Erősödött a forint, zuhant a dollár

Vágólapra másolva!
Szerdán folytatódott a forinterősödés, ami elsősorban a dollár nemzetközi piacokon végbement gyengülésével magyarázható. Az egyik bank szakértői szerint 276 forint felé veheti az irányt az euró.
Vágólapra másolva!

Erősödött a forint szerdán; 19 óráig 278,40 forintra esett az euró. A forinttal szemben leglátványosabban a dollár gyengült: reggel még 210 forint fölött volt az árfolyama, délutánra már 207,6 forintra zuhant a jegyzése, és estére is 208 forint alatt maradt a jegyzés. A svájci frank ennél mérsékeltebb mértékben lett olcsóbb, a reggeli 211 forint körüli szintről 210,70 forintra került.

A Raiffiesen devizapiaci elemzése szerint a 280 forintos euróárfolyam átlépésével az augusztus első felében meglátogatott 276 forintos szint felé veheti az irányt a kurzus, igaz technikai elemzés alapján egyre kevesebb tere van a forinterősödésnek ezért utána korrekcióra várható. A bank szakértői szerint szerdán 278,05 és 281,35 közötti mozoghat az euró. Az MTI-nek nyilatkozó devizapiaci elemzők szerint jelentős forinterősödés nem várható, az önkormányzati választásokig, illetve amíg a kormány nem ismerteti jövő évi költségvetési terveit.

Élenjáró forint, zuhanó dollár

A Bloomberg arról ír, hogy a fejlődő országok között is élen járó forintot két hatás erősíti a napokban: egyrészt a Fed lazítás felé mutató bejelentése, másrészt a kormányzat elköteleződése az alacsony hiányszint mellett.

A Fed azt közölte, hogy pénzt pumpál a gazdaságba kincstárjegyek vásárlásával. A lépés a gyakorlatban azt jelenti, hogy több dollár forog majd az amerikai gazdaságban, vagyis a többi valutához képest némileg értéktelenebbé válik, mint az a keddi bejelentés után is látható volt. A befektetők pedig a fejlődő országok devizáit kezdik vásárolni, ezzel erősítve többek közt a forintot is. A dollár eközben jelentősen gyengült, az euróval szemben a szeptember eleji 1,27-es és a hét eleji 1,315-ös árfolyamhoz képest 1,343-nák járt szerda délután (magyar idő szerint), s ez komoly elmozdulásnak számít.

A magyar piacot pedig az is erősítette, hogy Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arról beszélt egy interjúban, hogy októberben javulhat a devizaadósok helyzete. A politikus egyben utalt rá, hogy a kormány az adóreform mellett is tartja magát a költségvetési szigorhoz.

Nagy lépés

A forint hétfő óta fokozatosan erősödik:az euróért hétfőn reggel még 282 forintot kértek, a dollár árfolyama ekkor 215 forint felett, a a frank pedig 213-214 forintnál járt. A forinttal szemben tehát a dollár gyengült a legnagyobb mértékben, ami az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed keddi kommentárjára adott piaci reakciókkal magyarázható.

A Fed bejelentette: a kamaton nem változtat, de amennyiben szükséges, mindent megtesz majd a gazdasági növekedés támogatása érdekében. A Wall Street Journalnak nyilatkozó szakemberek szerint a Fed nyilatkozata arra utal, hogy folytatódhat a tengerentúlon a pénz piacokra pumpálása, miközben a jegybank nem tart újabb recessziótól - ez pedig a kockázatosabbnak tartott devizáknak, köztük a forintnak kedvez a dollárral szemben.