Halottjai is vannak a két Korea összecsapásának

Az észak-koreai tüzérség által lőtt dél-koreai Jonpjong-sziget
Vágólapra másolva!
Több száz tüzérségi lövedéket lőtt ki egymásra Észak- és Dél-Korea egy, a két ország határvonalának közelében felvő dél-koreai szigeten. A dél-koreaiak szerint a támadásban két katonájuk meghalt, többen pedig megsebesültek. Az észak-koreai hadvezetés szerint Dél-Korea lőtt először, amikor nagyszabású tengeri hadgyakorlatot folytatott a térségben, a déliek szerint viszont az északiak támadták meg őket. A fegyveres összecsapás az egyik legsúlyosabb konfliktus a két ország között, amióta 1953-ban békeszerződés nélkül befejeződött a koreai háború.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai tüzérség ágyútűz alá vett kedden egy dél-koreai szigetet - jelentette a dél-koreai média a hadseregre hivatkozva. A támadásban a dél-koreai kormány szerint 16 katona megsérült, köztük több súlyosan. A Yonhap kora délelőtti jelentése szerint két dél-koreai tengerészgyalogos meghalt, a katonákon kívül civil sebesültjei is vannak a támadásnak.

"Egy észak-koreai tüzérségi egység illegális tüzelésbe kezdett 14.34-kor (magyar idő szerint reggel 6.34-kor - a szerk.)" - közölte az AFP hírügynökséggel a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője. A minisztérium provokációnak nevezte a támadást, a szóvivő pedig hozzátette: katonáik önvédelemből azonnal visszalőttek - írja a BBC. A szóvivő szerint az észak-koreai lövedékek egy része a sziget mellett a tengerbe csapódott, de legalább 50 lövés a szigetet találta el. A támadást viszonzó dél-koreai ágyúk mintegy 80 lövést adtak le.

Az AFP-nek a megtámadott sziget egyik lakója azt mondta, hogy több tucat épület rongálódott meg, a dél-koreai televíziók pedig olyan képeket mutattak, amelyeken füst száll fel a szigetről. A BBC szerint mintegy 200 lövedék csapódott be a Jonpjong-szigeten, nem messze a közös tengeri határtól, a Sárga-tengeren, a Koreai-félszigettől nyugatra. Az YTN tévé szerint az észak-koreai lövedékek közül sok a szigeten lévő laktanyába csapódott be.

Menekülő szigetlakók

Az ágyúzott dél-koreai Jonpjong-szigeten mintegy 1600 ember lakik. Egy szemtanú szerint a lakosok halászhajókkal menekültek a szigetről, a dél-koreai légierő pedig közölte, hogy F-16-os harci gépeket vezényelt a támadás helyszínére. A dél-koreai hadsereg a békeidőben elrendelhető legmagasabb fokú készültségbe helyezte magát - közölte a védelmi minisztérium. A BBC helyi tudósítója szerint a támadás az egyik legkomolyabb összetűzés a két ország között az ötvenes évek óta. A két Korea közötti háború hivatalos békeszerződés nélkül ért véget 1953-ban, és azóta többször is történtek incidensek a szigorúan őrzött határvonal mentén. (A háború hátteréről részletek ebben a cikkünkben.)

Jonpjong-sziget önkormányzatának szóvivője szerint a tüzérségi bombázás egy bő óráig tartott, majd egyik percről a másikra abbamaradt - írja a BBC. A szóvivő szerint a támadás miatt a sziget összes lakóját óvóhelyre menekítették, de négy civil így is megsérült a támadásban. Szemtanúk az YTN televíziónak is azt mondták, hogy az észak-koreai tüzérség már abbahagyta a sziget ágyúzását, a lövedékek becsapódásának helyén azonban tovább égnek a tüzek.

Dél visszavágással fenyeget

A dél-koreai vezetés a támadás miatt vésztanácskozásra gyűlt össze kedden egy föld alatti bunkerban, a szöuli elnöki palotában. Ri Mjong Bak dél-koreai elnök közölte: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen - jelentette a Yonhap. Az elnök ugyanakkor azt is kijelentette, hogy ha az északiak folytatják az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad, mint amit az első tüzérségi lövésekre adott.

