Vágólapra másolva!
A Manchester City két sérülttel, a Liverpool kulcsembereit pihentetve, a Juventus két, a sorozatra nem nevezhető csatárral, az Atlético Madrid fél szemmel a Barcelona elleni rangadóra figyelve várja az Európa Liga első csoportkörét.

Huszonnégy meccset rendeznek ma este az Európa Ligában. A Debrecen csoportja leggyengébbjét fogadja, ám az ukrán Metaliszt Harkiv sem pehelysúlyú: a csapat tagja a nyáron 6,3 millió euróért igazolt Taison, valamint a 63-szoros ukrán válogatott Andrij Vorobej is. A Loki esélyeiről bővebben itt olvashat, nézzük most a forduló többi párosítását!

Dzsudzsák Koman ellen

Az I csoport másik mérkőzésének is lesz magyar, sőt debreceni vonatkozása is. A PSV Eindhovenben kezdő lesz a Sampdoria ellen a debreceni nevelésű Dzsudzsák Balázs, de a genovaiaknál Koman Vladimirnek is minden esélye megvan arra, hogy pályára lépjen, elvégre a Juventus elleni bajnokin is a kezdőcsapat tagja volt. Az összecsapásnak egyértelműen a PSV az esélyese, az eindhoveniek legutóbbi hét hazai mérkőzésüket egyaránt megnyerték a nemzetközi kupákban, ráadásul a Sampból hiányzik a gólerős támadó, Giampaolo Pazzini.

A hollandok edzője, Fred Rutten szerint ugyanakkor kiegyenlített, szoros mérkőzés várható. "Úgy vélem, a két csapat nagyjából hasonló játékerőt képvisel, és nüanszok fognak dönteni. Nem számítok látványos találkozóra, mindkét együttes óvatosan fog játszani" - jelentette ki a szakember. Dzsudzsák számára kedvező lehet, hogy a Samp jobb oldali középpályásának, Franco Semiolinak nem a védekezés az erőssége, így a magyar szélső valószínűleg gyakran vezetheti majd rá a labdát az olaszok jobbhátvédjére.

A címvédő már a Barcára koncentrál

Nem csak a PSV-Sampdoria találkozó hozhat magyar párviadalt: Juhász Roland és Huszti Szabolcs is egymás ellen léphet pályára. A középhátvéd csapata, a belga Anderlecht a válogatottságot nemrégiben furcsa körülmények között lemondó középpályás együttesét, a Zenit Szentpétervárt fogadja, és Juhász biztosan ott lesz a pályán - Huszti várhatóan kispados lesz, de a hétvégi bajnokin játéklehetőséget kapott.

Az Európa Liga mostani kiírásában sincsen hiány a sztárklubokból. A címvédő Atlético Madrid érdekes helyzetben van: Diego Forlánék a görög Arisz Szaloniki otthonában játszanak, de fél szemmel valószínűleg már a hét végi Barcelona elleni rangadóra figyelnek. A szaloniki csapat mestere egyébként nem más, mint az argentin Héctor Cúper, akit jól ismernek Spanyolországban, hiszen több spanyol egyesületnél is dolgozott már, így presztízskérdést csinálhat az Atlético elleni meccsből.

Pihenhetnek a liverpooli sztárok

A Liverpoolra is rangadó vár a hét végén, a Vörösök a Manchester United ellen játszanak így nagy kérdés, hogy Roy Hodgson milyen kezdő tizenegyet küld pályára Bukarestben a Steaua ellen. A szakember nem kertelt: "Az a dolgom, hogy olyan csapatot játszassak, amely képes a győzelemre, ugyanakkor pihenőt adjak néhány focistámnak, akire mindenképpen szükségem lesz az Old Traffordon. Az Európa Liga és a ligakupa mérkőzéseit arra fogom használni, hogy még jobban megismerjen a játékosokat, és idővel kialakuljon az ideális kezdő tizenegy" - magyarázta a tréner. A sorok közül akár azt is kiolvashatjuk, hogy a liverpooliaknál Fernando Torres vagy Steven Gerrard pihenőt kaphat.

Forrás: EPA
Iaquinta az EL-ben juthat szerephez

A Manchester City szakvezetője, Roberto Mancini győzelmi kényszerben van, hiszen a sztárigazolásokkal teletűzdelt együttese a bajnokságban eddig elmarad a várakozásoktól. A manchesteriek a Red Bull Salzburg otthonában lépnek pályára, és az olasz szakvezető nem számíthat a sérült Emmanuel Adebayorra és Joleon Lescottra. A City már csak azért sem engedhet meg botlást magának, mert a csoportban ott van a Juventus is - a torinóiak a lengyel Lech Poznan ellen kezdik a csoportkört, és hazai pályán csak a győzelem az elfogadható a számukra. A Juve nyári igazolásai közül Fabio Quagliarella és Alberto Aquilani sem léphet pályára az Európa Ligában, mert korábbi együttesükkel már játszottak a mostani kiírásban, és mivel Amauri, illetve Jorge Martínez is sérült, így a csatársorban Luigi del Nerinek nincsen túl sok alternatívája - maradt az Alessandro del Piero-Vincenzo Iaquinta páros.

Európa Liga, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:
Red Bull Salzburg (osztrák) - Manchester City (angol) 19 ó
Juventus (olasz) - Lech Poznan (lengyel) 19 ó

B csoport:
Arisz Szaloniki (görög) - Atlético Madrid (spanyol) 19 ó
Bayer Leverkusen (német) - Rosenborg (norvég) 19 ó

C csoport:
Lille (francia) - Sporting Lisboa (portugál) 19 ó
Levszki Szófia (bolgár) - Gent (belga) 19 ó

D csoport:
Dinamo Zagreb (horvát) - Villarreal (spanyol) 19 ó
FC Bruges (belga) - PAOK Szaloniki (görög) 19 ó

E csoport:
AZ Alkmaar (holland) - Sheriff Tiraspol (moldovai) 19 ó
Dinamo Kijev (ukrán) - BATE Boriszov (fehérorosz) 19 ó

F csoport:
Sparta Praha (cseh) - Palermo (olasz) 19 ó
Lausanne (svájci) - CSZKA Moszkva (orosz) 19 ó

G csoport:
Anderlecht (belga) - Zenit (orosz) 21.05 ó
AEK Athén (görög) - Hajduk Split (horvát) 21.05 ó

H csoport:
VfB Stuttgart (német) - Young Boys (svájci) 21.05 ó
Getafe (spanyol) - Odense (dán) 21.05 ó

I csoport:
PSV Eindhoven (holland) - Sampdoria (olasz) 21.05 ó
Debrecen - Metaliszt Harkiv (ukrán) 21.05 ó

J csoport:
Karpati Lviv (ukrán) - Borussia Dortmund (német) 21.05 ó
Paris Saint-Germain (francia) - Sevilla (spanyol) 21.05 ó

K csoport:
Napoli (olasz) - Utrecht (holland) 21.05 ó
Liverpool (angol) - Steaua Bucuresti (román) 21.05 ó

L csoport:
Besiktas (török) - CSZKA Szófia (bolgár) 21.05 ó
Porto (portugál) - Rapid Wien (osztrák) 21.05 ó

www.global-soccer.eu