Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Négynapos ülésen tárgyalja a költségvetést a parlament

Parlament, országgyűlés, totál
Vágólapra másolva!
Négy napon át ülésezik a héten a parlament, több órán át lesz szó a jövő évi költségvetésről. Hétfőn szavaznak a jogalkotásról szóló javaslatról, és megváltoztathatják a migrációs törvényeket is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kezdődik a 2011-es költségvetést megalapozó törvények vitája a parlamentben. Ezek között szerepel az önkormányzati, az illeték-, a munkanélküli ellátásról szóló, a kárpótlási, az államháztartási, a szociális ellátásokról szóló, a közoktatási, valamint a társadalombiztosítást érintő törvény, amelyeket módosítani kell.

Az országgyűlés a héten négynapos ülést tart - hétfőn, kedden, szerdán és pénteken ülésezik. Pénteken tízórás időkeretben a jövő évi költségvetés részletes vitáját tartják, hétfőn négy és fél óra jut a büdzsére.

A napirend szerint hétfőn több javaslat zárószavazását is tartják. Ilyen a jogalkotásról, a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló - ezek elfogadásához kétharmados szavazattöbbségre van szükség -, valamint a migrációs törvényjavaslatok záróvitája, majd zárószavazása. Utóbbi az uniós joggal való harmonizációt szolgálja.

Ha nincs módosító indítvány, akkor az általános vita lefolytatása után akár szavazhat is az országgyűlés a fideszes Balla Mihály kezdeményezéséről, mely szerint a jövőben olyan kormánytisztviselő is kinevezhető lesz külképviseleti vezetőnek, aki betöltötte a hetvenedik évét. A Népszabadság csütörtöki számában azt írta, hogy Szapáry György kinevezése érdekében módosítanák a kormánytisztviselőkről szóló törvényt, így lehetővé válna, hogy a miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját kinevezzék washingtoni nagykövetnek.

A képviselők hétfőn választják meg a MÁV 2002 és 2010 közötti tevékenységét, így a szerkezetátalakítást és a leánytársaságok privatizációját vizsgáló bizottság tagjait. A Fidesz később közli jelöltjei nevét, az MSZP Göndör Istvánt, a Jobbik Korondi Miklóst, a KDNP Spaller Endrét, az LMP Jávor Benedeket javasolja a testületbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről