Vágólapra másolva!
Nyolcsávos, nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas atlétikai pálya épül Szekszárdon, a 240 millió forint beruházással készülő létesítmény várhatóan két hónapon készül el.

A pálya alapkövét szerdán Horváth István (Fidesz), Szekszárd polgármestere, Bánki Erik (Fidesz), az országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke és Gécsek Tibor Európa-bajnok kalapácsvető helyezte el.

Horváth István elmondta: a világítással ellátott létesítmény futó- és ugrószámokban, nehézatlétikai ágakban egyaránt otthont adhat országos és nemzetközi versenyeknek. A pálya azonban nemcsak a verseny-, hanem a szabadidősport célját is szolgálja majd. Megjegyezte, az országban kevés ilyen pálya van, ezért Szekszárd sportturisztikai értéke is nő.

Az atlétikai pálya építését a szekszárdi önkormányzat az Ollé-program keretében finanszírozza, a városnak húsz év alatt kell törlesztenie a beruházásra felvett, kedvezményes kamatozású kölcsönt.

Gyulai Miklós elmondta: vidéken nyolc hasonló atlétikai pálya van; bár Pécsett és Kaposváron nyolcsávos a pálya, a versenyekhez szükséges pályatartozékok viszont hiányoznak, ezek Szekszárdon rendelkezésre állnak majd. Hozzátette: egy 2000-3000 fős mobil lelátó felállításával korosztályos világversenyeket, csapat Európa-bajnokságokat is rendezhetnek Szekszárdon.

A szövetség elnöke nem tud most folyó, hasonló pályaépítésről. A szövetség elképzelése, hogy minden megyeszékhelyen legyen megfelelő, versenyekre alkalmas atlétikai pálya, ami jelenleg csak Szombathelyen, Zalaegerszegen, Győrben, Székesfehérváron, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon és Békéscsabán áll az atléták rendelkezésére.