Kevés lehet az Aeroviva pénze az utasok kártalanítására

Vágólapra másolva!
Napról napra nő a kárbejelentések száma, szerda délelőtt a 700-nál tartottunk, az Aeroviva Utazási Iroda bezárásával károsultak száma pedig 1620 főre emelkedett - tájékoztatta a Turizmus Panoráma Bulletint Horváth Péter, a QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe utasbiztosítás értékesítési igazgatója. Bár az igazgató bejelentett kárösszeget most nem tudott mondani, nem tűnik merésznek az a spekuláció, hogy a károk nagysága már meghaladja a vagyoni biztosítékot.
Vágólapra másolva!

December 23-án délutánig 402 kárbejelentést regisztrált a biztosító, az érintett utasok száma közel ezer fő volt, s a beérkezett kárigények összege meghaladta a 400 millió forintot - adta hírül a Turizmus Panoráma Bulletin december 27-i számában. Azóta azonban, dominánsan a postai úton érkezett bejelentések következtében, jelentősen megnőtt mind a kárbejelentések, mind a károsult személyek száma. Ha ezekhez hasonló arányú, durván 60-70 százalékos emelkedéssel számolunk a kárösszeget illetően is, akkor jelenleg valahol 640-680 millió forint között mozoghat annak nagysága. Így immár biztosnak mondható, hogy erre az iroda 494 millió forintos kauciója nem nyújt elég fedezetet, a károsultak már most is csak pénzük mintegy 72-77 százalékának megtérítésében reménykedhetnek.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy az említettek szerkesztőségünk számításának eredményei, Horváth Péter nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, mert a bejelentett kárösszegekre vonatkozó pontos adatok kimunkálása, majd azok hitelesítése még időt igényel. Annál is inkább, mert az iroda továbbra sem segíti a biztosítót a munkában, az egy hete e-mailben bejelentkező egyik ügyvezető igazgató az újabb megkeresésekre nem reagál, s az Aerovivát képviselő ügyvéddel sem sikerült az utóbbi napokban kapcsolatba lépni.