Szigoríttatnák a szórakozóhelyek működési engedélyének kiadását

Vágólapra másolva!
Közösen kezdeményezi több kerületi önkormányzat a szórakozóhelyek működési engedélyének kiadását szabályozó kormányrendelet szigorítását. Szombat éjjel három fiatal lány halt meg a West-Balkánban, a szórakozóhelynek működési engedélye nem volt, nyilvántartásba vétellel működött, a terézvárosi polgármester szerint a jogszabályok miatt tehetetlenek az önkormányzatok.
Vágólapra másolva!

A West-Balkánban történt tragédia után több fővárosi önkormányzat közösen kezdeményezi, hogy szigorítsák azt a kormányrendeletet, amely a szórakozóhelyek működési engedélyének kiadását szabályozza. Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere azt mondta, felterjesztésükben az is szerepel, hogy a rendőrségnek legyen intézkedési joga az adott helyiség bezárására.

Egy 2009-es kormányrendelet értelmében egy szórakozóhely megnyitásához elegendő az önkormányzatnál kezdeményezett regisztráció, a nyilvántartásba vételt pedig az önkormányzat nem tagadhatja meg. A regisztráció után a szórakozóhely, ha dohányterméket nem árusít, már aznap este megnyithat, a szakhatóságok - az ÁNTSZ vagy a tűzoltóság - pedig csak a működés megkezdése után folytathatják le a vizsgálataikat. A West-Balkán a kerületi polgármester szerint azzal élt vissza, hogy kérelmüket rendre visszavonták, majd előterjesztették, így a szakhatósági vizsgálatok mindig eltolódtak.

Tarlós István javaslatokat kér

Tarlós István, Budapest főpolgármestere a diszkótragédia kapcsán közleményt jelentetett meg, amiben azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy tekintsék át a szórakozóhelyek engedélyezésére, valamint ellenőrzésére vonatkozó kormányrendeleteket, és kezdeményezze a hiányos, elavult jogszabályok mielőbbi módosítását.

A főpolgármester Tóth Tamástól, Budapest rendőrfőkapitányától arra kér javaslatot: a rendőrség miként tudja ellenőrizni a budapesti szórakozóhelyeket, többek között azt, hogy annyian tartózkodnak-e az adott helyen, mint amennyi vendég beengedésére a működési engedély szól - olvasható a közleményben. A főváros kezdeményezi, hogy a rendőrség hozzon létre egy honlapot, amelyen a szórakozóhelyekre járó fiatalok és szüleik ellenőrizni tudják, megfelel-e a vendéglátóhely a biztonsági követelményeknek.

Tarlós István a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségétől azt kéri, tegyen javaslatokat arra, hogy miként lehetne garantálni a fiataloknak a biztonságot a szórakozóhelyeken. A főpolgármester a főváros fenntartásában működő oktatási intézmények vezetőit levélben kéri arra, hogy segítsenek eligazodni a szülőknek és a diákoknak a fiatalok szórakozását szolgálni hivatott intézmények és szokások területén - áll a közleményben.