Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

"Én Totó kutyámat sem bíznám rá" - elindult Gyurcsány MSZP-s mozgalma

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc egykori pártelnök-miniszterelnök vezetésével megalakult az MSZP Demokratikus Koalíció nevű új platformja. Gyurcsány bejelentette, kezdeményezik, hogy népszavazás legyen az új alkotmányról, néhány órával korábban azonban az MSZP elnöke is bejelentett egy hasonló, de más témájú kezdeményezést.
Vágólapra másolva!

A budapesti Szent István parkban felállított sátorban alakult meg pénteken az MSZP új platformja, amelyet Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök vezet. A platformba belépő szocialista párttagok internetes szavazatai alapján alelnöknek Vitányi Ivánt és Molnár Csaba volt kancelláriaminisztert választották az alakuló rendezvényen, amelyen bejelentették azt is, hogy a szerveződésbe eddig 2400-an jelentkeztek felvételért.

A Szent István parkban felállított sátorban több százan gyűltek össze, köztük szocialista politikusok, jelenlegi és volt országgyűlési képviselők: Vojnik Mária, Csiha Judit, Kolber István, Ficsor Ádám, Szabó Zoltán, Arató Gergely, Avarkeszi Dezső, Varju László, Baracskai József és Gál Zoltán.

Videoriport a platform alakulásáról

A platform alakuló eseményén részt vett Mesterházy Attila pártelnök is. Az elsőként felszólaló Vitányi Iván ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: ez jelképezi, hogy "együtt vagyunk, de nem jelenti azt, hogy nem kritizáljuk egymást". Gyurcsány bejelentette, kezdeményezik, hogy legyen népszavazás az új alkotmányról. Néhány órával korábban ugyanakkor Mesterházy azt jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeznek a magánnyugdíjpénztárakat érintő változások miatt.

Gyurcsány keményen bírálta a kormányt, és Orbán Viktor miniszterelnökről azt mondta, "Totó kutyámat sem bíznám rá".

Vitányi Iván azt mondta, nem véletlen, hogy a forradalom előestéjének évfordulójára szervezték az alakuló rendezvényt, mivel 1956 örökösének tekintik magukat, és ma is vállalják Nagy Imrét. Bejelentette, hogy az általa vezetett Szociáldemokrata Társulás 25 fős vezetőségéből húszan már az új platform tagjai.

Molnár Csaba, a platform másik alelnöke arról beszélt, hogy az MSZP-nek meg kell szabadulnia az elmúlt években ráaggatott igaztalan címkéktől, amelyek megmérgezték a párt politikáját és a Fidesz folyamatos sulykolása miatt sok szocialista már-már el is hitte a hamis valóságot. Hozzátette: leginkább a neoliberális stigma égett rájuk, de szerinte a szocialista kormányok intézkedései bizonyítják, hogy nem árulták el a szociáldemokrácia eszméit. Hazug szembeállításnak nevezte az is, hogy a baloldal korrupt, a jobboldal viszont hótiszta.

Forrás: MTI/Földi Imre

A Szent István park bejáratánál néhányan tüntettek Gyurcsány Ferenc ellen, rendbontás nem történt. A volt kormányfő az MSZP elnökségének október 5-i ülésén jelentette be platformalapítási szándékát. Az MSZP alapszabálya szerint párttagok szabadon létrehozhatnak platformokat, amelyek politikai nézetközösségen alapuló, a párt programjának, irányvonalának bizonyos elemeit érintően önálló, másoktól eltérő véleménnyel rendelkező nyilvános csoportok. A platformhoz csak párttagok csatlakozhatnak, egy párttag csak egy platformnak lehet a tagja.

Az országos elismerésre igényt tartó platformok kérelmüket - működési alapelveiket, a legalább 300 tag meglétét és a platform nevében eljáró képviselőik megválasztását, valamint programjukat és a szervezeti felépítésüket igazoló okiratokkal együtt - benyújtják az országos elnökséghez, amely véleményével ellátva továbbítja a kérelmet az MSZP választmányának. Országos platform az, amelyet az MSZP választmánya annak nyilvánít. Gyurcsány Ferenc a múlt szombaton a választmány előtt már ismertette is a platformra vonatkozó elképzeléseit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről