Miskolcon és környékén a legszennyezettebb a levegő

Vágólapra másolva!
Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán is az egészségügyi határérték több mint duplájára nőtt a légszennyezettség - ha ez tartós marad, szmogriadót kell elrendelni. A levegőben levő szálló por koncentrációja Budapesten kívül 15 magyar városban magasabb az egészséges szintnél.
Vágólapra másolva!

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) péntek reggeli mérési adatai alapján az ország több városában, főként Észak-Magyarországon szennyezett a levegő: a szálló por (PM10) koncentrációja Budapesttel együtt összesen 16 városban lépte át az egészségügyi határértéket, ebből 5 városban a tájékoztatási, 3-ban pedig a riasztási küszöb fölé emelkedett a légszennyezettség.

A légszennyezési határértékekről szóló rendelet szerint a szálló por szintje akkor éri el a tájékoztatási küszöbértéket, ha koncentrációja két egymást követő napon is 75 mikrogramm/köbméter fölött van. A szennyezés miatt riasztást, vagyis szmogriadót akkor kell elrendelni, ha a levegőben a por két egymást követő napon át meghaladja a 100 mikrogram/köbméteres koncentrációt, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon sem várható javulás.

Pénteken reggel a legporosabb levegőt Miskolcon, a Búza téren mérték, itt 122 mikrogramm volt a szállópor koncentrációja köbméterenként. Egy másik miskolci mérőállomáson 75 mikrogrammot mértek. Putnokon 127, Kazincbarcikán pedig 107 mikrogramm volt ez az érték, ami azt jelenti, hogy az 50 mikrogrammos, még egészségre nem ártalmas mennyiség több, mint duplája keringett a levegőben.

Budapesten az összesen 11 mérőállomás közül az OLM adatai szerint pénteken reggel 9 helyen lépte át az egészségügyi határértéket a légszennyezettség. 50 mikrogramm fölé kúszott a szálló por mennyisége ezen kívül 15 városban: az említetteken kívül Tatabányán, Esztergomban, Dorogon (76 mikrogramm), Várpalotán, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Hernádszurdokon, Egerben, Sajószentpéteren (82 mikrogramm), Salgótarjánban, Százhalombattán és Tökölön.

Az OLM honlapján olvasható tájékoztató szerint a levegőben található porszennyezés azért veszélyes, mert ingerli, esetleg sérti a szem kötőhártyáját, valamint a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb méretű por még károsabb lehet az egészségre, mert a nagy szemcsékkel ellentétben lejut a mélyebb légutakba és a tüdőhólyagokba is. A szemcsék tüdőelváltozást okozhatnak, amely függ a belélegzett por mennyiségétől, fizikai tulajdonságaitól és kémiai összetételétől is.

A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben - olvasható a tájékoztatóban, amely szerint a szennyezés leginkább a csecsemőket, légúti és keringési megbetegedésben szenvedőket, időskorúakat, aktív és passzív dohányosokat veszélyezteti. A por részben természetes forrásokból származik, a kisebb részecskék például tengeri légtömegekkel érkező só, a növényi pollenek, baktériumok is lehetnek. A porszennyezést ugyanakkor növeli a szén, olaj, fa, valamint hulladék eltüzelése, a közúti közlekedés, poros utak és ipari technológiák is.