Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona hívei két év alatt két extraklasszis középcsatárt búcsúztattak azért, mert a csapat edzője, Josep Guardiola nem tartott rájuk igényt. A szakember Samuel Eto'o után Zlatan Ibrahimovicot is elküldte, pedig a svédet ő igazolta le. Az idén nyáron érkezett David Villa a fenti két támadóval ellentétben sokkal jobban beleillik Guardiola futballfilozófiájába, ami a trénernek még az eredményességnél is fontosabb.

Valószínűleg kevés olyan csatár van, akivel edzője elégedetlen lenne azt követően, hogy első idényében 21 gólt szerez, 11 gólpasszt is ad, ráadásul ő dönti el a legnagyobb rivális elleni rangadót. Zlatan Ibrahimovicnak azonban a fenti teljesítmény is kevés volt ahhoz, hogy a Barcelona mestere, Josep Guardiola igényt tartson rá: a katalánok a komoly anyagi veszteséget is vállalták annak érdekében, hogy megszabaduljanak a svédtől.

Eleinte minden stimmelt

Ibrahimovic távozása már azt követően valószínűsíthető volt, hogy a Barca még júniusban leigazolta David Villát, aki értelemszerűen alapembernek számít az új idényben. A Valencia volt támadója azonban eddig nem olyan eredményes, mint azt várták tőle: nyolc bajnoki forduló alatt mindössze két találatot ért el, pedig hétszer is kezdő volt (egy meccset eltiltás miatt hagyott ki). Az előző idény rajtján Ibrahimovic ugyanennyi forduló alatt szintén hét bajnokin szerepelt, és hét gólt szerzett. A svéd tehát sokkal jobban kezdte barcelonai karrierjét, de tavaszra mégis annyira megromlott a viszonya Guardiolával, hogy gyakorlatilag nem is beszéltek egymással.

A Barca edzője egy évvel korábban gyakorlatilag hasonlóan vált meg Samuel Eto'ótól, akinek a teljesítményére szintén nem lehetett panasz. A kameruni ontotta a gólokat, ám Guardiola úgy vélte, hogy inkább egy olyan centerre van szüksége, aki aktívabb az összjátékban, és ebből a szempontból Ibrahimovic ideális választásnak tűnt. A hórihorgas svéd bármikor képes megtartani a rá felívelt labdákat, és visszatenni a második hullámban érkező középpályásoknak, ugyanakkor a passzjátékban is erős. Szerződtetése azt jelentette, hogy a Barcának immár B terve is volt arra az esetre, ha a csapatra jellemző sokpasszos játék (amit a spanyol szakzsargon csak tiki-takának nevez) nem funkcionálna.

A B terv csődöt mondott

Mindez a Real Madrid elleni rangadón jött ki a legjobban. A tavaly őszi meccsen Ibrahimovic csak kispados volt, a második félidőben cserélték be, ám az ő találata döntötte el a három pont sorsát. A gól pedig nem egy ziccerig kipasszolt akció után született, hanem klasszikus centergól volt: Daniel Alves a jobb oldalról, a térfél közepéről beívelt, Ibrahimovic érkezett, és kapásból a hálóba belsőzte a labdát.


A probléma csak az volt, hogy Guardiola igazi perfekcionista, és számára nem csak a győzelem számít, hanem az is, hogy az együttes azt milyen játékkal éri el - nem is beszélve a csapategységről. Márpedig Ibrahimovic nem éppen a visszafogott viselkedéséről és a szerénységéről híres, és Guardiola szerint ez gondot okozott az öltözőben. A spanyol futball angol szakértője, Sid Lowe így fogalmazott: "Ibrahimovic azt hitte, hogy ő Messi - pedig egyértelmű, hogy nem".

