Vágólapra másolva!
Rendre felmerül a neve a magyar válogatottnál, de konkrét ajánlatot még sosem kapott, ezzel együtt örömmel dolgozna Magyarországon Bölöni László, a világ leghíresebb magyar származású futballedzője, aki tagadta, hogy 2006-ban a kettős állampolgárságról szóló népszavazás miatt nem lett szövetségi kapitány. A napokban a francia elsőosztályú Lens megmentésére szerződtetett szakember akár már hat hónap múlva szabaddá válhat, amennyiben sikerül benntartania a csapatot.

Jerezben edzőtáborozik a francia bajnokságban utolsó előtti Lens a csapat új edzőjével, Bölöni Lászlóval. "Először egészséget és szerencsét kívántam nekik az újévre, rögtön utána pedig azt mondtam: minden egót félre kell tenniük, mert a csapat érdeke az első, és mert mindannyiuknak személyes felelősségük van abban, hogy ide jutott ez a nagy múltú klub" - mondta az [origo]-nak a marosvásárhelyi születésű edző a játékosaival való első találkozásról.

Nem elérhetetlen cél a bentmaradás, de Bölöni szerint nem véletlenül tart a csapat ott, ahol: "A tabella hosszú távon mindig az igazat mutatja, tizennyolc meccs után semmiképpen sem tévedhet nagyot. Viszont ennek a klubnak komoly háttere van, és széles rajongótábora, ami többre jogosítja fel."

Juhász és Dzsudzsák azonnal kellene

Az 57 éves tréner úgy véli, a csapat pozíciója a játékosállományt is minősíti, az új igazolások azonban törvényi nehézségekbe ütközhetnek.

"Ismerni kell a franciaországi helyzetet: a kluboknak nem szabad adósságot felhalmozniuk, és csak azután gondolkodhatnak vásárlásban, ha egy amolyan vagyonellenőrző bizottság engedélyt ad erre. Ha tehetném, magyarokat is örömmel szerződtetnék: Juhász Rolandot és Dzsudzsák Balázst azonnal elhoznám, de Tóth Balázst és Rudolf Gergelyt is szívesen látnám a csapatban" - tette hozzá Bölöni, aki franciaországi hírnevét a Rennes-nél alapozta meg, ahol a klub történetének legjobb eredményét érte el a 2004/05-ös idénybeli negyedik hellyel.

Mivel jelenleg ő a leghíresebb magyar származású edző a világon, a neve szinte minden kapitányváltáskor felmerül a magyar válogatott élén, de mint mondja, konkrét ajánlatot még sohasem kapott. Ezzel együtt nem kizárt, hogy egyszer munkát vállal majd Magyarországon, talán hamarabb, mint gondolnánk.

"Mivel az elmúlt pár hónap több kényszerszabadsághoz juttatott, így többet jártam otthon, Erdélyben és Magyarországon. Kapcsolatba kerültem vezetőkkel, akikkel tanulságos volt beszélni, ezért a lens-i, két és fél éves szerződésemet is úgy kötöttem, hogy hat hónap múlva ott folytassam, ahol szeretném, ha a csapat bent marad. Szép, kecsegtető lehetőségek vannak otthon, dinamikus tervek, így most könnyen beleugranék egy hazatelepülésbe" - árulta el az [origo]-nak.

A népszavazás nem függ össze a focival

Pedig a portugál és belga bajnoki címet is nyert edző 2009 novemberében még azt mondta, hülyítésnek tartja a magyar foci fejlődésről szóló megnyilatkozásokat. Mostanra azonban már változott a véleménye, bár a magyar klubokat bíráló korábbi megjegyzéséről kitérő választ adott.

"Nem szeretnék innen a klubok működését érintő kérdésekbe belebonyolódni. Sok minden változik, de külföldről ítélve még ugyanott tart a magyar foci, mint az elmúlt időszakban. Ugyanakkor az U20-asok világbajnoki bronzérme, a Debrecen Bajnokok Ligája- és Európa Liga-szereplése nem lebecsülendő részsikert jelent. Ilyenekből kellene több, és akkor a sok részsikerből kibontakozna a jelentősebb fejlődés" - vázolta Bölöni.

Hasonlóan gondolkodik a válogatott őszi, Moldova, San Marino és Finnország ellen győzelmeiről is: "Azt mondom, mikor szinte ugyanilyen csapatoktól kikaptunk, akkor sem kellett volna kishitűen azt mondani, hogy 'Á, reménytelen', és most, mikor hoztuk a győzelmeket, sem kell lebecsülni, hogy 'Á, ez semmiség'. Mondom: sok apró sikerből tevődik össze a nagyobb siker."

