Obama visszavonta a melegek katonai szolgálatát tiltó törvényt

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök szerdán Washingtonban aláírta a nyíltan homoszexuális személyek katonai szolgálatát tiltó törvény visszavonásáról szóló jogszabályt.
Vágólapra másolva!

Újra szolgálhatnak az amerikai hadseregben nyíltan homoszexuális katonák, miután Barack Obama szerdán Washingtonban aláírta a melegek katonai szolgálatát tiltó törvény visszavonásáról szóló jogszabályt.

A Pentagon csak két hónapos átmeneti időszak után vezeti be a "ne kérdezd, ne mondd el" törvény visszavonásával járó változásokat, jogvédők azt javasolják a homoszexuálisoknak, hogy addig ne nyilatkozzanak nemi irányultságukról.
Az 1993-ban bevezetett törvény értelmében az amerikai fegyveres erők kötelékébe tilos volt olyan személyeket besorozni, akik nyíltan vonzódnak a saját nemükhöz. Ha valakiről kiderült, hogy homoszexuális, azt azonnal le kellett szerelni.

Korábban több katonai vezető úgy vélekedett, hogy a tilalom azonnali feloldása alááshatja a katonai műveleteket, a harci szellemet és a toborzást. A Pentagon által a közelmúltban elvégeztetett felmérés ugyanakkor megállapította, hogy a nyíltan homoszexuális katonák megjelenése a haderő kötelékében csak minimális veszélyt jelentene az amerikai háborús erőfeszítésekre. Ezzel mind a védelmi miniszter, mind pedig az egyesített vezérkar főnöke egyetértett.

Elsőre elbukott a törvény visszavonása

A tilalom visszavonását az elmúlt hetekben drámai fordulatok előzték meg. Miután a képviselőház - Obama 2008-as választási ígértének megfelelően - már rég támogatásáról biztosította a korlátozás megszüntetését, a szenátus december 10-én tűzte napirendre az erről szóló szavazást.

A szenátorok 57-40 arányban a visszavonás mellett voksoltak, ám a törvényerőre emeléshez további 3 szavazatra lett volna szükség. Úgy tűnt, hogy a homoszexuálisok katonai szolgálatának kérdése ezzel legalább egy évre lekerült a törvényhozás napirendjéről. A január 5-én összeülő új képviselőházban már a republikánusok lesznek többségben, így a törvénytervezet kudarca véglegesnek tűnt.

Azonban még egyszer szavazásra bocsátották a kérdést, és december 18-án az alsóházi megerősítés után a szenátusi megismételt szavazáson a visszavonás immár 65 támogató szavazatot kapott.