Az iPhone 4 és fő riválisa, a Galaxy S

Vágólapra másolva!
Nem egyszerű összehasonlítani az iPhone-t bármilyen más telefonnal, hiszen az Apple mindig is egy kicsit külön úton járt a mobilipar egészéhez képest. Az iPhone egy drága prémiumtermék, ami a design és az ár tekintetében mindig is felülmúlta a mezőnyt, míg megszokott funkciók hiányoztak belőle, vagy egyedi megoldásai voltak. Elkerülhetetlen viszont az iPhone összevetése a hozzá kialakításra, teljesítményre hasonló, mindenkori csúcsmobilokkal, amelyek közül most a Samsung Galaxy S (vagy i9000) a legalkalmasabb erre.
Vágólapra másolva!

Ha jelenleg az androidos választékból keres magának az ember okostelefont, ami felveheti a versenyt az Apple mobiljával, akkor ez a modell lehet a kézenfekvő választás. A koreai gyártó lapos, érintőképernyős csúcsmobilja ugyanis az iPhone 4-gyel egyidőben jelent meg, 2010 júliusában Android operációs rendszerrel, és sok tekintetben máshogy is hasonlítanak egymásra. Mindkettőt a jelenleg legyorsabb, 1 gigahertzes processzorral és a legkorszerűbb kijelzővel szerelték fel, és mindkettő HD-felbontásban rögzít videót amellett, hogy a szokásos, internetezésre, alkalmazások futtatására tervezett univerzális, multimédiás készülék.

A puszta specifikációk (amiket lejjebb egy táblázatban is összefoglaltunk) persze nem fedik fel az érdemi különbségeket. A Galaxy S, ahogy a hasonló csúcsmobilok általában, a lehető legtöbb okostelefonos funkciót felvonultatja, míg az iPhone 4, ahogy már ez is megszokott, a korábbi modell tökéletesített változata, kevesebb, de meghatározó újítással.

Külső

Ha úgy tetszik, a Galaxy S a Samsung iPhone-ja, amire a készülék csomagolása, külseje is rájátszik. A telefont levehető tetejű, fekete dobozban árulják, mint az Apple a magáét, formára pedig leginkább egy előző generációs, 3GS modellre hasonlít a fekete burkolatával, a peremén körbefutó szürke díszítéssel és a nagy középső menügombbal, ami mellett csak két, alig látható érintőgomb található az előlapon. Szépnek szép, de különös, hogy a korábban a nagyon is egyedi külsejű Galaxy Spica után a gyártó nem talált egyedi formát a csúcsmodellnek, hanem az Apple-t kezdte utánozni.

Forrás: [origo]
Szappantartók egymás mellett

Az igazi különbség akkor mutatkozik meg az iPhone-hoz képest, amikor a készüléket az ember kézbe veszi. Az új iPhone 4 szépségével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hiszen az elődjeihez képest jócskán megváltozott: fém kerete, lekerekített sarkai, és kicsit darabos fogása van, de az kétségtelen, a masszív, kissé súlyos készülék minden ízében érzékelteti, hogy prémium kategóriás designtermék. A telefon ugyanolyan jól mutat egy bank tárgyalójában egy Boss öltönyös, Omega karórás üzletember kezében, mint egy sportcipős, baseballsapkás tinédzsernél a plázában.

A Galaxy S-t kézbe véve viszont olyan érzése van az embernek, mintha egy darabka LCD-tévét hurcolna magával. A telefon fényes, sima, az ember kezében könnyen maszatolódó műanyag burkolata legalábbis ilyen érzetet kelt, amit csak fokoz az óriási, 4 hüvelykes képátlójú kijelző. A másik meghatározó élmény, hogy a telefon nagyon és nagyon könnyűnek tűnik az iPhone-hoz képest, noha csupán 20 gramm súlykülönbség van közöttük. A fogása viszont a nagy méret és a síkos burkolat miatt nem valami jó, sokszor azt az érzést kelti, hogy bármikor kicsusszanhat a kézből. A képernyőzárnak is haszálható bekapcsológomb is kényelmetlen helyen, a jobb oldalon van, nem a tetején, ahol kézre esne. Az iPhone 4-nek jobb a fogása, meg lehet markolni rendesen, viszont ha erősen fog rá az ember, akkor a hosszanti élei egy kicsit belevágnak a tenyérbe.

