Kiderült, miért rosszabb autóvezetők az idősek

Vágólapra másolva!
Sok idős autóvezetőnek nem a szemével van gond, nem is az általa szedett gyógyszerek miatt romlanak vezetői képességei, hanem a látottak agyi feldolgozása nem a régi már - állítják brit kutatók.
Vágólapra másolva!

Az idősek vezetői képességét nem a szemük romlása vagy az általuk szedett gyógyszerek rontják, hanem a háttérlátvány szűrésével akadnak gondjaik: előfordulhat, hogy a háttérben meghúzódó nagyobb tárgyakat jobban észlelik, mint az előttérben található kisebbeket.

Duje Tadin, a Rochesteri Egyetem idegtudományi tanszékének professzora úgy véli, hogy az öreg szem tulajdonképpen többet lát: egész pontosan nem szűri meg annyira a háttérlátványt fontosság alapján, mint az ifjabbak szeme, illetve agya.

A háttérlátvány szűrése vezetésnél kulcsfontosságú

"Rengeteg vizuális információ ér bennünket, és nincs elég agyi kapacitásunk valamennyi feldolgozására" - nyilatkozta Tadin a brit médiának. "Az, hogy az idősek többet látnak meg, örvendetesnek tűnhet számukra, ám nagyon dinamikus látvány esetében, mint például vezetésnél, a lényegtelen háttérlátvány kirekesztése az agyból vagy figyelmen kívül hagyása előnyösebb" - tette hozzá.

A látványszűrésért az emberi agyban a látókéreg egyik területe, a középső temporalis vagy V5 néven ismert terület a felelős. Már korábbi tanulmányok igazolták, hogy idősebbek, skizofréniában vagy depresszióban szenvedők jobban észlelik a háttérmozgásokat.

Tadin csapata úgy vizsgált alanyokat, hogy elektromágneses stimuláció segítségével akadályozta az említett agyi terület működését 15 percen át, 1 Hz frekvenciával és eközben tesztelte látásukat.

Az úton átvágó gyalogosra kevésbé érzékeny az idős agy

A kísérletből kiderült, hogy a látókéreg V5 területének kiiktatásával szélesedett a háttérlátvány, ez pedig arra utal, hogy a nem megfelelően működő agyterület rész okozhatja a normálisnál jobb háttérérzékelést, illetve a lényegtelen látványelemek kiszűrésének hiányosságát.

Ez vezetésnél kifejezetten kellemetlen, sőt veszélyes lehet, hiszen elképzelhető, hogy a sofőr, míg a hátteret részletgazdagon észleli, az úttesten előtte átkelő gyalogost nem veszi észre.

A vizsgálat a Journal of Neuroscience című idegtudományi szaklap legfrissebb számában jelent meg.