Kapcsolatot találtak a biciklizés és a spermiumok minősége között

Vágólapra másolva!
A legtöbb testedzési forma csupán kis befolyással van a spermiumok egészségére, ám a legalább heti öt órát kerékpározó férfiaknak kevesebb és kevésbé aktív spermája van.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Boston Egyetem vizsgálatának eredményét a Fertility and Sterility című termékenységi szakfolyóirat tette közzé. A kutatás összefüggést talált a kerékpározás és az ivarszervi, valamint húgyúti problémák és a gyengébb spermaminőség között.

A Lauren Wise vezette kutatócsoport eredetileg annak kívánt utána járni, hogy a rendszeresen sportolók körében valóban több-e a termékenységi és húgyúti problémával küzdő, mint a keveset mozgó átlagemberek körében.

A kutatók 2200, termékenységi klinikát felkereső férfit vontak be a kutatásba. A résztvevők ondómintát adtak, és egy, az életvitelükkel kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki.

Miután a kutatók az adatokat megtisztították a multi vitaminok, a testsúly, a vérnyomás, a viselt alsónadrág típusa és egyéb életviteli, a hímivarsejtek minőségét befolyásoló változótól, azt találták, hogy összességében a rendszeresen sportoló férfiak spermiumminősége és -száma nem alacsonyabb, mint azoké, akik soha nem mozogtak.

Gyengébbek a hímivarsejtjeik a sokat bringázóknak

Ezt követően a kutatók az egyes mozgásformákra külön is ellenőrizték a spermiumok minőségét. Eredményeik szerint az, aki heti öt óránál többet biciklizik, azoknál markánsan nagyobb valószínűsége van az alacsony spermaszámnak, illetve a nem megfelelő minőségnek.

A nem rendszeresen mozgó férfiak 23 százalékánál számoltak alacsony spermiumszámot, míg a hetente legalább öt órát kerékpározó férfiak 31 százalékánál jelentkezett a probléma.

Ráadásul a sokat kerékpározók 40 százalékánál kevés volt a mozgékony ondósejtek aránya, míg a nem sportolóknál ez a gond csak 27 százalékban bukkant fel.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a témában újabb vizsgálatok szükségesek, hiszen a mostanit nem reprezentatív mintán végezték el, a résztvevők egy termékenységi klinika páciensei voltak.

Mi befolyásolja a spermium minőségét?

A herék nem véletlenül helyezkednek el a testüregeken kívül, a szervezet belső hőmérséklete ugyanis túlságosan magas a hímivarsejtek megfelelő szaporodásához és éréséhez (spermiogenezis). A herezacskóban mintegy 34 Celsius-fokos hőmérsékleten megy végbe ez a folyamat zavartalanul.

Régóta ismeretes, hogy a herék melegítése, például egy forró fürdő, átmenetileg rontja férfiaknál a megtermékenyítő-képességet. Amikor divatba jött például a farmernadrág, kimutathatóan csökkent a születő gyermekek száma, mert a szoros ruhadarabban bizony jelentősen emelkedett a herék hőmérséklete is.

Hasonló hőhatás lép fel biciklizéskor, vagy ha valaki ölbe tett laptoppal dolgozik.

A termékenységet továbbá befolyásolja az életmód is: az elhízott, dohányzó, sok alkoholt és kávét fogyasztó férfiak gyakrabban küzdenek negyven éves koruk felett potenciazavarral, mint egészségesen élő társaik.