Forrás: [origo]
A Galaxy S kissé műanyag hatást kelt a szögletes iPhone fémtokja mellett

Az iPhone-ra nem csak ezért, de a műanyag borítás védelmében is célszerű azonnal tokot vagy fóliát tenni. A Galaxy burkolata látszólag nem olyan érzékeny a karcolásokra, és a hátlapja is levehető, vagyis könnyen cserélhető. A két telefon képminősége között már látványos a különbség. A Samsung Super AMOLED-je rendkívül fényes, és élénk színei vannak, de közelről látszik rajta a ledes panel mintázata. Az iPhone 4 Retina Display-jének viszont a nagy felbontás miatt szebb a képe, mivel egyáltalán nem vehetők ki rajta képpontok, és a ledes hattérvilágítású panel képe erős fényben is jobban kivehető, mint az AMOLED, noha a készülékeket rendes fényviszonyok között egymás mellé téve a Samsung tűnt fényesebbnek.

Kezelőfelület

A Samsung saját tervezésű androidos kezelőfelülettel szállítja a Galaxy S-t, amin a képernyőzár feloldása nagyon furcsa. Nem egy határozott utat bejáró virtuális csúszkával nyílik a telefon, hanem egy sötétített fóliához hasonló, az órát is mutató fedlapot kell félresöpörni az üres háttérképről a kinyitásához, hogy aztán a semmibe áttűnve tűnjön el és adja át a helyét az ezzel egyidőben előtűnő kezdőképernyőnek.

Forrás: [origo]
Balra a Samsung, jobbra az Apple csúcstelefonja

Míg az iPhone-on szokás szerint csak a legalapvetőbb szoftvereket kapja meg az ember, addig a Samsung mobilját vagy két tucat előre telepített alkalmazással és egy rakás saját widgettel szállítja a gyártó. A YouTube és a Gmail vagy a Layar nevű kiterjesztett valóság-szoftver mellett kapunk vele noteszt, naptárat, többféle jegyzetelő- és szövegszerkesztő, illetve dokumentumkezelő programot és RSS-olvasót vagy Twitter- és Facebook-klienst is. A gyártó saját alkalmazásainak ikonjai színes háttérre helyezett kis ábrák, amik nagyon csiricsáré külsőt kölcsönöznek a telefonnak, és kiigazodni is nehezen lehet rajtuk.

A Galaxy S kezelőfelülete rendre szaggat, a görgetés, az áttűnések könnyen válnak darabossá, amit az iPhone 4-en egyáltalán nem tapasztaltunk. Az Apple készüléke emiatt sokkal gyorsabbnak érződik használat közben, amit a letisztult, gördülékeny képernyő-animációk is fokoznak. Ha megakad, nagyon határozottan akad meg a működése, de a teszt során mi csak a kamera indításánál találkoztunk ilyen problémával. Ahol lényeges különbség van, az a böngésző: az iPhone-é gyorsabban tölti be az oldalakat, a Samsungon viszont a szorosabb Google-integrációnak köszönhetően egyesítve van a címmező és a keresőmező, és gépelés közben keresési javaslatokat is kapunk.

A Galaxy S kezelőfelületén nagyon praktikus, hogy a felső tálca lehúzásával a GPS, a Wifi, a Bluetooth és a rezgőmotor kapcsolásához is elérhetők virtuális gombok. Az iPhone 4-et továbbra is fizikai kapcsolóval lehet némítani, a többi opció pedig a központi beállításmenüből érhető el a leggyorsabban. Az Apple-nek ezen a mobilján jelent meg először a multitasking is: az éppen futó szoftverek között a Home gomb kétszeri megnyomásával lehet váltogatni, és az ilyenkor alulról felcsúszó tálcán a zenelejátszó kezelőgombjai is megjelennek. Nagyon kényelmes, hogy a zene léptetéséhez már nem kell kilépni a főmenübe.

Amiben az iPhone továbbra is verhetetlen, az a virtuális billentyűzet. Akár álló, akár fekvő üzemmódban használjuk, az Apple-mobil virtuális QWERTY-je kiválóan használható. Ha bekapcsoljuk hozzá a prediktív szövegbevitelt és az automatikus javítást, akkor egy idő után már oda sem kell figyelnünk a helyesírásra, olyan jól működik. A szoftvere tanul is, vagyis megjegyzi az általunk használt kifejezéseket. Ez utóbbiakat akár elgépelve is, de a szótár tanult része bármikor kitörölhető, ha zavaróvá válnának a hibás javaslatok.

Forrás: [origo]
Az iPhone képernyős billentyűzetén kiválóan lehet gépelni

A Galaxy S rezgőmotorja visszajelzést is ad gépelés közben, de hiába nagyobb a kijelző, nem lehet sokkal jobban gépelni rajta, mint az iPhone-on. A telefonon választhatunk swipe, vagyis az ujj felemelése nélküli írásmódot is. Ez annyit tesz, hogy a billentyűzeten vonalat húzva jelöljük ki az egymás után következő szavakat, de ez nekünk nehézkesebbnek tűnt, mint a hagyományos gépelés, és idehaza gyakorlatilag használhatatlanná teszi a nyelvi támogatás hiánya. Ékezetes betűket ugyanis nem lehet bevinni vele, csak a hagyományos módon, a megfelelő karakter nyomva tartásával jelennek meg az ékezetes változatok.

