Tilos lesz rágyújtani a budapesti megállókban

Vágólapra másolva!
Jövőre tilos lesz rágyújtani a fővárosi megállókban és nem lehet majd alkoholt inni az aluljárókban - döntött a Fővárosi Közgyűlés. Január 1-jétől drágább lesz többek között az ivóvíz, a szemétszállítás, a temetkezés is.
Vágólapra másolva!

Tilos lesz rágyújtani a budapesti megállókban februártól, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 31 igen szavazattal elfogadta Tarlós István főpolgármester erről szóló javaslatát. Korábban a játszótereken és az aluljárókban tiltotta meg a testület a füstölgést. A köztisztasági rendelet értelmében tilos lesz dohányozni a busz, a villamos, a trolibusz, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban. A leghosszabb tiltott zóna a HÉV megállókban lesz: ahol 120-szor kétméteres területen lesz tiltott a dohányzás. A rendelet betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi, a tilalom megszegését 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálják majd.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a főpolgármesternek azt a javaslatát is, amely megtiltja a szeszes ital fogyasztását a budapesti aluljárókban. A rendelet nem terjed ki a közterületi engedéllyel rendelkező vendéglátó-ipari teraszokra. Akit azon kapnak, hogy aluljáróban alkoholt iszik,

Január 1-jétől 5 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja, háromszázalékos lakbéremelés lesz, és tíz százalékkal többet kell majd fizetni a kegyeleti szolgáltatásokért is Budapesten - döntött a közgyűlés.

Több mint 5 százalékkal nő a szemétszállítási díj január 1-jétől, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén megszavazta az erről szóló javaslatot. Megszavazta a testület azt az előterjesztést is, amely szerint átlagosan majdnem tíz százalékkal emelkednek a kegyeleti szolgáltatások díjai.

A közgyűlés háromszázalékos lakbéremelést szavazott meg az önkormányzat tulajdonában álló lakásokra is. Csaknem 3 százalékkal lesz drágább az ivóvíz, a csatornadíj pedig 19,5 százalékkal. A kéményseprés díjai átlagosan 3,8 százalékkal emelkednek. Ezeket a javaslatokat csak a Fidesz képviselői szavazták meg.

A Fővárosi Közgyűlés arról is döntött, hogy megszünteti a Kossuth téri mélygarázs építésére vonatkozó szerződést a Parking Kft.-vel. A főváros és az Országgyűlés Hivatala még 2008 júliusában kötött megállapodást a Kossuth téri mélygarázs, látogatóközpont és közpark létrehozására. A beruházást a Parking Kft. nyert el, és vállalta, hogy 2010. december 31-ig megvalósítja a projektet, de a cég nem tudta beszerezni a jogerős építési engedélyt.

Módosult a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabály is. A közgyűlés megszavazta Horváth Csaba (MSZP) javaslatát is, amely szerint kerti hulladékot csak március 8. és április 30. közötti, valamint október 1. és november 30. között lehet majd égetni.

A Fővárosi Közgyűlés szerda délelőtt Sárádi Kálmánnét, Óbuda jegyzőjét választotta Budapest főjegyzőjének. Tarlós István jelöltje december 20-án áll munkába, havi illetménye 608 ezer forint lesz az előterjesztés szerint.