Forrás: AFP

Egy korábbi történet szerint 2006-ban azért nem lett szövetségi kapitány, mert neheztelt az országra a két évvel azelőtti kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredménytelensége miatt. Az edző ezt kategorikusan cáfolta: "Ez egy hülyeség, ilyesmit én nem állítottam. Az, hogy zavart az eredmény, az természetes, és megszégyenítő a magyarországi magyarokra, de azóta változott a helyzet szerencsére. Ugyanakkor ezt nem hozhatjuk összefüggésbe a futballal, semmilyen döntést nem hoztam ezek alapján."

Bölönitől azt is megkérdeztük, ha adhatna három tanácsot, amely minden magyar focistához eljutna, mik lennének azok? "Csak egyet mernék adni: nem csinálni kell a futballt és nem szeretni, hanem imádni. Ez minden."

"Nem a szívemmel gondolkozom"

A fentiek alapján úgy tűnhet, az érzelmek fontos szerepet játszanak az erdélyi edzőnél, erre enged következtetni a Standard Liege-nél töltött viharos időszaka is.

"Nem volt az viharos, nem a szívemmel gondolkodom, korábban sem voltam ilyen, egyik csapatomnál sem" - fogalmazott Bölöni, aki a Liege-től való távozása után még azt nyilatkozta, hogy néhány alkalommal túl messzire ment, az érzelmei vezették, nem a racionalitás. "Már nem emlékszem erre" - reagált röviden régi nyilatkozatára.

Bölöni az első liege-i idényében bajnoki címet nyert, ám a következő szezonban visszaesett a csapat, az edzőt pedig menesztették. A távozás időszaka eseménydúsra sikerült: 2009 novemberében kitessékelte a csapat öltözőjébe belépő doppingellenőrt, aki ezért feljelentette az edzőt. Egy Bruges ellen 4-1-re megnyert meccsen kiállították, mire átmászott az ellenfél szurkolóihoz, és a csapat fekete-kék sálját tekerte a nyakába.

A csapattól való távozása után Olivier Dacourt a valaha volt legrosszabb edzőjének nevezte Bölönit, utóbbi szerint bosszúból, mivel túl sokat ültette kispadra a franciát.

Lisszabonban ugyanakkor osztatlan népszerűség övezte a trénert, aki bátran épített be a csapatba fiatalokat, ő tette a kezdőbe többek között Cristiano Ronaldót és Ricardo Quaresmát is.


"Jó lenne, ha Magyarországon lenne annyi pénz"

Bölöni többször dolgozott arab országban is, és bár az ottani munkát valódi kihívásnak tartja, elsősorban a körülményeket dicséri: "Az arab focit meg kell ismerni. Én most nem fogom túl nagyra értékelni, mert a harmadik-negyedik kategóriába tartozik, de óriási lépésekkel halad előre. Jó lenne, ha Magyarországon annyi pénz lenne, mint ott. Szerintem ez egy igazi kihívás, jelenleg is sok nagy nevű edző (Katanec, Claude Le Roy, O'Leary) dolgozik arrafelé.

Azért az arab világban is megesnek különös dolgok, Bölönit például egy 3-1-es győzelem után menesztették az al-Vahdától úgy, hogy előtte mindössze két meccsen ült a kispadon, igaz, azokat elveszítette a csapata "Annyira rövid volt az ottlétem, hogy nem tudom, mi lehetett igazából a baj. Ilyenkor az ember kapaszkodik a szerződésébe, és azt mondja: halleluja."

Bölöni László
Született: 1953. március 11., Marosvásárhely

Játékosként
1985-86: BEK-győztes a Steauával
1986: Európai Szuperkupa-győztes
1984-85, 1985-86, 1986-87: Román bajnok a Steauával
1984-85, 1986-87: Román kupagyőztes
1977, 1983: Az Év játékosa Romániában

Edzői sikerei
1997-98: Megnyeri a francia másodosztályt a AS Nancyval
2001-02: Portugál bajnok, kupagyőztes és Szuperkupa-győztes a Sportinggal
2008-09: Belga bajnok a Standard Liege-zsel
2008 és 2009: Belga Szuperkupa-győztes
2009: Az Év edzője Belgiumban