Forrás: [origo]
Angol nyelvterületen előny lehet a Galaxy S gyors bevitelt nyújtó swipe módja

Netezés, zenehallgatás

A böngészők közötti érezhető különbséget már említettük. Az online funkciók tekintetében a Samsung annyival okosabb, hogy már közvetlenül a telefonönyvbe szinkronizálja a facebookos és twitteres kontaktokat is, így az ismerősök állapotfrissítéseit is innen követhetjük. Ezeket az információkat sajnos csak a gyárilag mellékelt widgeteknek tudja átadni, vagyis ha más klienseket is telepítünk a közösségi oldalakhoz, akkor abba is külön be kell jelentkezni.

Az Androidos modell a netezés terén a Flash támogatása miatt is többet nyújt egy kicsit. A Galaxy S 2.1-es szoftvere még csak a Flash Lite 3.1 szabványt támogatja, ezzel megjeleníthető webes tartalmat viszont keresve sem találtunk, vagyis az átlagfelhasználón ez aligha segít. A "rendes" Flash 10.1-et csak a 2.2-es Android ismeri majd, amit egyelőre csak ígérgetnek a telefonhoz. Az iPhone-on viszont, mint tudjuk, Steve Jobs szerint soha nem lesz Flash.

Forrás: [origo]
A Galaxy S-en lesz Flash, az iPhone-on soha

Filmnézéshez, zenehallgatáshoz mindkét telefon kiváló: készít és lejátszik 720p-s HD videót. A Samsungra egyszerűbb felvinni a tartalmakat: miután rádugtuk a gépre, csak rá kell másolni őket, az iPhone-ra viszont iTunes-on keresztül kell a zenét, videót szinkronizálni. A jobb felbontás miatt az iPhone képe filmnézésnél is szebb, hiába a Galaxy nagyobb kijelzőmérete, ez nem tesz hozzá sokat az élményhez.

Fotózásban, videózásban viszont már egyértelműen az iPhone-t találtuk jobbnak: nem tudjuk, hogy a szenzor, az optika, vagy a szoftver-e a ludas, de a Galaxy S homályos, fátyolos képeket készít. Egyik készüléken sincs külön elsütőgomb, így nem lehet velük gyorsan, kényelmesen fotózni, a Galaxynak viszont vakuja sincs, míg az Apple mobilján még a videózáshoz is használható a ledes fényforrás. A Samsung fényképező-szoftverének az arc- és mosolyfelismerés a kiemelt extrája, aminél sokkal hasznosabbnak találtuk az iPhone HDR-funkcióját.

A telefon ilyenkor háromszor exponál, és három eltérő dinamikatartományú képből rakja össze a legjobb részleteket. A végeredmény egy jó minőségű fotó, bármilyen fényviszonyok között, amin a rendes képen beégő ég vagy árnyékos zug is ugyanolyan jól kivehető - vagyis a HDR népszerű alkalmazásával ellentétben nem szembeötlően valószerűtlen képet produkál, csak olyat, amilyet hagyományos módszerrel nem készíthetne a telefon. A hangzatosnak tűnő HD-videózás a jelen körülmények között inkább kiábrándító, a felvételek könnyen lesznek szél- és képzajosak, és csak a telefon saját kijelzőjén mutatnak jól.

Szintén a multimédiás képességekhez tartozik, hogy a Samsung a DLNA-szabvány támogatását is beépítette a készülékébe, amivel az ezt szintén támogató otthoni hifire, tévére, szerverre lehet csatlakoztatni, és róla médiafájlokat vezeték nélkül streamelni, vagy a másik készüléket távirányítani. Ezeket a funkciókat valószínűleg csak a hozzáértő felhasználók használják majd ki, az iPhone 4-be viszont egy tényleg bárki által élvezhető extra alkatrész is került: a giroszkóp, ami az eddiginél sokkal pontosabban, 3 tengely mentén képes követni a készülék térbeli helyzetét, forgatását. A készülék ezzel új, igen látványos trükkökre képes, például lehet belőle akár virtuális dobverő vagy térbeli képnézegető. Ezt az extrát valószínűleg leginkább a játékfejlesztők fogják kihasználni.

