Elöl ül a masiniszta - villanyvonat kiállítás a Camponában

Vágólapra másolva!
Sok kisgyerek álma válhat valóra mától a huszonkettedik kerületben: a 424-es Vasútmodellező klub terepasztal és villanyvonat hangsúlyos kiállítást tart a Camponában vasárnapig.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]


Az első vasútmodelljét az ember általában karácsonyra kapja, és a legtöbbször van valami frankó kis műszaki hiba vele, hogy a karácsonyfa állításban egyébként is megtépázott idegű apu a gyertyagyújtás után még fázisceruzával keresgélhesse, hogy mi a jó fenéért nem megy a klassz vonat (a klassz helyett persze más kifejezést szoktak használni, de ez messzire vezet) azon, az egyébként rettenetsesen egyszerű konstrukción, amikor a trafó is rendesen be van dugva. Az általában kör alakú sínpályát aztán a legtöbben megunják, akik viszont nem, azok szép vasútmodellező karriert futhatnak be (és ma már valamivel egyszerűbben, mint annak idején, amikor az egyetlen ezzel foglalkozó, picike bolt a szakadt, régi Váci utcában volt, oda zarándokolt mindenki egy zacskó műfűért vagy csak azért, hogy tépett szélű Marklin prospektusokat nézegessen). A 424-es vasútmodellező klub által a hétvégén megrendezendő vasútmodell-kiállítás a gyerekekben szunnyadó potenciális masinisztát hivatott felébreszteni, igazán tetszetős kiállítási anyaggal.

Forrás: [origo]

A komolyan vett vasútmodellezés egészen tiszteletre méltó megszállottságot követel a művelőitől, egy tisztességes terepasztal építészeti, tájképrendezési feladatok tömkelegét foglalja magába, gondoljunk csak bele, hogy mi meló van egy egy olyan hatvan méter hosszú mobil terepasztallal (a méretarány - mert a méretarány a vasútmodellezőknek legalább annyira fontos, mint a térképészeknek - 1:160(N)), ami ezen a kiállításon is a fő attrakció lesz. Emellett lesz még számos kisebb és nagyobb műalkotás (mert egy rendesen összerakott terepasztal simán az), különböző témákban, a nagyon kicsiknek favonatos játszóház. A lányoknak meg kreatív foglalkozás, mert a lányokat nem nagyon szokták érdekelni a szuper vonatok, ami sajnálatos ugyan, de az ő szempontjukból tökéletesen érthető.