Befagyasztották a WikiLeaks alapítójának bankszámláját

Vágólapra másolva!
Befagyasztotta Julian Assange bankszámláját a svájci posta leányvállalata. A titkos amerikai diplomáciai iratokat kiszivárogtató WikiLeaks alapítója - aki ellen nemzetközi letartóztatási parancs van érvényben - a pénzintézet szerint hamis adatokat közölt lakhelyéről.
Vágólapra másolva!

A svájci posta leányvállalata befagyasztotta Julian Assange a pénzintézetnél vezetett bankszámláját. A Postfinance szerint a titkos amerikai diplomáciai iratokat kiszivárogtató portál alapítója hamis adatokat közölt lakhelyéről számlája megnyitásakor. Azt jelezte ugyanis, hogy a lakhelye Genfben van, az adatok ellenőrzésekor azonban kiderült, hogy ez nem igaz. Mivel Assange nem tudta bizonyítani, hogy Svájcban lakhelye van, ezért nem tarthat fent számlát a pénzintézetnél - közölte a bank.

A Postfinance már vasárnap jelezte, hogy megvizsgálja a WikiLeaks-alapító által adott lakcímet, mert kétségek merültek fel annak valódiságával kapcsolatban. Assange a weboldalán korábban arra buzdította az őt és a WikiLeaks-csoport többi tagját támogatókat, hogy erre a számlára küldjék pénzadományaikat.

A brit rendőrség felkészült a letartóztatásra

A BBC információi szerint a Scotland Yard már a birtokában van minden olyan dokumentumnak, amelyek lehetővé teszik Assange azonnali letartóztatását. A brit közszolgálati csatorna honlapja szerint ezért - ha a rendőrség tudja, hogy a férfi pontosan hol tartózkodik - 24 órán belül sor kerül az őrizetbe vételére.

A nemzetközi letartóztatási parancsot Svédország kérésére - nemi erőszak gyanúja miatt - adta ki Assange ellen az Interpol.

A WikiLeaks az elmúlt napokban több tízezer bizalmas, illetve titkos amerikai külügyi dokumentumot szivárogtatott ki. A Fehér Ház szerint a dokumentumok kiszivárgása kárt okozott az Egyesült Államok nemzetbiztonságának. (A WikiLeaks-botrányról bővebben itt olvashat.)