Újabb gyanúsítottat hallgattak ki az iszapkatasztrófa miatt

Vágólapra másolva!
A vezérigazgató után a Mal Zrt. újabb vezetőjét hallgatták ki gyanúsítottként a rendőrök. A nyomozók szerint a férfi gondatlan közveszélyokozást követett el, mert elmulasztotta a katasztrófa esetére szükséges tervek és védelmi rendszerek kidolgozását. A gyanúsított szabadlábon védekezik, vagyonát zár alá vonják.
Vágólapra másolva!

Újabb gyanúsítottat hallgatott ki csütörtökön a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda - közölte pénteken az ORFK szóvivői irodája. D. József a Magyar Alumínium (Mal) Zrt. egyik vezetőjeként a nyomozók szerint megalapozottan gyanúsítható gondatlan közveszélyokozás, valamint környezetkárosítás vétségével. A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a gyanúsított elmulasztotta a kármentesítéshez szükséges intézkedések kidolgozását, a védelmi rendszerek, a védművek és riasztórendszerek kialakítását.

D. József nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen pedig panaszt jelentett be. A férfit a nyomozók nem vették őrizetbe, szabadlábon védekezhet. Mivel a katasztrófa áldozatai és károsultjai polgári jogi igényeket jelentettek be, a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezte a gyanúsított vagyonának zár alá vételét. Bár a rendőrség a teljes nevét nem közölte, D. József valószínűleg azonos a Mal Zrt. műszaki igazgatójával.

A rendőrök hétfőn már őrizetbe vették Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját, akinek előzetes letartóztatását is kezdeményezték. A bíróság azonban csütörtökön szabadlábra helyezte Bakonyit, aki a CNN-nek adott interjújában azt mondta: nem érzi felelősnek magát a katasztrófáért, de vannak morális kötelezettségei, amelyeket teljesíteni fog.