A nagykövet szerint normális, hogy mindent tudni akartak a magyarokról

Vágólapra másolva!
Csak jobban szeretnék megérteni Magyarországot és a magyarokat - reagált az USA budapesti nagykövete arra a Wikileaks által kiszivárogtatott dokumentumra, amely szerint az amerikai külügyminisztérium terjedelmes listát kért Magyarországról. A nagykövet elítélte a kiszivárogtató honlap tevékenységét, és megerősítette, hogy Magyarországot szövetségesének tekinti az USA.
Vágólapra másolva!

Ő és diplomata kollégáinak a feladata, hogy megértsék "Magyarországot, az itt élő embereket, az ő nézeteiket, gondolataikat, meggyőződéseiket, aggodalmaikat" - közölte Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA budapesti nagykövete a Wikileaks által kiszivárogtatott információkra reagálva.

Egy, a kiszivárogtató portálon megjelent diplomáciai távirat szerint terjedelmes listát kért Magyarországról az amerikai külügyminisztérium. A "Clinton" aláírással ellátott dokumentum alapján az amerikaiak tudni akartak magyar és orosz vezetők személyes kapcsolatairól, a Magyar Gárdáról és a határon túli magyarokról is (a diplomáciai irat tartalmáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben).

Az amerikai nagykövet szerint a diplomácia alapfeltétele, hogy nyílt és őszinte párbeszédeket folytathassanak a felek, hogy megismerjék egymás nézeteit. Ezeket az információkat pedig megosszák "Washingtonban azokkal, akik gyakorlati politikai döntéseket hoznak".

A nagykövet elítélte a Wikileaks tevékenységét, szerinte a kiszivárogtató portál megpróbálja aláásni a kapcsolatokat az USA és szövetségesei között. Megerősítette, hogy az USA barátjának és szövetségesének tekinti Magyarországot, "közösek az értékeink, az érdekeink és a céljaink" - olvasható a közleményben.