Washington szerint korai lenne a folyadék-tilalom feloldása a repülőkön

Vágólapra másolva!
Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter szerint még korai arról beszélni, hogy a légügyi hatóságok mikor oldhatják fel a folyadékok repülőgépekre való felvitelének tilalmát.
Vágólapra másolva!

Napolitano kedden Montrealban csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetének (ICAO) főtitkára szerint a tilalmat 2012-től feloldhatják, mert a legtöbb repülőtéren már működni fognak megfelelő biztonsági berendezések a veszélyes folyadékok kiszűrésére. Az amerikai politikus szerint az ígéret "elhamarkodott", mert a technika még nem áll rendelkezésre.

Raymond Benjamin, az ICAO főtitkára kedden elmondta, hogy a műszaki munka előrehaladott, és azt gondoljuk, hogy a következő két évben megláthatjuk az alagút végét. Az Európai Unió is azt tervezi, hogy 2013-ig fokozatosan feloldja a folyadékokra vonatkozó tilalmat a légiközlekedésben. Benjamin még hozzáfűzte, hogy az új technika többletköltséggel jár, amelynek árát esetleg az utasokkal fizettetik meg.

A tilalmat 2006-ban vezették be, amikor lelepleztek egy terrorista merényletkísérletet, amelyben folyékony anyagokkal akartak felrobbantani egy utasszállító gépet.