Vágólapra másolva!
A tavalyi év rossz volt, és az idei sem lesz jobb - a magyarok többsége így látja a helyzetet az Ipsos nemzetközi, 24 országban végzett felmérése szerint. A brazilok és a kínaiak a leginkább optimisták, a japánok, a németek és a magyarok viszont sötéten látják a jövőt.
Vágólapra másolva!

A magyar bizonyult az egyik legpesszimistább nemzetnek az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató által a Reuters megbízásából 24 országban, 18 ezer ember megkérdezésével készített felmérés szerint. A tavalyi évről kérdezett emberek 48 százaléka mondta azt, hogy 2010 rossz év volt számára, illetve a családja számára, a magyaroknak azonban 78 százaléka értett egyet többé-kevésbé ezzel az állítással.

Világszerte a megkérdezettek kicsit több mint fele (51 százaléka) hiszi úgy, hogy 2011-ben jobb lesz az élete, mint tavaly. A legoptimistábban a brazilok, akiknek 96 százaléka ért egyet teljes egészében vagy részben azzal, hogy idén javulni fog a helyzete. A leginkább pesszimisták a japánok (csak 41 százalékuk reménykedik abban, hogy valamelyest jobb lesz az élete), utánuk pedig a magyarok következnek (18 százalék teljesen biztos a javulásban, 33 százalék részben egyetért az állítással).

A brazilok közül érzik úgy a legtöbben (80 százalék), hogy a világ jobb hely lesz 2011-ben, mint tavaly volt. Utánuk a kínaiak következnek, 78 százalékuk bízik a szebb jövőben. Ebben a kérdésben a németek a legpesszimistábbak, csak 21 százalékuk ért egyet többé-kevésbé azzal az állítással, hogy a világ jobb lesz idén. A magyarok ebben a kérdésben is a borúlátók közé tartoznak, csak 33 százalékuk reménykedik.

A felmérés szerint az indonézek, a dél-afrikaiak, valamint a kínaiak a leginkább nyitottak az újévi fogadalmakra, míg a magyar, a japán és a német válaszadók mutatták a legkisebb érdeklődést irántuk. A legnépszerűbb fogadkozás (21 százalék választotta): több pénzt keresni, amelyet a több megtakarítás (16 százalék) és a személyes, illetve a családi költségvetés hatékonyabb irányítása (szintén 16 százalék), majd az egészséges életmód követ.