Az Audi közel kétezer munkahelyet teremt és új modellt hoz Győrbe egy német lap szerint

Vágólapra másolva!
Egy német lap szerint 1800 embernek adhat munkát az Audi új győri üzeme, ahol egy új modell készül majd. Meg nem erősített pletykák szerint az A3-asok gyártását telepítené Győrbe a német cég. A beruházást hivatalosan várhatóan csütörtök délután jelenti be Orbán Viktor és az Audi elnöke, Rupert Stadler.
Vágólapra másolva!

Az Audi székhelyén, Ingolstadtban megjelenő Donaukurier című lap értesülése szerint az Audi egymilliárd eurós beruházással egy új modell teljes gyártósorával bővíti győri üzemét, és 1800 új munkahelyet létesít.

Az üzem 2013-tól évi 120 ezer autó gyártásához elegendő kapacitással rendelkezik majd.

Találgatások

Az egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik moddel gyártása kerül Győrbe, így csak az eddig megjelent pletykákból és sajtóértesülések alapján lehet találgatni. Szeptember elején a német Handelsblatt és az Automobilwoche után a Donaukurier is megerősítette, hogy az Audi Hungaria 2012-től nemcsak kabrió, hanem normál A3-asokat is gyárt majd Győrben, de azt a hírt akkor sem a magyarországi, sem a németországi központban nem kívánták kommentálni. A Kisalföld csütörtöki száma szintén német lapértesülésekre hivatkozva azt írta, az Audi A3 lépcsős hátú limuzin verzióját gyárthatják majd Győrben 2012-től.

A sajtóértesülékekkel összhangban nyilatkozott az [origo]-nak a győri Audi-gyár egyik neve elhallgatását kérő dolgozója. Az illető elmondta, bár konkrétumokat nem tudnak, több munkatársával egyetemben azt valószínűsítik, hogy az új beruházásra azért van szükség, mert az A3-as modelleket az elsőtől az utolsó csavarig Győrben tervezi legyártani az Audi.

Konkrétumok csütörtök délután várhatók

Szerdán az AFP adott hírt az Audi beruházásáról, a hírügynökség egy, az ügyet közelről ismerős forrásra hivatkozva azt írta, hogy a német autógyártó várhatóan egymilliárd eurós befektetéssel bővíti ki Győrben található üzemét, a beruházást pedig csütörtökön jelentik be hivatalosan. (Az értesülést alátámasztja, hogy csütörtök délután Orbán Viktor kormányfő és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke sajtótájékoztatót tart délután Budapesten.)

Az már korábban kiderült, hogy a Volkswagen konszernhez tartozó Audi az eddigi kétszeresére növeli a győri bázis területét. A győri üzemben egyebek mellett a Volkswagen márkájú autók által használt motorok többségét gyártják. Az Audi 3,3 milliárd eurót fektetett be eddig Magyarországon. Az Audi mellett az Opel is fantáziát lát a magyarországi gyártásban, utóbbi autógyártó kedden jelentette be, hogy 500 millió eurós beruházással 2015-re megduplázza szentgotthárdi üzemének termelését, a vállalat európai motorgyártó központját hozva ezzel létre.

Tetszik a német autógyártóknak Magyarország

A Handelsblatt egyébként augusztus közepén egy összeállítást közölt a német autóipari cégek Magyarországon tervezett fejlesztéseiről. A cikk kiemelte, hogy az Audi bővítené a győri egységét; az egyik legnagyobb autóipari beszállító, a Bosch ezer új munkahelyet teremt Magyarországon; Kecskeméten pedig 2011 végén megkezdi a termelést a Mercedes új üzeme, ahol mintegy háromezer ember talál munkát magának.

A német lap szerint a válság évei után a német autóipar további terjeszkedési lehetőségeket lát Kelet-Európában, amit elsősorban a bérköltségek terén tapasztalható különbség indokol. Az itteni országokban, így Magyarországon is, egy szakmunkás alig egyharmadát keresi annak, amit német kollégája hazavisz. Ráadásul ezek az országok jövendő piacnak minősülnek: ha nemzetgazdaságuk nyugati színvonalra emelkedik, akkor növekedni fog az autók iránti kereslet.