Megkezdődött a lassú vezetőváltás Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Négycsillagos tábornokká léptették elő Kim Dzsong Il legkisebb fiát a Koreai Munkáspárt kedden kezdődött kongresszusán, miközben Kim Dzsong Ilt megerősítették posztján. Az előléptetés azt jelezheti, hogy a fiú, Kim Dzsong Un követi majd apját az ország élén.
Vágólapra másolva!

Tábornokká léptették elő Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legkisebb fiát, Kim Dzsong Unt, apját pedig újraválasztották vezetőnek a koreai munkáspárt kongresszusán Phenjanban . jelentették be az észak-koreai állami televízióban. A bemondó szerint a vezetőt az észak-koreaiak "egyöntetű akarata" erősítette meg posztján, ugyanakkor közölték azt is, hogy egy kulcsfontosságú fejlemény van kibontakozóban, de azt nem árulták el, hogy ez mit jelent.

Hasonló pártkongresszusra évtizedek óta nem volt példa, a mostaninak az adott különösen nagy jelentőséget, hogy mindenki arra számított, kiderül, kit szán utódjául Kim Dzsong Il. A kongresszuson beigazolódtak azok az előzetes találgatások, amelyek szerint a leendő utód - legkisebb fia - előléptetésre számíthat.

Kim Dzsong Unról elig lehet tudni valamit. Ami biztosnak tűnik, hogy Svájcban tanult, de azt már csak becsülik, hogy körülbelül 27 éves lehet, és a BBC szerint neve eddig még egyszer sem hangzott el az észak-koreai hivatalos sajtóban.

A kedden kezdődött kongresszuson nem csak Kim Dzsong Unt, Kim Dzsong Il lánytestvérét, Kjong Huit is négycsillagos tábornokká nevezték ki, jóllehet egyiküknek sincs katonai tapasztalata. Kjong Hui férje Csang Song Tek, akit az ország második leghatalmasabb vezetőjének tartanak. Ugyancsak tábornok lett Csó Riong Hae, aki régóta az országot vezető család közeli bizalmasa.

Dél-koreai sajtóértesülések szerint Kim Dzsong Unt a hadsereg delegálta a kongresszusra, és az észak-koreai lapokban már meg is kezdődött a propagandakampány, amellyel hírnevét igyekeznek megteremteni.