eredményezett. Corvasz nagy kirúgását Cissé úgy sarkalta a lendületből érkező Govou elé, hogy a csatár egyből ziccerbe került, s okosan a jobb sarokba emelt (0-1). Középkezdés után szinte jött is a válasz: Xavi mesteri labdával ugratta ki Messit, aki ugyancsak a jobb alsót választotta (1-1).

A mezőnyfölény a 33. percben végre vezetést eredményezett a hazaiaknak: egy jobb oldali szögletet követően Villa elé került a megcsúsztatott labda, ő pedig közelről nem hibázott (2-1). Két perc múlva Pedro centikkel fejelt a jobb sarok mellé, a félidő vége felé Dani Alves két távoli, megpattanó lövése okozott kellemetlen pillanatokat az egyébként magabiztosan hárító Corvasznak. A 43. percben újabb sakk-matt helyzet, de Xavi hiába tálalt Messi elé tökéletesen, az argentin 13 méterről túlságosan helyezni akart, a labda a lécről vágódott ki - az akciót végül Dani Alves oldotta meg, 25 méterről szinte kilőtte a labdát a stadionból.

Az első félidőt egy csikicsuki zárta le: 9 görög között Messi és társai olyan egyérintőt mutattak be, hogy az argentin támadónak semmi nehézséget nem okozott a kapuba lőnie (3-1).

Forrás: AFP

A félidei statisztika mindent elárult: a Barcelona 75 százalékban birtokolta a labdát és 17 kapura lövést regiszrtálhattunk - igaz, a Pana egyszer próbálkozott, az gól is lett.

A második félidő elején Boumsong lepte meg majdnem kapusát, aztán Dani Alves lőtt ismét a kapu fölé. Az 54. percben Messi ugrott ki, Kanté rossz ütemben csúszott be, tizenegyes. A büntetőt a sértett lőtte, de a bal sarokra küldött labdát Corvasz megfogta.

Az 59. percben Pedro került ziccerbe, de annyira szerette volna kicselezni a kapust, hogy végül lövésig sem jutott. A 67. percben Abidal centerezéséről Villa centikkel maradt le, bő tíz perccel később azonban Pedro ki sem tudta volna hagyni a helyzetet. Messi lépett ki bal oldalon a védők közül, az alapvonalról ballal ellőtte a labdát Corvasz kapus mellett, a labda a bal kapufáról a jobb kaufára pattant, majd Pedro lábára (4-1).

Az 5-1-es végeredményt Daniel Alves állította be, aki a Messi által a védők mögé ívelt labdát bólintotta a kapuba.

További eredmények, D csoport:
FC Köbenhavn (dán) - Rubin Kazany (orosz) 1-0 (0-0)
Koppenhága, Parken-stadion
v.: Einwaller (osztrák)
FCK: Wiland - Pospech, Ottesen, Antonsson, Wendt - Vingaard (Jörgensen, 90.), Kvist, Claudemir, Grönkjaer - N'Doye, Santin (Bolanos, 75.)
Kazany: Rizsikov - Salukvadze, Orehov, Bocchetti (Kuzmin, 65.), Ansaldi - Kalesin, Murawski, Noboa, Carlos Eduardo (Gökdeniz Karadeniz, 77.) - Martins, Kornyilenko
gól: N'Doye (87.)

A csoport:
Werder Bremen (német) - Tottenham Hotspur (angol) 2-2 (1-2)
Bréma, Weserstadion
v.: Busacca (svájci)
Werder: Wiese - Fritz, Pasanen, Prödl, Silvestre - Frings - Bargfrede (Hunt, 37.), Marin - Wesley (Borowski, 67.) - Arnautovic, Hugo Almeida (Wagner, 79.)
Tottenham: Cudicini - Corluka, Kaboul, King, Assou-Ekotto - Lennon (Palacios, 76.), Jenas, Huddlestone, Bale - Van der Vaart (Keane, 49.) - Crouch
gól: Hugo Almeida (43.), Marin (47.), illetve Pasanen (12., öngól), Crouch (18.)

Twente (holland) - Internazionale (olasz) 2-2 (2-2)
Enschede, Twente-stadion
v.: Pedro Proenca (portugál)
Twente: Mihajlov - Roasles, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli - Janssen, Brama, De Jong - Ruiz, Janko (Bajrami, 78.), Chadli (Landzaat, 88.)
Inter: Julio Cesar - Maicón, Lócio, Samuel, Zanetti - Cambiasso, Mariga - Pandev (Coutinho, 61.), Sneijder, Eto'o - D. Milito
gól: Janssen (20.), D. Milito (öngól), illetve Sneijder (13.), Eto'o (41.)

B csoport:
Olympique Lyon (francia) - Schalke (német) 1-0 (1-0)
Lyon, Stade de Gerland
v.: Bebek (horvát)
Lyon: Lloris - Reveillere, Lovren, Diahkate, Kolodziejczak - Pjanic, Toulalan, Gourcuff (Makoun, 86.) - Briand (Källström, 92.), Lisandro, Michel Bastos (Pied, 71.)
Schalke: Neuer - Moritz, Plestan, Höwedes, Sarpei (Schmitz, 75.) - Rakitic, Jones (Kluge, 70.), Deac (Matip, 45.) - Farfan, Raúl, - Huntelaar
gól: Höwedes (21., öngól)
piros lap: Höwedes (38.)

Benfica (portugál) - Hapoel Tel Aviv (izraeli) 2-0 (1-0)
Lisszabon
v.: Nyikolajev (orosz)
Benfica: Roberto Gago - Ruben Amorim, Luisao, David Luiz, Fábio Coentrao - Javi Garcia - Martins, Aimar (Airton, 71.), Gaitan (Maxi Pereira, 57.) - Saviola (Cesar Peixoto, 87.), Cardozo
Hapoel Tel-Aviv: Enyeama - Bondarv, D. Silva, Fransman (Badeer, 74.), B. Dayan - Rocchi (Shivhon, 61.), Yadin, Zahavi, Vermouth - Shechter, Sahar (Tamuz, 57.)
gól: Luisao (21.), Cardozo (68.)

C csoport:
Bursaspor (török) - Valencia (spanyol) 0-4 (0-2)
Bursa, Atatürk-stadion
v.: Moen (norvég)
Bursaspor: Ivankov - Tandogan, Stepanov, Erdogan, Vederson - Ergic (Svensson, 77.), Cimsir - Sen (Yildirim, 60.), Insúa, Ipek - Nunez (Turgay Bahadir, 60.)
Valencia: Sanchez - Bruno Saltor, R. Costa, Navarro, Mathieu - Mehmet Topal, T. Costa (Fernandes, 81.) - Joachim, Dominguez (Mata, 77.), Pablo Hernández - Aduriz (Soldado, 73.)
gól: T. Costa (16.), Aduriz (41.), Pablo Hernández (68.), Soldado (76.)

Manchester United (angol) - Glasgow Rangers (skót) 0-0
Manchester, Old Trafford
v.: Benquerenca (portugál)
MU: Kuszczak - Brown, Rio Ferdinand, Smalling, Fabio (Evans, 76.) - Fletcher, Gibson, Park (Owen, 76.), Valencia (Giggs, 60.) - Rooney, Hernández
Rangers: McGregor - Broatfoot, Weir, Bugerra, Papac - Whittaker, Edu, Davis, McCulloch, Naismith - Miller (Lafferty, 81.)