Videofelvétel a megtámadott szigetről

A dél-koreai elnök hivatala a BBC szerint közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a sziget bombázását nyílt fegyveres provokációnak tartják. Mivel a támadás civil célpontokat is érintett, azt a közlemény megbocsáthatatlannak nevezi, majd kijelenti, hogy az észak-koreai hatóságoknak felelősséget kell vállalniuk érte. A Yonhap hírügynökség szerint a dél-koreai hadsereg korábban forró dróton küldött üzenetet Észak-Korának, és követelte az ágyúzás beszüntetését. A két Korea között kirobbant fegyveres konfliktus miatt rendkívüli tanácskozást tart kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa - közölte egy francia diplomata az AFP hírügynökséggel.

Dél-koreai hadgyakorlat üthette ki a biztosítékot

A tüzérségi támadás "egy teljesen jogos önvédelmi lépés volt", amellyel Dél-Korea keddi tengeri hadgyakorlatára reagáltunk" - közölte a brit Guardian pekingi tudósítója szerint egy nem hivatalos észak-koreai szóvivő. A tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy "bármelyik pillanatban" atomháború következhet, ha a déliek hadgyakorlatát nem állítják le.

"Többször figyelmeztettük Dél-Koreát, hogy hagyjon fel a veszélyes háborús játékaival. Ha a dél folytatja a veszélyes viselkedését, Szöul lesz a következő célpont. Egy tűztenger következik. Az atomháború bármikor elkezdődhet" - mondta Kim Myong-chol, a Koreai-Amerikai Békeközpont igazgatója, aki a Guardian szerint azt állította, hogy Észak-Korea kormánya nevében nyilatkozik.

A lap szerint a Yonhap hírügynökség korábban azt jelentette, hogy a dél-koreai hatóságok vizsgálják, van-e összefüggés a támadás és a dél-koreai haditengerészet keddi hadgyakorlata között. A dél-koreai elnök szóvivője, Kim Hee-jung elismerte, hogy hajóik haditengerészeti gyakorlatot hajtottak végre kedden a tengeri határvonal közelében, ami ellen Észak-Korea levélben tiltakozott.

Forrás: AFP
A támadás képét nézi egy férfi a dél-koreai televízióban (a képre kattintva galéria nyílik)

A CNN szöuli tudósítója szerint valószínűtlen, hogy a támadást hadgyakorlat váltotta ki, hiszen a sziget környékén rendszeresen gyakorlatozik a dél-koreai haditengerészet. Az észak-koreai katonai vezetés kedd délután ugyanakkor a KCNA állami hírügynökség szerint azt közölte, hogy Dél-Korea felelős az összetűzésért, és azt állította, hogy ÍDél-Korea katonái lőttek először. "A dél-koreai ellenség, ismételt figyelmeztetésünk ellenére vakmerő katonai provokációkat követett el, tüzérségi lövedékeket lőtt a fennhatóságunk alá tartozó tengerekre 13 órától [magyar idő szerint hajnali 5 órától]" - közölte a KCNA. A közlemény szerint Észak-Korea "habozás nélkül folytja az irgalmatlan katonai támadásokat", ha Dél-Korea "akár csak 0,001 milliméterrel is át meri lépni" területének határait.

Az "Őrizni a Nemzetet" (Safeguard the Nation) elnevezésű, kedden megrendezett éves hadgyakorlatban a New York Times szerint összesen 70 000 dél-koreai katona vett részt. A gyakorlatot Phenjan azért kritizálta élesen, mert az szerinte Észak-Korea lerohanását szimulálja, és háborút akar provokálni. A gyakorlatban amerikai csapatok is részt vettek, de a New York Times amerikai védelmi forrásokból úgy tudja, hogy a megtámadott szigeten nem tartózkodtak amerikai katonák.

