Megvert nagykövet és kiszabadult túszok miatt emlegették Magyarországot

Vágólapra másolva!
A médiatörvényt érő hivatalos EU-bírálat mellett a Mol Pakisztánban kiszabadított munkatársai és az állítólag megvert minszki magyar nagykövet került be a Magyarországról szóló külföldi híradásokba kedden. Malajziában a nagy magyar moziügyletről, Ománban egy várkastélyokon ámuldozó magyar államtitkárról írtak, miközben Londonban egy magyar születésű auschwitzi túlélőt fogadott a brit miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Több neves külföldi lap is beszámolt hétfőn arról, hogy az Európai Bizottság levélben figyelmeztette Magyarországot a szerinte aránytalan korlátozásokat tartalmazó médiatörvény miatt. A Wall Street Journal azt idézi a bizottság leveléből, hogy a törvény "aránytalanul korlátozhatja a szólásszabadságot", és a nem hagyományos médiát, például bloggereket érintő korlátozásai megsérthetik az EU jogszabályait is. A Bloomberg hírügynökség arról ír, hogy az Európai Bizottságnak "komoly kétségei" vannak a médiatörvény miatt, amely "rengeteg kérdést vet fel". A levélben a bizottság két hetet adott Magyarországnak, hogy választ adjon az aggályokra, különben Budapest hivatalos figyelmeztetést kap, és akár az EU bíróságára is kerülhet az ügy - írják (a bizottság leveléről az [origo]-n itt olvashat).

A United Press International (UPI) amerikai hírügynökség egy magyar diplomata állítólagos megveréséről számolt be. A UPI szerint Magyarország tagadja, de több más diplomáciai forrás megerősítette, hogy a Fehéroroszországba akkreditált magyar nagykövetet, Kontra Ferencet megverték a rendőrök a december 19-ei minszki tüntetésen. Az esetről két különböző magas rangú diplomata is beszámolt az EUobserver hírportálnak, akik azt állították, hogy a nagykövetet fejen ütötték az állítólagos választási csalások miatt indított tüntetésen. A nagykövet az eset után kórházba is került, de állítólag látási problémákkal, amelyeknek nincs közük a veréshez (az ügyről itt talál részleteket).

A pakisztáni Express Tribune adott hírt kedden a múlt héten Pakisztánban elrabolt Mol-alkalmazottak kiszabadításáról. Egy hete a magyar olajtársaság két pakisztáni dolgozóját és 4 katonát ölték meg tálib fegyveresek az ország északi részén, egy menedzsert és sofőrjét pedig magukkal vitték a támadók. A két elrabolt férfi vasárnap térhetett haza, de nem lehet tudni, hogy váltságdíjjal vagy katonai akcióval mentették meg őket (szabadulásukról részletesen itt olvashat).

Malajziában is hír lett abból, hogy Kelet-Európában 15 multiplex-mozit vett át konkurenseitől a Cinema City. A Malaysia Sun az izraeli Globes üzleti lapra hivatkozva azt írja, hogy a 38 millió dolláros ügylettel a Cinema City tovább terjesztette birodalmát Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában is. A lap szerint ezzel a cég vált Közép- és Kelet-Európa, valamint Izrael legnagyobb mozihálózatává (a moziügyletről az [origo]-n itt olvashat).

Magyar állami vezetők Ománban tett látogatásáról számolt be az Isra.com hírportál, amely szerint Becsey Zsolt külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkár a szultánságban népszerűsítette Magyarország turisztikai értékeit. Az államtitkár közös terveket készített elő a turisztikai és kulturális együttműködésről, ománi kollégája pedig Omán ősi civilizációjával ismertette meg a magyar politikust - írja a portál. Az Istra.com szerint Becseyt lenyűgözték a szultánság kastélyai és erődjei, és csodálatának adott hangot az ország építészeti emlékei láttán.

Brit és skót hírportálok is írtak arról, hogy David Cameron brit miniszterelnök egy magyar származású auschwitzi túlélőt fogadott a Downing Streeten. A 86 éves Trude Levi 1944-ben járta meg a náci haláltábort, ahol anyját gázkamrába vitték, őt és apját pedig kényszermunkára fogták. A brit miniszterelnök azt mondta, hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy olyan emberrel találkozhat, aki mindezen keresztülment, és élő példaként emlékezteti az embereket a múltra. Trude Levi 1958-ban kapta meg a brit állampolgárságot, és a csütörtöki holokauszt-emléknap alkalmából látogatta meg a brit miniszterelnököt.