Bemutatjuk, mit tud az iPhone 4 giroszkópja

Verdikt

Nem lehet egyszerűen eldönteni, hogy a két készülék közül melyik a jobb, főleg, hogy a legfontosabb hétköznapi funkciók terén szinte ugyanazt nyújtják. A Galaxy S persze jóval olcsóbb, és egy nagyon sokoldalú, jól felszerelt készülék, viszont az iPhone 4 jobb felhasználói élményt nyújt, szebb a képe, jobban fényképez, és játékra is alkalmasabb. A lényeges különbség az, hogy ami a Samsung modellje mellett szól, az nem igazán a gyártó érdeme, inkább az Android operációs rendszeré, az androidos mezőnyből pedig csak a nagy Super AMOLED-es kijelző emeli ki a koreai gyártó modelljét, más nem. A kissé félresikerült, iPhone-t másoló design és az akadozó kezelőfelület inkább még ellene is szól, míg az új iPhone-t egy igazán jól sikerült modellfrissítés eredményének tartjuk.

Samsung Galaxy SiPhone 4Melyik tud többet?
ProcesszorARM Cortex A8 1 GHz Apple A4 1GHzAz iPhone: bár ugyanolyan a processzoruk, gördülékenyebben működik.
Operációs rendszerGoogle Android 2.1 (2.2 még idén)Apple iOS 4.1 (novembertől 4.2)A Galaxy S: teljes multitask és jön a Flash támogatás a 4.2-es szoftverrel
Képernyő4" Super AMOLED kapacitív érintőképernyő Felbontás: 400 x 800 pixel, 16 millió színárnyalat

3,5" LED-es háttérvilágítású, karcmentes kapacitív érintőképernyő
Felbontás: 640 x 960 pixel 16 millió színárnyalat

Az iPhone: egyszerűen szebb a képe.
Méret, tömeg

122,4 x 64,2 x 9,9 mm
119 g (akkumulátorral)

115,2 x 58,6 x 9,3 mm
137 g

Nem értékelhető.
Kamera

Fényképezőgép: 5 megapixeles (2592 x 1944 pixel) felbontás
Funkciók: autofókusz
érintős fókusz, arc- és mosolyfelismerő, geotagging

Videofelvevő: 720p/30fps,
VGA a másodlagos kamerán

Vaku nincs

Fényképezőgép: 5 megapixeles (2592 x 1944 pixel) felbontás
Funkciók: autofókusz, érintős fókusz, geotagging, HDR

Videofelvevő: 720p/30fps, VGA a másodlagos kamerán

LED-es vaku és lámpa videózáshoz

Az iPhone: van vakuja és HDR-felvételeket is készít.

Zene, film, multimédia

Támogatott zeneformátumok:
MP3, WAV, EAAC+, AC3, FLAC

Támogatott videoformátumok: MP4/DivX/WMV/H.264/H.263

TV-re csatlakoztatható (a kábel extra), támogatott
DLNA távirányító és stream képesség

Beépített rádió RDS-sel

Támogatott zeneformátumok:
MP3, AAC/Protected AAC (iTunes másolásvédett), HE-AAC, MP3, VBR, Audible, Apple Lossless, AIFF, WAV

Támogatott videoformátumok:
H.264, M4V, MP4, MOV, MPEG-4, AAC-LC, M-JPEG, PCM, ULAW

TV-re csatlakoztatható extra kábellel

Vegyes (A Galaxy S-ben van rádió, viszont az iPhone 4 képernyőjén jobb filmet nézni).
Memória

512 MB RAM, 2 GB ROM

Tárkapacitás: 8/16 GB
MicroSD kártyával max. 32 GB-ra bővíthető

512 MB RAM

16/32 GB
Nem bővíthető

A Galaxy S: bővíthető memóriája van.
Kapcsolatok

Bluetooth, Mini USB, WLAN

GPS, A-GPS, digitális irányítű

Bluetooth, szabvány iPod-csatlakozó, WLAN

GPS, A-GPS, digitális iránytű

A Galaxy S: szinkronizálás nélkül csatlakoztatható PC-hez.
ExtrákGyorsulásmérő
Giroszkóp
Aktív zajszűrés
Az iPhone: fejlettebb szenzorokkal rendelkezik.
Akkumulátor1500 mAh Li-Po akkumulátor
Beszélgetési idő: max. 7,5 óra
Készenléti idő: max. 750 óra

1420 mAh Li-Po akkumulátor
Beszélgetési idő: max. 14 óra
Készenléti idő: max. 300 óra

A Galaxy S: cserélhető az akkumulátora.
ÁrElőfizetéssel 30-123 ezer forint hűségtől függően, előfizetés nélkül kártyafüggetlenül kisebb forgalmazóknál készlettől függően 130-160 ezer forintElőfizetéssel 30-186 ezer forint, kártyafüggetlenül 185 ezer forinttólA Galaxy S: jóval olcsóbb, mint az iPhone.