Észak-Korea lezárná az elmúlt hónapok villongásait

Vágólapra másolva!
Észak-Korea feltételek támasztása nélkül tárgyalásokat kezdeményezett Dél-Koreával, hogy lezárják az elmúlt hónapok villongásait. Dél-Korea és az Egyesült Államok azonban biztos akar lenni a kommunista rezsim őszinteségében.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai hivatalos híradások szerint a kommunista hatalom "feltételek nélkül" ülne tárgyalóasztalhoz - írta a BBC. Phenjan kész "bárkivel, bármikor, bárhol" találkozni, hogy lezárják az elmúlt hónapok feszültségét - közölte a KCNA, az északi hivatalos hírügynökség. A hivatalos hír szerint Észak-Korea azt kezdeményezte, hogy tartsanak "széles körű párbeszédet és tárgyalásokat" Dél-Koreával, azt közölve, hogy az együttműködés "az egyetlen kiút ebből a komoly helyzetből".

Az Egyesült Államok, amely a konfliktusban Dél-Koreát támogatja, úgy reagált a bejelentésre, hogy Észak-Koreának meg kell mutatnia, hogy az ajánlata őszinte. Az amerikai kormány szóvivője azt mondta, hogy "vannak még dolgok, amit Észak-Koreának tennie kell, hogy bizonyítsa a kezdeményezés komolyságát". Ezek közé tartozik szerinte, hogy a kommunista rezsim leáll a provokációkkal, illetve tartja magát a 2005-ös nukleáris leszerelési egyezményhez.

A szóvivő azt is közölte, hogy az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton, megbeszélte az északi ajánlatot kínai partnerével. Kína az észak-koreai rezsim elsődleges szövetségese. A térség amerikai főtárgyalója, Stephen Bosworth dél-koreai partnereivel egyeztetett, és egyetértettek abban, hogy a két Koreát, az Egyesült Államokat, Kínát, Japánt és Oroszországot egymás mellé ültető tárgyalások csak akkor folytatódhatnak, ha Észak-Korea tartja magát a nukleáris leszereléshez és a déllel való kapcsolatok fejlesztéséhez.

Észak-Korea november végén fegyveres akciót indított egy, a két Korea határánál fekvő sziget ellen, s a támadásban halottak is voltak. Az agresszív lépésre Dél-Korea és az Egyesült Államok több hadgyakorlattal reagált. Észak-Korea az egyik ellen "könyörtelen" megtorlást ígért, végül, amikor az megvalósult, nem tett ellenlépéseket.