Energiacégek titkait lopták el a hackerek

Vágólapra másolva!
Emberi gyengeségeket és számítógépes hibákat kihasználva lopták el hackerek az olaj- és energiacégek titkait. Az Éjjeli Sárkány nevű 2009-es támadás során legalább öt nagyvállalat adataihoz fértek hozzá - állítja a McAfee jelentése.
Vágólapra másolva!

Legalább egytucatnyi multinacionális cég ellen indítottak támadást 2009 novembere óta ismeretlen hackerek. A célpontok közül öten el is ismerték a McAfee szakembereinek, hogy feltörték a rendszerüket. A hackerek olajkutatással foglalkozó iratokat, valamint pénzügyi szerződéseket kerestek.

Az ipari kémkedéssel foglalkozó kiberbűnözők a vállalatok weblapjának feltörésével kezdték a munkát, ám az csak kapuként szolgált a rendszerhez. A támadók törőprogramokkal és jelszólopó szoftverekkel egyre mélyebbre ásták magukat a multik rendszerébe. Az ellopott adatok a McAfee szakértői szerint rendkívül értékesek voltak, olyan titkos információkat töltöttek le a hackerek, amelyekért bármelyik megtámadott cég versenytársai óriási összegeket fizetnének.

A támadás sokkal komolyabb és céltudatosabb volt, mint az eddig látott próbálkozások. Greg Day, a McAfee biztonságstratégiai igazgatója szerint a Google ellen indított kínai "Auróra hadművelet" nevű akcióra, vagy az iráni atomprogram elleni Stuxnet-vírusos támadásra emlékeztet. A szakértő szerint valószínűsíthető, hogy a támadók kínaiak voltak, és állami támogatással zajlottak a betörések, de egyértelmű bizonyítékok nincsenek.