Milliós kártérítést kap egy férfi a rendőrök bosszúja miatt

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla egymillió forint és kamatai megfizetésére kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mert négy beosztottja hamisan vádolt meg egy férfit kábítószer birtoklásával 1999 nyarán - közölte a TASZ.
Vágólapra másolva!

Egymillió forintot kell fizetnie kamatokkal együtt, valamint magánlevélben kell bocsánatot kérnie a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak attól a férfitól, akit négy rendőr hamisan vádolt meg - döntött a Fővárosi Ítélőtábla.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet közleménye szerint ügyfelüket 1999 júliusában egy budapesti szórakozóhelyen igazoltatták a rendőrök, majd "a rendőrség eljárásával kapcsolatban feltett kérdéseire megtorlásként falhoz vágták, megbilincselték, bántalmazták és előállították". Másnap kábítószer birtoklásával is meggyanúsították.

A TASZ közleménye szerint a közel hat évig tartó büntetőeljárás során bizonyítani lehetett, hogy a kábítószert a vele egy időben előállított más személyektől, bosszúból rakták a rendőrök a férfi személyes tárgyai közé. A jogvédők szerint a rendőrök hamis tartalmú jelentéseket készítettek, melyeket az eljáró rendőrök hamis tanúzással tartottak fenn. A bíróság végül a rendőröket hamis vád bűntette miatt felfüggesztett szabadságvesztésre is ítélte.

A meggyanúsított férfi ezután az eljárás által okozott kár megtérítését és nem nyilvános elégtétel adását kérte a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2011. január 11-én hozott jogerős ítéletében a BRFK-t egymillió forint és kamatai, a perköltség megfizetésére, valamint magánlevélben megfogalmazott bocsánatkérés megküldésére kötelezte.