Mindez alighanem hozzájárult ahhoz, hogy Guardiola egyre kevésbé bízott a svédben, akinek a szezon második felében ritkultak a góljai, ráadásul időnként a legnagyobb ziccereket is képes volt elhibázni. Persze összességében így is nagyon sokat tett hozzá ahhoz, hogy a katalánok eljussanak a BL elődöntőjébe, elég, ha csak az Arsenal elleni idegenbeli találkozón elért duplájára gondolunk.

Amikor azonban a legfontosabb lett volna, vagyis az Internazionale elleni elődöntőkön, akkor csődöt mondott: mind a két találkozón kezdő volt, de nem ment neki a játék, Guardiola pedig mindkétszer lecserélte őt kevéssel a 60. perc után. Az edző a hazai visszavágón inkább előreküldte centernek a középhátvéd Gerard Piquét ahelyett, hogy a pályán tartotta volna Ibrahimovicot, ami aligha javított kettejük viszonyán.

Egy Ferrari is lehet felesleges

A bajnoki hajrában Guardiola gyakorlatilag alig játszatta Ibrahimovicot, aki az utolsó kilenc bajnokiból csak kétszer volt kezdő, további három alkalommal pedig csereként lépett pályára. Posztján Bojan Krkic szerepelt, aki ezeken a meccseken hat gólt ért el. Guardiola tehát jól láthatóan lemondott a B tervről, vagyis arról, hogy a centerpozícióban egy jól fejelő, a labdákat megtartani tudó játékos szerepeljen. Az Inter elleni kudarc meggyőzte a szakembert arról, hogy ragaszkodjon az alaptaktikához, a tiki-takához. Ibrahimovic menedzsere, Mino Raiola a nyáron azt mondta védence mellőzéséről: "Az ember nem vesz egy Ferrarit azért, hogy a garázsban tartsa". De ha a Ferrari mellett még pár Rolls Royce-a, Lamborghinije és Mercedese is van, akkor lehet, hogy arra a Ferrarira nincs is szükség.

Forrás: AFP
Ibrahimovic egója a San Sirót is betölti

Ebből a szempontból David Villa leigazolása tökéletesen illik a képbe. A Valencia támadója évek óta bizonyítja, hogy rendkívül gólerős, a spanyol válogatottban pedig remekül összeszokhatott Xavival és Andrés Iniestával, akik Lionel Messi mellett a Barcelona támadójátékának meghatározói. Sajtóértesülések szerint Guardiola már tavaly nyáron is Villát szerette volna megszerezni Eto'o helyére, de a Valencia akkor még nem engedte el.

A világ- és Európa-bajnok csatár gyakorlatilag zökkenőmentesen illeszkedett be a Barca csapatjátékába, ráadásul nem csak középcsatárként, hanem a bal szélről indulva is képes kiemelkedő teljesítményre. Guardiola így gyakrabban alkalmazhatja egyik kedvenc húzását, amikor Messit tolja be középre, és az argentin világsztár amolyan árnyékéket játszik, a Barca pedig gyakorlatilag középcsatár nélkül futballozik. A Panathinaikosz elleni BL-meccsen is ez volt a képlet, a végeredmény pedig 5-1 lett a katalánok javára.

A Barca játéka sokkal folyamatosabb lett, Villának azonban a gólszerzés még nem megy. Eddig a bajnokságban és a BL-ben is kétszer-kétszer volt eredményes - viszont már kilenc kapufánál jár. A támadó tisztában van azzal, hogy gólokat várnak tőle, de nem aggódik amiatt, hogy az utóbbi időben kevesebbet szerzett.

"Nincs bennem félelem, vagy feszültség. A foci már csak ilyen, időnként semmi nem megy be, de tudom, hogy a szerencse hamarosan fordul, és megint be fogok találni. A legfontosabb azonban az, hogy a csapat nyerjen, és amíg ez jön, addig nem idegeskedek a hiányzó góljaim miatt" - nyilatkozta az AS-nek. Ez a hozzáállás pedig valószínűleg mindennél fontosabb Guardiola számára.

www.global-soccer.eu