Gyógynövényekkel is enyhíthetők a felső légúti betegségek tünetei

Vágólapra másolva!
A felső légutak gyulladásos betegségei általában fertőzéses eredetűek, melyeket leggyakrabban vírusok, esetenként baktériumok okoznak. A bakteriális eredetű fertőzéseket általában antibiotikumokkal kezelik, a vírusos fertőzéseknél pedig a hagyományos gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek. A megfázás tüneteinek mérséklése érdekében gyógynövény-kivonatokkal is próbálkozhatunk. Mielőtt azonban gyógynövényes kúrába kezdenénk, feltétlenül konzultáljunk háziorvosunkkal, hiszen egyéni túlérzékenység vagy más gyógyszerekkel történő együttes szedés esetén kellemetlen mellékhatások is felléphetnek.
Vágólapra másolva!

A felső légúti fertőzések kialakulása

A légutakat anatómiailag alsó és felső légutakra osztjuk. A felső légutak közé tartoznak az orrüreg, az orrmelléküregek (arcüreg, homloküreg), a garat és a gége. Az alsó légutakat a légcső, a főhörgők, a hörgőcskék, és a tüdő alkotják. A felső légutakat érintő betegségek körülbelül 70 százalékát az adeno-, rhino- és parainfluenza-vírusok okozzák. A nyálkahártyában elszaporodó vírusok az érintett légutakban gyulladást, fájdalmat, nyálkahártya-duzzanatot, fokozott nyákképződést váltanak ki; a fertőzés az orrüreget is érintheti, ilyenkor a tünetek egyszerű orrfolyás, nátha képében jelennek meg. A betegség ritkán lokalizálódik kizárólag az orrüregre, mivel a kórokozók többnyire a garat nyálkahártyáján keresztül hatolnak be a szervezetbe. Ilyenkor torokgyulladás alakul ki, amelyet a hámsejtekben szaporodó vírusok okoznak.

A kórokozókkal szembeni védekezésben fontos szerepe van a garat bemenetét gyűrűszerűen körülölelő és védő manduláknak (orrmandula, garatmandulák). Amennyiben a mandulák és a torok gyulladását valamely baktérium váltja ki, bizonyos kórokozók esetén tüszős mandulagyulladás és gennyes orrmandula-gyulladás is kialakulhat. Ezekért a Streptococcus nevű baktériumcsalád bizonyos alfajai felelősek.

Hangsúlyozni kell, hogy mivel a felső légúti betegségek nagyjából háromnegyedéért a már említett vírusok a felelősek, sokszor felesleges, sőt káros is lehet az antibiotikum-kezelés alkalmazása. Antibiotikummal kizárólag a baktériumok pusztíthatók el, így használatuk a bakteriális fertőzések vagy felülfertőződések kezelésében jön csak számításba. Az otthoni, gyógynövény-kivonatokkal is végezhető kezelés fő feladata a tünetek enyhítése.

Bizonyítottan előnyös hatású gyógynövények

A legismertebb és számos klinikai vizsgálattal igazoltan hatékony immunrendszer-erősítő gyógynövény a kasvirág. A növény különböző származékai több vizsgálat szerint is hatékonyan segítik a szervezet védekezését a bakteriális kórokozók ellen, így ezek hatékonyak lehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, illetve kezelésében (a kasvirág hatásaival kapcsolatos legutóbbi összehasonlító vizsgálatról lásd lejjebb; egy új kutatás szerint azonban sem a megfázásos megbetegedés hosszát nem rövidíti le, sem tünetein nem javít számottevően a széles körben elterjedt gyógynövény).

A vasfű szintén az immunrendszer erősítése révén segíti a szervezetünket, a kakukkfű és a hársfa virágai pedig hurutoldó hatásúak - a három növény nagyszerűen enyhíti a különböző köhögéses panaszokat és segíti a hurutos váladékok felszakadását. A kakukkfű a kifejezett köptető hatás mellett enyhén antibakteriális hatással is rendelkezik. A közelgő téli időszakban a sóska is hasznos lehet, egyrészt közismert vasforrás, másrészt pedig képes olyan anyagok felszabadulását serkenteni a szervezetben, melyek segítenek a fertőzések leküzdésében. A sóska emellett gyulladáscsökkentő hatású is, ennek köszönhetően kiválóan enyhíti a hűléses megbetegedések tüneteit.

Forrás: Missouri State University
Forrás: Missouri State University

A sóska, a vasfű, a kakukkfű, a fekete bodza és a hársfa mellett a kasvirág is bizonyítottan hatékony a megfázás tüneteinek enyhítésében

Immunerősítő szerepéről kevésbé ismert gyógynövény a fekete bodza. A bodza egyrészt eltávolítja a szervezet káros anyagcseretermékeit (méregtelenít), ezáltal növeli a szervezet védekezőképességét. A fekete bodza kivonataival folytatott klinikai vizsgálatok eredményei azt is bizonyították, hogy a bodza képes számos, a felső légúti betegségek kialakulásáért felelős vírus szaporodását gátolni. A bodza a népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazott lázcsillapító, izzasztó és fájdalomcsillapító a hűléses megbetegedések kezelésében.

Kasvirág-kivonattal a megfázás ellen

A kasvirág meghűléssel szembeni jótékony hatásáról már eddig is több tanulmány született, néhányan azonban hiányolták a még pontosabb bizonyítékokat. A kételyek eloszlatása érdekében Craig Coleman (Connecticut Egyetem) és munkatársai tizennégy korábbi tanulmány eredményeit foglalták össze egy 2007-ben megjelent áttekintő cikk keretein belül. Következtetésük, hogy a kasvirág valóban hatékony, de egészséges embereknek mégsem ajánlják a kivonat szedését.

A kutatócsoport által elemzett tanulmányokban összesen 1600 vizsgálati alany vett részt, akik naponta háromszor átlagosan 300 milligrammot vettek be a kasvirág kivonatából. Coleman és munkatársai elemezték, hogy a kivonatot szedők körében mennyire tekinthető gyakorinak a meghűlés: az adatok összesítése alapján azt az eredményt kapták, hogy a kasvirágkivonat mintegy 60%-kal csökkenti a megbetegedés kockázatát. A vizsgálatból az is kiderült, hogy akiknél már kialakult a meghűlés, azok is hamarabb meggyógyultak, ha a betegség ideje alatt is szedték a kivonatot. A megfázás tünetei ennek hatására átlagosan 1,4 nappal korábban múltak el, míg enélkül többnyire 3-5 napig is elhúzódhat a rosszullét.

A vírusokkal szembeni fokozott védelemért Coleman szerint főképpen a fenoloknak nevezett vegyületek a felelősek. A növény által termelt fenolok egy része a szervezetünkbe kerülve feltehetően elősegíti a tumornekrózis-faktor-alfa (TNF-alfa) nevű vegyület termelődését, amely az immunrendszer sejtjei közti kommunikációban vesz részt. A kutatók éppen emiatt nem javasolják mindenki számára a kivonat szedését, hiszen az immunrendszer erősítésére inkább csak azokban az esetekben van szükség, ha a védekezés valamilyen okból kifolyólag meggyengült.