A pimasz kommenteket is betiltja a venezuelai médiatörvény

Vágólapra másolva!
Venezuelában a jövőben tilos lesz "a hatóságokkal szemben tiszteletlen" kommenteket írni az internetre, miután a parlament elfogadta az internetet is szabályozó médiatörvényt. Hugo Chávez elnök szerint csak a "bűncselekményeket éltető" üzenetektől védik meg az embereket, a kritikusok szerint azonban veszélyeztetik a szólásszabadságot.
Vágólapra másolva!

A venezuelai parlament elfogadta hétfőn az internetes tartalmak szabályozásáról szóló médiatörvényt, amely az ellenzék szerint a szólásszabadságot veszélyezteti. Az új szabályozás értelmében tilos lesz a "hatalommal szemben tiszteletlen" vagy "köznyugalmat sértő" üzeneteket és kommenteket írni weboldalakra.

"Nem szüntetjük meg, és nem is cenzúrázzuk az internetet" Venezuelában, csak "bűncselekmények ellen védjük magunkat" - vette védelmébe Hugo Chávez venezuelai elnök a "társadalmi felelősség törvényének" nevezett médiatörvényt. Chávez közlése szerint az új törvénnyel a "droghasználatot, prostitúciót és egyéb bűncselekményeket éltető" üzenetektől védik meg az embereket.

A törvény értelmében nem jelenhetnek meg "társadalmi nyugtalanságot szító, a hatóságokkal szemben tiszteletlen, gyűlölködő vagy bűncselekményre biztató" üzenetek. A szabályozás kiterjed a különböző fórumokra és a webes újságokban az olvasók által írt kommentekre is.

A törvény értelmében a weboldalak üzemeltetői felelősséggel tartoznak az oldalukon megjelent üzenetekért. A tiltott tartalmak megjelentetése miatt súlyos, az előző évi bruttó bevétel tíz százalékát elérő pénzbüntetést szabhatnak ki a hatóságok, valamint felfüggeszthetik a törvényt sértő oldalak működését. Ismételt törvénysértés tiltást von maga után

A törvényt erősen bírálta a venezuelai ellenzék, valamint több nemzetközi szervezet. Kritikusai szerint a törvény sérti az alkotmányt, és veszélyezteti a szólásszabadságot, és azzal az internet cenzúrázására készül a kormány.