Januártól kezdődnek a rendvédelmi dolgozók megbízhatósági vizsgálatai

Honvédelmi Minisztérium
Vágólapra másolva!
Több száz megbízhatósági vizsgálatot indít rendvédelmi dolgozók ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat - értesült a Magyar Televízió. A leendő főigazgató szerint a tisztességes dolgozóknak nincs mitől tartaniuk.
Vágólapra másolva!

Az év elején kezdi meg a működését a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) kilencszáz fővel. Egy részük soha nem megy be a munkahelyére, és még a saját kollégáik sem tudják, hogy valójában hol dolgoznak, és mi a feladatuk. Lehallgathatják a vizsgált személyek telefonjait, átkutathatják az autójukat vagy a lakásukat. Még kisebb szabálysértést és bűncselekményt is elkövethetnek, esetenként vesztegetést is kiprovokálhatnak a vizsgálatok során (erről itt olvashat részletesen).

Az NVSZ leendő főigazgatója, Bolcsik Zoltán a Magyar Televízió Híradójának elmondta, hogy akik tisztességesen dolgoznak, azoknak nem kell tartaniuk a megbízhatósági vizsgálattól. Szerinte olyan területeket fognak ellenőrizni, ahol már vannak előzetes jelzéseik arra vonatkozóan, hogy vannak vagy lehetnek problémák. Az új szervezet a többi között a rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a terrorelhárítás és a maffiaellenes központ munkatársait védi és ellenőrzi, összesen mintegy 120 ezer embert.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára szerint azonban a törvény túl szűken határozza meg az ellenőrizhető személyek körét. Bárdos Judit főtitkár szerint a képviselőkre, polgármesterekre, politikusokra, bírákra és ügyészekre is ki kellene terjednie a vizsgálatnak.