Alföldi Róbert leváltását követeli a Jobbik

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Színház igazgatójának, Alföldi Róbertnek a leváltását követeli a Jobbik a kultúráért felelős minisztertől. A Jobbik a kormánypártokkal együtt keményen támadta Alföldit a múlt héten, amikor kiderült, hogy a román kulturális intézet a színházban ünnepelné Erdély 1918-as visszacsatolását.
Vágólapra másolva!

Alföldi Róbert azonnali leváltását követeli a Nemzeti Színház éléről a Jobbik - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Pörzse Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. A Jobbik szerint Alföldi nem alkalmas a Nemzeti Színház vezetésére. Az ügyben Pörzse azonnali kérdést kíván feltenni Réthelyi Miklósnak, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tárcavezetőjének.

Alföldit a múlt héten nemcsak a Jobbik, hanem a Fidesz és a KDNP részéről is támadások érték, miután kiderült, hogy az igazgató beleegyezett abba, hogy a Budapesti Román Kulturális Intézet kibérelje a színházat a december 1-jei román nemzeti ünnepre. Az Alföldit támadók szerint ez sértő Magyarország számára, mert a románok azt ünneplik, hogy 1918-ban ezen a napon, december 1-jén csatolták Erdélyt Romániához, és akkor alakult meg a Román Nemzeti Tanács.

Alföldi még csütörtökön visszavonta a románoknak tett ígéretét. "Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet" - fogalmazott a döntése visszavonásáról kiadott közleményében a színházigazgató. A Magyar Nemzet pénteken azt írta, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma nem tervezi Alföldi leváltását.