Veszélyes környék

Dél-koreai katonai szakértők már korábban figyelmeztettek, hogy a most megtámadott sziget könnyen válhat egy észak- és dél közötti összecsapás színhelyévé - írja a New York Times. Jonpjongot ugyan Dél-Korea ellenőrzi, de észak is magának követeli: a sziget alig több mint 3 kilométerre található az úgynevezett északi határvonaltól, a dél-koreai partoktól viszont majdnem 13 kilométerre van.

A szigeten a New York Times szerint 1000 dél-koreai tengerészgyalogos állomásozik, a haditengerészet pedig itt tartja készenlétben a legmodernebb, irányított rakétákkal felszerelt hadihajóit. A környéken a közelmúltban is több fegyveres konfliktus történt: két hete a dél-koreai haditengerészet figyelmeztető lövésekkel kergetett vissza egy észak-koreai halászhajót, amely átlépte a határvonalat, augusztusban pedig Észak-Korea lőtt ki 110 tüzérségi lövedéket a környező szigetek mellett.

Forrás: AFP
Jonpjong szigete a támadás előtt - archív képek (a fotóra kattintva galéria nyílik)

Márciusban szintén itt süllyedt el egy dél-koreai hadihajó, amelyről később egy nemzetközi vizsgálat megállapította, hogy észak-koreai torpedó találta el (erről itt olvashat bővebben). A környező vizeken a 1999-ben és 2002-ben is kemény tengeri ütközetet vívott a két Korea, utóbbit, egy két órás csatát olyan közel vívták Jonpjong partjaitól, hogy a szigetlakók az ablakaikból nézhették az ütközetet.

Kína és Oroszország nyugalomra int, az USA védelmet ígér

A konfliktus kirobbanása után a kínai külügyminisztérium szóvivője arra szólította föl a két Koreát, hogy mindketten tegyenek többet a béke érdekében. "A legfontosabb most az, hogy újrakezdjük a[z észak-koreai atomprogramról szóló] hatoldalú tárgyalásokat" - közölte a szóvivő. Nem sokkal később az orosz külügyminisztérium egy tisztviselője is úgy nyilatkozott az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy Moszkva szerint nem szabad hagyni, hogy fokozódjon a feszültség a Koreai-félszigeten. Naoto Kan japán miniszterelnök közben utasította a minisztereit, hogy készüljenek fel, és legyenek képesek határozottan reagálni, ha bármi "váratlan esemény" történik.

Az Egyesült Államok az észak-koreai támadást "ellenséges" akciónak nevezte, és megerősítette, hogy támogatja Dél-Koreát - írja a Guardian. A Fehér Ház által kiadott közleményben az áll, hogy az USA keményen elítéli a támadást, és felszólítja Észak-Koreát "az ellenséges tevékenység beszüntetésére", valamint a fegyverszüneti megállapodás teljes betartására. "Az USA elkötelezett szövetségesének, a Koreai Köztársaságnak a megvédésében, valamint a régió békéjének és stabilitásának fenntartásában" - írják. Ugyanakkor az amerikai védelmi minisztérium szóvivője útján azt is közölte, hogy korainak tartja még arról tárgyalni, hogy milyen katonai lépésekkel rettenthetné el az Egyesült Államok a kommunista rezsimet egy újabb csapástól.

A BBC emlékeztet rá, hogy épp jelentős változások zajlanak az észak-koreai hatalmi berendezkedésben: a betegeskedő észak-koreai vezető, Kim Dzsong-Il mostanában igyekszik átadni hatalmát legkisebb fiának, Kim Dzsong-Unnak. Szombaton a feszültség tovább nőtt, amikor Észak-Korea felfedte, hogy egy év alatt modern urándúsító üzemet létesített, amellyel akár atomfegyvert is létrehozhat (erről itt olvashat részletesen). A felfedezés után az USA észak-koreai különleges megbízottja, Stephen Boswort bejelentette, hogy a koreai atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalásokhoz nem fognak visszatérni.

Forrás: Google Maps, [origo]
Észak-Koreához közelebb van a sziget